Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Waar ligt de grens?

Marc Overmars wereldwijd geschorst: buitenproportioneel of hartstikke logisch?

Geschreven door Marinka Wagemans

24 januari 2024 · 15:16

Update: 29 januari 2024 · 09:05

Video wordt geladen...

In gesprek met

Foto van Marjan Olfers

Marjan Olfers

Hoogleraar sport en recht

"Het is buitenproportioneel. (...) De hele wereld weet van deze zaak, en ook dat is een sanctie."
Foto van Jens van Tricht

Jens van Tricht

Oprichter Emancipator

"Ik ben niet per se een voorstander van zwaarder straffen, maar ik denk wel dat het goed is om op de blaren te zitten."

In het kort

'Overmars voor altijd achter je' en 'Marc Forever One of Us'. Teksten die afgelopen zondag te lezen waren op spandoeken bij de voetbalclubs Royal Antwerp FC en ook bij de wedstrijd van Ajax. De beslissing van de FIFA om technisch directeur Marc Overmars wereldwijd te schorsen voor zijn grensoverschrijdend gedrag, vinden veel supporters buitenproportioneel. Hebben ze daar een punt, of moet hij gewoon zijn straf uitzitten? In Dit is de Dag (EO) wordt daarover gepraat.

Wat denk jij?

Vind jij dat de straf van FIFA voor Marc Overmars terecht is?

Klik hieronder om je antwoord te geven

40%

34%

26%

aantal reacties: 118

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

De dickpic van Marc Overmars

Het begon allemaal op 6 februari 2022, toen Overmars opstapte als technisch directeur van Ajax nadat hij ongewenst gedrag had vertoond. Volgens Ajax verstuurde Overmars voor een langere tijd grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's, waaronder een dickpic. Volgens Overmars zelf ging het om één vrouw. Met zijn vertrek bood hij zijn excuses aan. Vervolgens is er een tuchtzaak gestart door het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

In november 2023 besliste het ISR dat Overmars naar aanleiding van het grensoverschrijdende gedrag twee jaar geschorst wordt, waarvan een jaar voorwaardelijk. Deze straf gold in eerste instantie alleen in Nederland, maar de FIFA nam de uitspraak over en schorste hem wereldwijd. Dat betekent dat hij een totaalverbod heeft op een baan binnen de voetballerij op dit moment, terwijl hij inmiddels technisch directeur is van Royal Antwerp FC. Daar werd hij twee maanden na zijn vertrek bij Ajax aangesteld. 

Tegen de eerdere uitspraak van het Nederlandse instituut Sportrechtspraak ging Overmars niet in beroep, hij erkende zijn fout. Maar nu doet hij dat wel. Royal Antwerp FC heeft laten weten dat beroep te steunen.  

Het officiële statement van Royal Antwerp FC
"De club is gisteren ingelicht door de entourage van Marc Overmars dat hij in beroep is gegaan tegen de beslissing van FIFA om de sanctie, opgelegd door de KNVB, wereldwijd te maken. Een dergelijk beroep betreft niet de inhoud van de sanctie aan zich maar wel de uitbreiding die volgens hen buitenproportioneel is. RAFC heeft begrip voor die beslissing.

Bij de komst van Marc Overmars naar RAFC in maart 2022 heeft de club gemeld dat we een zorgvuldige en weloverwogen beslissing hadden genomen. Wij zijn nog steeds van mening dat iedereen een tweede kans moet krijgen. Marc Overmars zal zijn verleden met zich mee blijven dragen en zal blijvend moeten bewijzen dat hij daaruit heeft geleerd. Er zijn ook ondubbelzinnige afspraken gemaakt omdat een veilig werkklimaat voor al onze spelers en medewerkers een prioriteit is en omdat wij een nultolerantie hanteren op het vlak van ongewenst gedrag op de werkvloer."

De hele mededeling vind je hier.

Dit is de discussie

(On)redelijke schorsing?

Is de wereldwijde schorsing van Marc Overmars, zoals Royal Antwerp FC zegt, buitenproportioneel? Of is het juist wel terecht? 

Hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam Marjan Olfers vindt het niet terecht, zo zegt ze bij Dit is de Dag (EO). 

