Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Het logo van de Duitse discounter Kik.
© Shutterstock

Nederland Kik-klaar? Duitse discounter wil Blokker opvolgen

7 maart 2025 · 11:15| Leestijd:3 min

Update: 7 maart 2025 · 13:14

In het kort

De Duitse discounter Kik wil Nederland veroveren, onder meer door in het gat van Blokker te springen en hun vestigingen over te nemen. Hebben we niet al genoeg discounters in Nederland? Waarom is de Nederlandse consument zo gek op discountketens? En hoe zit het eigenlijk met de arbeidsomstandigheden achter deze lage prijzen?

Wat denk jij?

Wat vind jij ervan dat Kik de Nederlandse markt betreedt?

David Philipoom, Directeur van Kik Nederland, vertelt in Geld of je Leven (EO) over de grote plannen van het bedrijf. De Duitse discountketen Kik wil namelijk flink uitbreiden in Nederland en richt zich daarbij op de leegstaande panden van de failliete Blokker-winkels. Met 70 vestigingen in Nederland en 4200 winkels in Europa ziet Kik kansen door de groeiende vraag naar betaalbare producten. Veel Nederlandse gezinnen letten scherp op hun uitgaven, waardoor discounters populair zijn.

Concurrentie met Zeeman, Wibra, Action en Primark

De concurrentie in deze sector is groot, en meerdere bedrijven willen de lege winkels van Blokker overnemen. Kik probeert zich te onderscheiden door slimme locaties te kiezen, vooral bij supermarkten en andere drukke winkels. Omdat Kik een groot bedrijf is, kan het beter onderhandelen en heeft het een goede kans om verder te groeien in Nederland.

David Philipoom
David PhilipoomDirecteur van Kik Nederland

"Wij doen heel veel in kleding. De Wibra en de Zeeman ook, maar zij zitten meer in de basics en wij zitten iets meer in het modische. En de Primark zit weer in een andere doelgroep dan wij."

Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden?

De kledingindustrie wordt al jaren bekritiseerd vanwege slechte arbeidsomstandigheden in productielanden zoals Bangladesh, India en China. Grote kledingmerken en discounters, die kleding tegen zeer lage prijzen aanbieden, liggen onder vuur omdat zij druk uitoefenen op leveranciers om goedkoop en snel te produceren.

Hoewel Kik er alles aan doet om misstanden zoals kinderarbeid te voorkomen, erkent de directeur dat volledige garantie moeilijk is: "Ik kan dat niet 100% garanderen. Maar ik kan in ieder geval zeggen dat we echt alles aan doen om te zorgen dat de arbeid op een veilige en verantwoordelijke manier gebeurt. We werken met duizend inspecteurs die aangekondigd en onaangekondigd bezoeken doen in de fabrieken."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

'Mensen beseffen nu pas dat kinderarbeid slecht is'

Op DIT.EO gingen we eerder over dit onderwerp in gesprek.

Luister Geld of je leven terug als podcast

In Geld of je leven (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met David Philipoom, directeur van Kik Nederland. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit zijn de makers

Geld of je leven - Podcast

Dit artikel hoort bij de podcast

Geld of je leven - Podcast

Geld of je leven - Podcast

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook