Moet de Radboud banden met Israëlische universiteiten verbreken? 'Eenzijdig advies'
gisteren · 14:06| Leestijd:3 min
Update: gisteren · 14:06
In dit artikel aan het woord
In het kort
De Radboud Universiteit Nijmegen moet de banden met twee Israëlische universiteiten verbreken. Dat adviseert een commissie die na pro-Palestijnse protesten vorig jaar is opgericht. Is dat terecht?
Samenvatting van DIT artikel
Studenten aan de Radboud Universiteit protesteren tegen de oorlog in Gaza en willen dat de universiteit stopt met samenwerken met Israëlische instellingen. Een commissie onderzocht deze samenwerkingen en adviseerde in maart 2025 om de banden met twee Israëlische universiteiten op te schorten vanwege mogelijke mensenrechtenschendingen.
Wat denk jij?
Moet de Radboud Universiteit de banden verbreken met Israëlische universiteiten?
Aantal reacties: 0
Protesten
Studenten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen protesteerden de afgelopen maanden tegen de oorlog in Gaza. Ze willen dat de universiteit stopt met samenwerken met Israëlische instellingen.
In mei 2024 zetten studenten een tentenkamp op om aandacht te vragen voor Palestina. Later kwamen er meer acties, zoals marsen en bezettingen van gebouwen. Dit leidde tot spanningen: er werd schade aangericht, en er werden zes mensen gearresteerd.
Commissies
Nu zijn er commissies opgericht om te kijken naar de samenwerkingen van de Radboud Universiteit met Israëlische instellingen. Ze onderzoeken of deze samenwerkingen door kunnen gaan of moeten stoppen. De commissies praten met studenten, medewerkers en experts om een goed advies te geven.
In maart 2025 heeft de Adviescommissie Samenwerkingsverbanden van de Radboud Universiteit geadviseerd om de samenwerkingen met de Hebrew University of Jerusalem en de Tel Aviv University op te schorten. De commissie concludeerde dat beide universiteiten bijdragen aan ernstige en systematische mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden. Dit advies is niet bindend: het College van Bestuur van de Radboud Universiteit zal het advies in overweging nemen en een eigen besluit nemen over het al dan niet voortzetten van de samenwerkingen.
Dit is de discussieBanden verbreken met Israëlische universiteiten: terecht?
Volgens Paul Bovend'eert, emeritus hoogleraar staatsrecht, is het logisch dat de banden worden verbroken met de universiteiten in Tel Aviv en Jeruzalem. Volgens hem dragen mensen op deze universiteiten bij aan het schenden van mensenrechten door opleidingen te verzorgen voor het leger:

"Die universiteiten zijn direct betrokken bij die mensenrechtenschendingen die twee universiteiten verzorgen exclusieve militaire opleidingen voor het topkader van de van de strijdkrachten. (...) En dat leger maakt zich al een hele tijd schuldig aan systematische en ernstige mensenrechtenschendingen."
Milos Boksan, woordvoerder van Israëlische en Joodse studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit, vindt het een slecht idee om te banden te verbreken tussen de universiteit en de Israëlische universiteiten:

"Ik ben het niet eens met het advies. Het is eenzijdig. Ze bagatelliseren eigenlijk een fundamenteel concept, namelijk academische vrijheid. En wat misschien nog wel belangrijker is, is dat als gevolg van dit advies, Joodse en Israëlische studenten met nog veel meer intimidatie en onveiligheid te maken krijgen."
Nan Lont, voorzitter van de studentenvakbond AKKU, is het daarentegen wél eens met het advies van de commissie van de Radboud Universiteit om de banden te verbreken met Israëlische universiteiten:

"Ik vind het een goed advies. (...) Momenteel zijn de universiteiten inherent verweven met de infrastructuur voor genocide."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister naar Dit is de dag
In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Paul Bovend'eert, emeritus hoogleraar staatsrecht, Milos Boksan, woordvoerder van Israëlische en Joodse studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit en Nan Lont, voorzitter van de studentenvakbond AKKU. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookUitzonderlijk protest tegen Hamas in Gaza: 'Het is nu een zaak van leven of dood'
Uitzonderlijk protest tegen Hamas in Gaza: 'Het is nu een zaak van leven of dood'