Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

© ANP

Len­te­krie­bels of niet: hoe ver mogen scholen gaan in het bespreken van seksualiteit en relaties?

gisteren · 14:55| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 15:01

In dit artikel aan het woord

Jan Kloosterman
Jan KloostermanBestuurder bij Driestar Educatief
"Het is een thema wat allereerst door ouders thuis besproken moet worden."
Luc Lauwers
Luc LauwersAdjunct-directeur bij Rutgers
"Het gaat er uiteindelijk om waar een school voor kiest. En wat past bij de identiteit van de school."

In het kort

De Lentekriebels-discussie laait dit jaar weer op: is het te expliciet voor jonge kinderen of juist goed dat er zo open over seksualiteit en relaties wordt gesproken met ze? En wat mag er precies verteld worden?

Samenvatting van DIT artikel

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek die speciaal gericht is op het speciaal- en basisonderwijs, met extra focus op relationele en seksuele vorming. Dit initiatief van Rutgers en de GGD’en ondersteunt scholen bij het integreren van deze thema’s in het school- en jaarplan. Tijdens deze week krijgen leerlingen lessen over onderwerpen zoals weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De laatste jaren is er discussie over de inhoud van de Week van de Lentekriebels, waarbij sommige mensen van mening zijn dat de lessen te expliciet zijn voor kinderen. Tijs van den Brink gaat erover is gesprek in 'Dit is de Dag' (EO) met Jan Kloosterman, bestuurder bij Driestar Educatief en Luc Lauwers, adjunct-directeur bij Rutgers.

Wat denk jij?

Vind jij dat seksuele voorlichting op school of thuis moet gebeuren?

Dit is de situatie

Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels, dit jaar van 31 maart tot en met 4 april, is een project waarin basisschoolkinderen leren over vriendschap, relaties en seksualiteit. Dit gebeurt elk jaar op veel scholen in Nederland. De afgelopen jaren ontstond er meer discussie over deze week, omdat sommige ouders en politici vonden dat bepaalde onderwerpen niet geschikt zijn voor jonge kinderen. Anderen vinden de lessen juist belangrijk, zodat kinderen veilig kunnen leren over hun lichaam en gevoelens. Door sociale media en politieke uitspraken werd de discussie groter. Sommige scholen pasten de lessen aan of stopten er helemaal mee.

Lentekriebels in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer waren er discussies over de Week van de Lentekriebels. Op 21 maart 2023 stelde Thierry Baudet (FVD) vragen aan minister Wiersma (toen minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) over de inhoud van de lessen en de geschiktheid voor jonge kinderen. Baudet diende op 29 maart 2023 schriftelijke vragen in over seksuele voorlichting. De SGP pleitte voor meer ouderlijke invloed en stelde voor de subsidie voor de organisatie achter Lentekriebels stop te zetten. De PvdA benadrukte het belang van goede voorlichting, terwijl Wiersma het belang van niet opgroeien in een ‘bubbel’ verdedigde.

Dit is de discussie

Seksuele voorlichting: wat is de juiste aanpak?

Hoe ver mogen scholen gaan in het bespreken van seksualiteit en relaties? Of moet het juist thuis gebeuren, door ouders? Jan Kloosterman, bestuurder bij Driestar Educatief, vindt dat het in eerste instantie door de ouders zelf moet gebeuren. Maar als het dan op school gebeurd; dan passend bij de identiteit van de school:

Jan Kloosterman
Jan KloostermanBestuurder bij Driestar Educatief

"Het is een thema wat allereerst door ouders thuis besproken moet worden. Als je het dan op school gaat doen, moet dat passen bij het profiel van de school. Ouders bevragen de school daar ook steeds meer over. Als je dan een vertrekpunt hebt in een methode die uitgaat van God die ons gemaakt heeft (...) dan doet in elke les mee wie heeft het voor het zeggen hier. Ben ik dat zelf? Of is dat de schepper die ook het goede weet voor wat hij heeft gemaakt?"

Luc Lauwers, adjunct-directeur bij Rutgers, is een voorstander van seksuele voorlichting op school. Hij benadrukt juist het belang wetenschappelijke kennis als het gaat om voorlichting:

Luc Lauwers
Luc LauwersAdjunct-directeur bij Rutgers

"Bij ons is wetenschappelijke kennis en informatie een belangrijke pijler. Maar natuurlijk ook mensenrechten en ook belangrijke waarden die daaruit voortkomen zoals respect, eigenwaarde, liefde. (...) Onze methode is goed onderbouwd. Daarin is die net een stapje hoger wetenschappelijk herkenbaar. Maar het gaat er uiteindelijk om waar een school voor kiest."

Lauwers en Kloosterman vinden allebei dat scholen zelf mogen kiezen welk lesmateriaal ze gebruiken. Zo kan een christelijke, islamitische of openbare school kiezen wat het beste past bij hun ideeën. Ze vinden het belangrijk dat scholen die vrijheid hebben in Nederland.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de dag (EO)

In 'Dit is de dag' (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Jan Kloosterman, bestuurder bij Driestar Educatief en Luc Lauwers, adjunct-directeur bij Rutgers. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

Dit zijn de makers

Dit is de dag

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de dag

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook