Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

brandweerman kijkt naar grote brand op de heide in Ede, die is ontstaan tijdens een oefening van Defensie.

Na grote brand Ede: is het eigenlijk wel verantwoord dat Defensie oefent in na­tuur­ge­bie­den?

vandaag · 13:08| Leestijd:4 min

Update: vandaag · 13:08

In dit artikel aan het woord

Danielle van de Weerd
Danielle van de WeerdPartij voor de Dieren in Gelderland
"Ik vind het onbegrijpelijk dat Defensie oefeningen met explosieven doet in gortdroge natuur."
Rik Loeters
Rik LoetersBBB in Gelderland
"Defensie moet in de huidige tijd ook oefenen en heeft dit ongeluk ook niet gewild."

In het kort

Op de heide in Ede ontstond vorige week grote brand tijdens een oefening van Defensie. De vraag die overblijft: is het eigenlijk wel verantwoord dat Defensie oefent in natuurgebieden?

Samenvatting van DIT artikel

Vorige week donderdag ontstond grote brand op de Ginkelse heide in Ede. Die was ontstaan tijdens een oefening van Defensie. Er werd gelijk groot opgeschaald. Er is zo'n 130 hectare afgebrand.

Een vraag die overblijft: is het eigenlijk wel verantwoord dat Defensie oefent in natuurgebieden? Danielle van de Weerd, Statenlid voor de Partij voor de Dieren, vindt het onbegrijpelijk dat Defensie oefeningen doet met explosieven in droge natuur. Rik Loeters, BBB-Statenlid, wijst erop dat Defensie dit ook niet had gewild en een plek nodig heeft om te oefenen.

Wat denk jij?

Moet Defensie kunnen oefenen in natuurgebieden?

Dit is de situatie

Grote brand op heide in Ede na oefening met explosief

Op de Ginkelse heide in Ede ontstond vorige week donderdag een grote brand na een Defensie-oefening. Daarbij was een granaat gebruikt. De brand brak rond 14:30 uur 's middags uit. In totaal zijn zo'n 500 brandweermensen ingezet om het vuur te bestrijden. Ook werd een Chinook-transporthelikopter ingezet.

Er is een natuurgebied van zo'n 130 hectare getroffen, meldt De Gelderlander. Dat zijn zo'n 185 voetbalvelden. Vrijdag werd voor de zekerheid de hele dag nog nageblust.

Volgens verschillende experts is er sprake van pech, meldt NOS. Oefeningen van Defensie worden altijd goed voorbereid en gaan gepaard met veel voorschriften. Ook voor granaten gelden regels hoe en waar ze gebruikt mogen worden. Maar er zijn altijd risico's, zegt minister Brekelmans van Defensie.

'Niet zo erg voor de natuur'

Volgens vuurgeograaf Cathelijne Stoof is de brand niet zo erg voor de natuur, zegt ze tegen De Gelderlander. Volgens haar moet nog blijken of er daadwerkelijk veel natuur verloren is gegaan. "De natuur kan veerkrachtig zijn", zegt ze. "Het kan ook een kans zijn. De heide was namelijk enorm aan het vergrassen. Het zou goed zijn om er meteen een kudde schapen op af te sturen."

Dit is de discussie

Is het eigenlijk wel verantwoord dat Defensie oefent in natuurgebieden?

Danielle van de Weerd, Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Gelderland, was ontzettend boos toen ze hoorde dat er een grote brand was ontstaan, vertelt ze in Dit is de Dag (EO).

Danielle van de Weerd
Danielle van de WeerdGelders Statenlid Partij voor de Dieren

"Ik vind het onbegrijpelijk dat Defensie oefeningen doet met explosieven in kwetsbare natuur die al wekenlang gortdroog is. Defensie moet als geen ander weten wat de risico’s daarvan zijn. De dreiging op een natuurbrand is heel groot en ik vind dat ze dat zeker serieus moeten nemen."

Wat Partij voor de Dieren betreft, mogen defensieactiviteiten niet ten koste gaan van de natuur, stelt Van der Weerd. De partij is dan ook tegen uitbreiding van Defensie in de natuur.

"In Nederland neemt de veehouderij 40% van de grond in beslag om dieren te voeden. Dat is niet efficiënt en op termijn geen houdbaar systeem. Misschien kunnen we beter naar die grond kijken."

Rik Loeters, Statenlid voor de BBB in Gelderland, wijst erop dat oefeningen van Defensie vaak juist wel goed gaan. Hij wijst erop dat het een ongeluk is en dat er geen sprake is van opzet.

Rik Loeters
Rik LoetersGelders Statenlid voor BBB

"Defensie moet in de huidige tijd ook oefenen en zij hebben dit ongeluk ook niet gewild. Het leger zoekt op dit moment juist extra ruimte in de natuur en dat zullen we links- of rechtsom toch moeten faciliteren."

Hij vindt het helemaal geen goed idee om landbouwgrond te gebruiken voor Defensie, zoals Van de Weerd oppert.

"Naast uitbreiden van het leger moeten we ook onze voedselvoorziening en voedselzekerheid intact houden. Dus we moeten het leger zeker niet naar de landbouwgronden sturen, want we hebben de voedselproductie hard nodig in de wereld."

Is brand voor de natuur een kans?

Brand kan voor de natuur ook een kans zijn, zegt vuurgeograaf Cathelijne Stoof (Wageningen University & Research) tegen De Gelderlander. Ze wijst erop dat de natuur zich snel kan herstellen en dat de heide enorm aan het vergrassen was.

Maar dat is een gelegenheidsargument, vindt Van de Weerd (Partij voor de Dieren).

Danielle van de Weerd
Danielle van de WeerdGelders Statenlid Partij voor de Dieren

"Het gaat niet alleen om de hei. Het is ook het leefgebied van dieren. We hebben geen idee hoeveel dieren er zijn omgekomen of zijn verdwenen. Dus het gaat om veel meer."

Loeters (BBB) wijst erop dat brand vroeger ook een manier was om de heide te beheren.

Rik Loeters
Rik LoetersGelders Statenlid voor BBB

"In het verleden werd natuur, en zeker de heide, op deze manier beheerd. De heide is ontstaan door het afplaggen door de boeren, het begrazen door schapen of door het afbraken. Het kan juist een grote kans zijn. Dat de natuur verwoest is, klopt zeker niet. Ook hebben dieren kunnen wegkomen."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag (EO)

In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met BBB-Statenlid Rik Loeters en Partij voor de Dieren-Statenlid Danielle van de Weerd. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

Dit zijn de makers

Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook