Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Van voor, naar tegen, van links, naar rechts

Brussel versoepelt Europese regels voor boeren: hoe verstandig is dat?

Geschreven door Babette Englebert

9 februari 2024 · 08:30

Update: 15 februari 2024 · 13:29

Nederlandse en Belgische boeren blokkeren de grensovergang tussen Nederland met Belgie. De boeren demonstreren tegen landbouwregels die volgens hen te streng zijn en oneerlijke concurrentie binnen de Europese grenzen.
© ANP

In gesprek met

Foto van Bert van Slooten

Bert van Slooten

Eindredacteur 'Brusselse Nieuwe'

"De concrete plannen worden allemaal behendig doorgeschoven naar de volgende Europese Commissie."
Foto van Tom Berendsen

Tom Berendsen

Europarlementariër namens het CDA

"Wat ik zie gebeuren, is dat ze op een realistische manier beginnen te kijken naar hoe we de doelen ook echt kunnen behalen."
Foto van Anja Hazekamp

Anja Hazekamp

Europarlementariër namens Partij voor de Dieren

"Boeren hebben er alle belang bij om duidelijkheid te krijgen, want ook zij zullen uiteindelijk iets moeten ondernemen."

In het kort

De Europese Unie (EU) heeft jarenlang ambitieus klimaatbeleid gevoerd, maar deze week kreeg de Europese Commissie juist kritiek op hun milde aanpak. Zo hoeven bestrijdingsmiddelen in de landbouw voorlopig niet teruggedrongen te worden. Waarom is dat? En is het verstandig dat de EU een milder klimaatbeleid voert? Daarover een debat in Dit is de de Dag (EO).

Wat denk jij?

Wat vind jij: zijn de klimaatdoelen van de EU te hoog gegrepen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

63%

13%

19%

6%

aantal reacties: 32

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

'De EU verliest haar geloofwaardigheid'

Vanwege het boerenprotest heeft de EU besloten om de plannen om bestrijdingsmiddelen in de landbouw terug te dringen, tijdelijk stop te zetten. Het plan was een ’symbool van polarisatie’ geworden, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, over haar opvallende besluit.

Om welk plan gaat het precies?
De Europese Commissie wilde eerst het gebruik van bestrijdingsmiddelen in 2030 halveren. Dit omdat pesticiden mogelijk slecht zijn voor onze gezondheid. Sommige middelen zouden kanker en/of de ziekte van Parkinson kunnen veroorzaken. Ook schaden de middelen de diversiteit van de Europese natuur.

90% minder uitstoot in 2040?

Afgelopen week waren er nog meer belangrijke ontwikkelingen te zien in het klimaatbeleid van de Europese Unie. Tijdens een vergadering heeft EU-commissaris Wopke Hoekstra voorgesteld om tegen 2040 onze CO2-uitstoot met maar liefst 90% te verminderen. Dat klinkt als een ambitieuze stap, maar niet iedereen was even enthousiast over dit idee. Zo had Hoekstra het niet over maatregelen voor de landbouwsector, terwijl die een onmiskenbare rol speelt bij het behalen van dat doel. Hoekstra benadrukte vervolgens voorzichtig dat hij de 90% nog niet echt ziet als 'doel', maar als de 'start van een dialoog'.

Al deze stappen worden bekritiseerd door klimaatorganisaties. In De Volkskrant deelt ook EU-correspondent Marc Peeperkorn zijn verontwaardiging: "Met de minder ambitieuze opties haalt de EU haar wettelijk vastgelegde doel niet om in 2050 klimaatneutraal te zijn. En verliest ze haar geloofwaardigheid om andere vervuilers als China en de VS aan te spreken."

Waarom neemt de Europese Commissie stappen terug in het klimaatbeleid? En is dat erg?

Dit is de discussie

Waarom neemt de EU nu gas terug?

Bert van Slooten, hoofdredacteur van het nieuwsplatform Brusselse Nieuwe, vermoedt dat de keuzes die nu gemaakt worden veel te maken hebben met de Europese Parlementsverkiezingen in juni. Dat zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Bert van Slooten

Hoofdedacteur 'Brusselse Nieuwe'

"We noemen dat een beetje 'window dressing', hè. Dat zie je met allerlei plannen op dit moment, met name die Green Deal-plannen. De Europese Commissie haalt de scherpe klank eraf en de concrete plannen worden allemaal behendig doorgeschoven naar de volgende Europese Commissie. Zo van: wij willen met de verkiezingen in zicht eventjes geen gedoe."

En ook het besluit van EU-commissievoorzitter Von Der Leyen om de boeren tegemoet te komen lijkt een strategische zet, stelt Van Slooten:

"[Ursula] wil herkozen worden. In 2019 is zij gekozen met een groen programma, want toen had ze de steun van links nodig. Nu zie je in Europa een beweging naar rechts, dus nu heeft ze de steun van rechts nodig. Daarom is ze bezig alle scherpe kantjes eraf te halen, zodat ze daar de steun krijgt en na de zomer weer verder kan als voorzitter van de Europese Commissie."

Tom Berendsen, Europarlementariër namens het CDA, ziet dat anders. De EU speelt volgens hem geen politiek spel, maar is in de loop der jaren beter gaan begrijpen dat sommige klimaatdoelen te hoog gegrepen zijn.

Tom Berendsen

Europarlementariër namens het CDA

"Ik vind wel dat de heer Van Slooten dit op een vrij cynische manier het neerzet als ‘het is allemaal een politiek spelletje, meer niet’. Wat ik zie gebeuren bij de Europese Commissie nu is dat ze nog steeds ambitieus klimaatbeleid voeren, maar op een meer realistische manier beginnen te kijken naar hoe we die doelen ook echt kunnen behalen. En ik denk dat dat terecht is."
"Je ziet in de uitvoering [van het klimaatbeleid] dat we tegen allerlei zaken aanlopen. De industrie heeft last van hoge energieprijzen, boerenbedrijven staan onder druk, veel lage/middeninkomens hebben het moeilijk met de kosten voor verduurzaming, isoleren, kosten van elektrische auto’s, noem maar op."

Anja Hazekamp, Europarlementariër namens Partij voor de Dieren, denkt dat het niet verstandig is dat de boeren wat maatregelen betreft nu deels gespaard worden. De boeren moeten duidelijke maatregelen opgelegd krijgen, vindt zij.

Anja Hazekamp

Europarlementariër namens Partij voor de Dieren

"Wij hadden graag gezien dat alle sectoren waren opgeroepen om mee te helpen de klimaatdoelen te halen. Niet dat één sector - de boerenindustrie - na een paar dagen actievoeren met bedreigingen, intimidaties en vernielingen gewoon hun zin krijgt en weer buiten schot blijft."

Volgens Hazekamp is de agrarische sector al jarenlang ontzien en steeds maar weer aan het lijntje gehouden door politici, en moet het daar eens klaar mee zijn, ook in hun eigen belang:

"Ik denk dat boeren er alle belang bij hebben om duidelijkheid te krijgen, want ook zij zullen uiteindelijk iets moeten ondernemen als we de klimaatdoelen willen behalen. Die 90%... Zolang we de agrarische sector ontzien, gaan we die niet halen. (...) Ik zie dat de boeren boos zijn en dat begrijp ik ook, want ze zijn jarenlang aan het lijntje gehouden. Maar hun woede richt zich op de verkeerde groep. Zij richten zich nu op vergroenings- en klimaatmaatregelen, terwijl ze zich veel meer zouden moeten richten op de grote bedrijven en de multinationals, die alles wat kwetsbaar is vernietigen."

Dit is zijn verhaal

Melkveehouder Tjarko houdt hoofd niet meer boven water zonder bijverdiensten

Tjarko Groenedijk is melkveehouder en snapt goed waarom er de afgelopen tijd boerenprotesten waren tegen het Europees landbouwbeleid. “Ja, met de inhoud [van de protesten, red.] ben ik het zeker eens. Er is qua regelgeving al heel wat op ons afgekomen en er komt ook nog heel wat op ons af.”

Tjarko's melkveehouderij heeft veel extra kosten moeten maken vanwege Europese wetswijzigingen, zoals het melkquotum, de fosfaatregeling en de verhoogde accijnzen op rode diesel. In totaal loopt Tjarko daardoor elk jaar ruim 32.000 euro aan inkomsten mis.

De melkveehouder probeert aan alle kanten geld bij te verdienen om zijn hoofd boven water te houden. “Er komen cliënten voor dagbesteding bij ons, je kunt komen koeknuffelen… Dus we krijgen bedrijfsuitjes, studenten, vrijgezellenfeestjes. Die mensen komen bij ons tegen een koe aanliggen. Er komen ook scholen, die krijgen educatie, en ik werk af en toe ook nog voor een natuurorganisatie. Als ik dat allemaal bij elkaar optel, is dat gat van dertig- tot veertigduizend euro weer opgevuld.”

Meer weten? Kijk Geld of je Leven (EO) met melkveehouder Tjarko Groenedijk hier terug:

Video wordt geladen...

Dit is het debat

Dit is de Dag

Wat is de strategie achter het Europese klikmaatbeleid? Luister Dit is de Dag (EO) terug als podcast:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Ben jij het eens met het klimaatbeleid van de EU?

 • ls

  lsenden

  9 februari 2024 · 22:41

  Deze middelen reductie is onnozele kletskoek. Eerst zorgen dat de landbouw de mogelijkheden ziet en dat ze er ook daadwerkelijk zijn. Zolang de boer dit alleen als een verzwaring van zijn werk ziet en als een daling van zijn inkomen ervaart door productiedaling en er geen prijscompensatie in de markt tegenover staat. Zolang is dit een bullshit programma. Boeren hebben al zoveel veranderingen gebruikt de afgelopen honderd jaar, er is dan ook geen reden om aan te nemen dat ze deze veranderingen niet gebruiken wanneer ze de mogelijkheden en middelen hebben en zien. Verhalen van een paar bioboeren in bijzondere omstandigheden zeggen totaal niets. Pas wanneer de buren dit proberen te kopiëren ontstaat er een basis en vertrouwen dat het ook daadwerkelijk kan. Wanneer het volgens sommige toch kan is de eerste stap om dit op landbouwscholen te leren. Wanneer ze daar iets in die geest leren wordt dit al vlug door de ouders uitgeprobeerd. Ouders beslissen maar het is niet zo dat kinderen op een boerderij geen inbreng hebben. Op kleine schaal is er altijd een mogelijkheid om iets nieuws uit te proberen. De melkrobot heeft er dertig jaar over gedaan om algemeen goed te worden, effe biologisch worden is niet iets wat je zomaar effe doet. De grootouders van deze jongeren hebben moestuinen gehad terwijl iedereen al lang en breed naar de supermarkt rende. Zij weten drommels goed hoeveel kg produkt zo een tuintje opbracht, de middelen en mogelijkheden om ditzelfde kunstje op grote schaal in hun bedrijf toe te passen hebben ze niet kunnen vinden. Dat er in de nabije toekomst door een verdere robotisering en automatisering meer mogelijkheden zullen komen om het middelen gebruik verder terug te dringen ben ik van overtuigd. Zonder het juiste toekomstige machinepark gaat dit niet. Afdwingen is het slechtste wat men kan doen, een richtlijn en doelen op een horizon plaatsen laat meer mensen op bepaalde problemen focussen en ook met oplossingen komen die er nu nog niet zijn. Gr.Léon

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit maakten we ook

Bekijken

Mogen christenen een snelweg blokkeren voor het klimaat?

Bekijken

Vliegen slecht voor het klimaat? De operatietafel zorgt voor nóg meer uitstoot

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Wat vind jij: zijn de klimaatdoelen van de EU te hoog gegrepen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

63%

13%

19%

6%

aantal reacties: 32

Wil je deze reactie verwijderen?


Ben jij het eens met het klimaatbeleid van de EU?

 • ls

  lsenden

  9 februari 2024 · 22:41

  Deze middelen reductie is onnozele kletskoek. Eerst zorgen dat de landbouw de mogelijkheden ziet en dat ze er ook daadwerkelijk zijn. Zolang de boer dit alleen als een verzwaring van zijn werk ziet en als een daling van zijn inkomen ervaart door productiedaling en er geen prijscompensatie in de markt tegenover staat. Zolang is dit een bullshit programma. Boeren hebben al zoveel veranderingen gebruikt de afgelopen honderd jaar, er is dan ook geen reden om aan te nemen dat ze deze veranderingen niet gebruiken wanneer ze de mogelijkheden en middelen hebben en zien. Verhalen van een paar bioboeren in bijzondere omstandigheden zeggen totaal niets. Pas wanneer de buren dit proberen te kopiëren ontstaat er een basis en vertrouwen dat het ook daadwerkelijk kan. Wanneer het volgens sommige toch kan is de eerste stap om dit op landbouwscholen te leren. Wanneer ze daar iets in die geest leren wordt dit al vlug door de ouders uitgeprobeerd. Ouders beslissen maar het is niet zo dat kinderen op een boerderij geen inbreng hebben. Op kleine schaal is er altijd een mogelijkheid om iets nieuws uit te proberen. De melkrobot heeft er dertig jaar over gedaan om algemeen goed te worden, effe biologisch worden is niet iets wat je zomaar effe doet. De grootouders van deze jongeren hebben moestuinen gehad terwijl iedereen al lang en breed naar de supermarkt rende. Zij weten drommels goed hoeveel kg produkt zo een tuintje opbracht, de middelen en mogelijkheden om ditzelfde kunstje op grote schaal in hun bedrijf toe te passen hebben ze niet kunnen vinden. Dat er in de nabije toekomst door een verdere robotisering en automatisering meer mogelijkheden zullen komen om het middelen gebruik verder terug te dringen ben ik van overtuigd. Zonder het juiste toekomstige machinepark gaat dit niet. Afdwingen is het slechtste wat men kan doen, een richtlijn en doelen op een horizon plaatsen laat meer mensen op bepaalde problemen focussen en ook met oplossingen komen die er nu nog niet zijn. Gr.Léon

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.