Marjan Olfers

Hoogleraar sport en recht

"Hij is gesanctioneerd op basis van een Nederlands reglement, en dat krijgt nu wereldwijd effect. Als je ernstig wordt gestraft na een misdrijf, geldt dat niet wereldwijd. We hebben namelijk soevereine staten. Dat is dus alleen in de sport zo."

Persoonlijk vindt Olfers dat Antwerp Overmars niet zo snel had moeten aanstellen. Ze geeft aan dat ze het verstandiger had gevonden als hier wat meer tijd tussen zat, omdat er op dat moment nog onderzoek werd gedaan naar de zaak. Maar dat hij zijn straf 'ontloopt' door in België te gaan werken, vindt ze niet. Ze denkt namelijk dat Overmars al flink is gestraft door de publieke opinie.

"Hij is geschorst. Hij heeft een sanctie opgelegd gekregen. Zijn gedragingen zijn ook publiek gemaakt. Heel de wereld weet wat hij heeft gedaan. Ook dát is een sanctie."

Olfers vindt überhaupt dat er minder gekeken moet worden naar de vergelding, en meer naar herstel.

"Ik denk dat we de discussie moeten voeren of we daar op een andere manier naar moeten kijken. Bijvoorbeeld naar herstelbemiddeling, waardoor je ook andere manieren zoekt om om te gaan met grensoverschrijdend gedrag. Deze discussie voeren we nu helemaal niet. En ik vind dat we die wel moeten voeren. (...) Er ligt hier een taak om de toxische mannenwereld die de voetballerij kan zijn, te veranderen. Dit doe je niet door megazware sancties in te voeren, maar door te leren."

Jens van Tricht is het daar helemaal niet mee eens. Hij richtte Emancipator op, een organisatie die werkt aan het veranderen van ideeën over mannen en mannelijkheid.

Jens van Tricht

Oprichter Emancipator

"Hij heeft wat wind van voren gekregen, maar is vervolgens beloond met een mooie nieuwe baan en wordt nu gevierd door supporters met spandoeken. Ik zal niet bagatelliseren wat het met hem en zijn omgeving gedaan zal hebben, maar de discussie zou moeten gaan over vrouwen wereldwijd die de gevolgen van geweld door mannen voortdurend moeten dragen."

Dat betekent niet dat Van Tricht enthousiast is over een schorsing: hij vindt vooral dat Overmars moet herstellen wat hij fout heeft gedaan. 

"Het zou heel fijn zijn geweest als Marc Overmars wat meer stappen had gezet om zijn berouw te tonen en tot inkeer te komen en te herstellen wat hij fout gedaan heeft. Ik ben niet per se een voorstander van zwaarder straffen. Maar ik denk wel dat het goed is om op de blaren te zitten als je je billen hebt gebrand."
"Ik zou willen dat hij met zijn collega’s en supporters in gesprek gaat over het probleem dat hij veroorzaakt heeft en hoe we dat gaan voorkomen. Hij moet eigenlijk een hersteltraject in. We moeten zorgen dat de samenleving ervan leert en er beter van wordt."

Dit is de uitzending

Dit is de Dag

Wil je deze uitzending van Dit is de Dag terugluisteren als podcast? Dat kan hier:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Wat vind jij de meest gepaste straf voor Marc Overmars?

 • mo

  moniquerianne

  17 maart 2024 · 00:33

  Verplicht bijwonen van sessies met vrouwen die te maken hebben gehad met seksuele intimidatie of geweld. Wat dit met deze vrouwen heeft gedaan, wat voor impact het heeft op dagelijks functioneren

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit maakten we ook

Bekijken

Nieuwe voetbalcompetitie Super League goed voor het Europese voetbal?

Bekijken

Veel Nederlanders sporten te weinig: hoe komen we van de bank af?

Bekijken

Alleen maar vrouwensport op zender W-Sport: zit daar iemand op te wachten?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Vind jij dat de straf van FIFA voor Marc Overmars terecht is?

Klik hieronder om je antwoord te geven

40%

34%

26%

aantal reacties: 118

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat vind jij de meest gepaste straf voor Marc Overmars?

 • mo

  moniquerianne

  17 maart 2024 · 00:33

  Verplicht bijwonen van sessies met vrouwen die te maken hebben gehad met seksuele intimidatie of geweld. Wat dit met deze vrouwen heeft gedaan, wat voor impact het heeft op dagelijks functioneren

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.