Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Asielzoekers zijn welkom in mijn woonplaats

Meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel: Waarom werd dit niet gemeld?

12 september 2024 · 16:47| Leestijd: 3 min

Update: 12 september 2024 · 18:01

Geschreven doorRedactie DIT

In het kort

In de nacht van woensdag op donderdag hebben 2129 mensen geslapen op het terrein van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Dit aantal heeft het COA zelf bekendgemaakt. De afgelopen anderhalve week waren er minder dan 2000 mensen, omdat veel asielzoekers naar andere locaties in het land werden verplaatst. Sinds de nacht van dinsdag sliepen er echter weer meer dan 2000 mensen in Ter Apel.

Cijfers laat bekendgemaakt

Het aantal van 2129 mensen betekent dat de afspraken met de gemeente Westerwolde opnieuw zijn overtreden. Deze cijfers werden pas na anderhalve dag bekendgemaakt, terwijl het COA de maanden ervoor de cijfers dagelijks openbaar maakte. In de nacht van maandag op dinsdag sliepen er 2062 mensen, en de nacht daarna 2073. Er zou discussie zijn geweest tussen het COA en het ministerie van Asiel en Migratie over het publiceren van deze gegevens.

Vertraging door communicatieproblemen

Het ministerie van Asiel en Migratie, onder leiding van minister Marjolein Faber (PVV), zegt dat er eerst uitgezocht moest worden waarom Ter Apel weer te vol was. De vertraging in het publiceren van de cijfers zou zijn veroorzaakt door "een ruisje op de lijn", maar er is geen sprake van het verzwijgen van informatie.

Queeny Rajkowski
Queeny Rajkowski Tweede Kamerlid VVD

"Als er om wat voor reden dan ook niet transparant gecommuniceerd wordt is dat funest voor het draagvlak onder inwoners, die juist zoveel al voor hun kap nemen"

Tweede Kamer wil uitleg

Veel partijen in de Tweede Kamer, zoals de VVD, BBB, GroenLinks-PvdA en D66, willen duidelijkheid van minister Faber over de situatie. Ze willen weten waarom het overschrijden van het maximum aantal mensen in Ter Apel niet direct is gemeld. Queeny Rajkowski van de VVD benadrukt dat transparante communicatie belangrijk is, omdat het draagvlak onder de inwoners hierdoor kan afnemen.

Een woordvoerder van het ministerie zei woensdag dat het om "enkele tientallen" mensen gaat, niet om "honderden". Volgens hem is de instroom wisselend en kan deze weer dalen. Het ministerie overweegt geen nieuwe noodmaatregelen, zoals twee weken geleden. Toen mochten asielzoekerscentra tijdelijk één of twee mensen extra opnemen, zodat er minder mensen in Ter Apel waren.

Bezetting bijna 100%

De instroom van asielzoekers was de afgelopen weken stabiel, met ongeveer 800 mensen per week. De laatste twee weken steeg dit aantal naar 900. Vorig jaar piekte het aantal nieuwe asielzoekers in oktober tot 1500 per week. Het COA verwacht de komende weken meer mensen en weinig mogelijkheden om ze door te plaatsen. De bezetting van de opvanglocaties in het land is bijna 100 procent.

Zit er een grens aan naastenliefde?

In Dit is de Kwestie werd besproken of er een grens zit aan naastenliefde in het opvangen van asielzoekers? Presentator Hans van der Steeg ging op onderzoek in het christelijke Oldebroek. Bekijk de perspectieven en reageer.

Wat denk jij?

Asielzoekers zijn welkom in mijn woonplaats

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen