Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Hoe vaak eet jij vlees?

Wat denk jij?

Ben jij overtuigd? Wil jij 'hybride gehakt' van de Lidl proberen?

Lidl komt met 'hybride vlees', niet iedereen zit hierop te wachten

22 augustus 2024 · 16:36| Leestijd: 3 min

Update: 4 september 2024 · 10:39

Geschreven doorWillem de Gelder

In het kort

De Lidl heeft een bijzonder nieuw product op de markt gebracht: ‘gehaktmix’. In plaats van gehakt van rundvlees of varkensvlees, is het voor 40% gemaakt van erwten. Het is ‘hybride vlees’, anders dan bijvoorbeeld vegaburgers die helemaal van planten zijn gemaakt. Sommige consumenten willen het proberen, anderen gruwen ervan.

Wat denk jij?

Hoe vaak eet jij vlees?

In Geld of je Leven (EO) vertellen twee duurzaamheidsexperts van Lidl wat het idee is achter het product. "We hebben erwtenmix aan het product toegevoegd om de milieu-impact kleiner te maken, maar daarbij wel de smaak van rundvlees te behouden", legt Rebekah Simmons uit. "We willen de vleesliefhebber een duurzaam alternatief bieden, waarbij hij niet hoeft in te leveren op de lekkere smaak van vlees."

Rebekah Simmons
Rebekah Simmons Duurzaamheidsexpert van Lidl

"We willen de vleesliefhebber een duurzaam alternatief bieden, waarbij hij niet hoeft in te leveren op de lekkere smaak van vlees."

De Lidl wil mensen heel bewust niet dwingen om het product te kopen. Er is ook gewoon nog normaal gehakt te koop. “Het is belangrijk om te benadrukken dat we dit product hebben toegevoegd. De klant kan nog steeds kiezen voor het oorspronkelijke product.”

Het hybride gehakt is overigens goedkoper dan het normale gehakt: zo'n 50 cent. Daarmee hoopt Lidl klanten te verleiden. "De lagere prijs is een bewuste keuze", vult Chantal Goenee aan. "We willen het mensen makkelijk maken om dit product met lagere milieu-impact te kiezen. Iedereen die milieu-impact niet zo belangrijk vindt, kan op prijs alsnog de keuze hiervoor maken."

Dit vindt de community

Woedende vleesliefhebbers

Op sociale media regent het boze reacties op het hybride vlees. Ook in de Whatsapp-community van DIT zijn veel mensen niet zo enthousiast.

Arjen
Arjen Lid van de DIT-community

"De Lidl moet of doet mee met die waanzin."

Toch zijn er ook wel mensen die het best een goed idee vinden.

Annelies
Annelies Lid van de DIT-community

"Er zal wat gedaan moeten worden aan het redden van onze planeet. De plannen van de Lidl zijn verstandig. Mensen worden milieubewuster. Ik zou die producten wel kopen om te proberen."

Mark
Mark Lid van de DIT-community

"Ja het helpt voor een beter klimaat. En het helpt de supermarkt om goedkope producten zoals erwten en haver(melk) te verkopen tegen de hogere prijs van vlees en koemelk. Kortom, zowel voor het klimaat als voor de economie een slimme zet!"

Veel tegenstanders benadrukken dat vlees heel gezond is en dat alternatieven vaak geen natuurlijke producten zijn.

Elizabeth
Elizabeth Lid van de DIT-community

"Klinkt leuk, maar het blijft allemaal fabrieksvoer en dus per definitie ongezond. We moeten terug naar whole food, vers, biologisch, zonder al die ongezonde toevoegingen en pesticiden en manipulaties van gewassen."

Dat het ongezond is, klopt niet, zeggen de duurzaamheidsexperts van de Lidl. “Het erwten-eiwit is afkomstig uit gele spliterwten. Dat is gewoon een peulvrucht dus zo spannend is het niet.”

Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt. 

Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden

Dit is de uitzending

Ga je voor een pondje 'half om half' naar de supermarkt, dan denk je vast aan een mix van varkens- en rundvlees. Supermarkt Lidl probeert haar klanten nu te verleiden tot een duurzamere optie: gehakt van vlees, gemengd met erwteneiwit. De supermarkt hoopt dat klanten vaker kiezen voor plantaardige in plaats van dierlijke producten, en daarom  melk- en vleesvervangers goedkoper dan dierlijke producten.

In Geld of je Leven praat presentator Hans van der Steeg hierover met Rebekah Simmons en Chantal Goenee, allebei duurzaamheidsspecialist bij Lidl. Het gesprek kun je hieronder terugluisteren.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Ben jij overtuigd? Wil jij 'hybride gehakt' van de Lidl proberen?

DIT zijn de makers

Willem de Gelder
Willem de GelderOnline
Hans van der Steeg
Hans van der SteegPresentatie

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen