Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Massaclaim door eigenaren zonnepanelen, maar kan dat eigenlijk wel?

26 maart 2025 · 17:17| Leestijd:3 min

Update: 27 maart 2025 · 09:41

In het kort

Meer dan 70.000 mensen hebben zich al aangesloten bij een massaclaim richting de overheid over de salderingsregeling voor zonnepanelen. Ze vinden dat het oneerlijk is dat de regeling wordt afgeschaft, omdat daardoor zonnepanelen minder geld opleveren. Maar is er wel juridische onderbouwing om de overheid voor de rechter de slepen?

Wat denk jij?

Heb jij zonnepanelen?

Met zonnepanelen op je dak wek je zelf je stroom op, zodat je die niet hoeft te kopen van een energieleverancier. Al het overtollige stroom, wat je niet gebruikt, kun je terugleveren aan het stroomnet. Hier kreeg je altijd geld voor in de vorm van korting op de energie die je koopt op het moment dat de zon niet schijnt. Dit heet 'salderen'. Omdat er nu heel veel zonnepanelen zijn, wordt die regeling heel duur en wordt hij dus afgeschaft, per 1 januari 2027.

Initiatiefnemer en advocaat Oscar van Oorschot, die de overheid dus wil aanklagen voor het afschaffen van de regeling, vertelt in Geld of je Leven (EO) dat de juridische onderbouwing op dit moment er nog niet is. "Een kantoor is dat nog aan het uitzoeken", zegt de advocaat. Dit weerhoudt hem er niet van om alvast de claim voor te bereiden:

Oscar van OorschotAdvocaat en initiatiefnemer van de massaclaim

"Ik voel in mijn onderbuik dat er onzorgvuldig is gehandeld door de overheid."

Veel mensen hebben veel geld betaald voor de zonnepanelen en hoopten dat terug te verdienen. Dat wordt nu moeilijker, zegt Van Oorschot. "Ze zitten echt met de handen in het haar. Het is echt ernstig. Mensen zien hun hele verdienmodel verdampen. Ze zijn wanhopig."

Een argument om de regeling af te schaffen is dat mensen zonder zonnepanelen nu betalen voor de korting van de mensen met zonnepanelen. De mensen met zonnepanelen hoeven minder te betalen voor de stroom die ze afnemen als de zon niet schijnt. Dat geld moet ergens worden terugverdiend door energiebedrijven.

Dit vindt de DIT-community

Eerder vroegen we de DIT-community over wat ze vinden van het afschaffen van de salderingsregeling. Veel eigenaren van zonnepanelen staan achter Van Oorschot.

JanLid van de DIT-community

"Typisch de overheid om tijdens de wedstrijd de spelregels te veranderen. Hoe logisch het ook klinkt, als ik alles had geweten had ik zaken anders aangepakt."

KlaasLid van de DIT-community

"Ik heb ze destijds aangeschaft vanwege meedoen aan de energietransitie en de besparing op mijn energiekosten. Nu heeft de overheid de spelregels weer veranderd en gaat het mij geld kosten. De overheid is onbetrouwbaar in haar afspraken. Dit soort gedrag maakt ook duidelijk waarom mensen de overheid niet meer vertrouwen. Laat de overheid dan nu zorg dragen dat overtollige energie opgeslagen kan worden dan heb ik het gevoel dat mijn investeringen nog enigszins nut hadden."

Anderen zijn het dan weer oneens. Zij vinden 'geld verdienen' geen goede motivatie.

VieLid van de DIT-community

"Ik heb zonnepanelen, op mijn dak, in België. Die leveren mij goedkope stroom, afhankelijk natuurlijk van de zonneschijn. Maar om daar winst uit te halen, mag het doel niet zijn. Energiezuinig, in functie van de klimaatdoelstellingen heeft prioriteit."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt. 

Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden: stuur DIT AA

Meer weten?

Luister naar Geld of je leven

In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Oscar van Oorschot. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook