Nederland viert Pasen, maar weten we wel waarom?
31 maart 2024 · 07:00| Leestijd: 3 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:50
In het kort
Op 31 maart en 1 april 2024 vieren we het paasfeest. Tijd voor lekkere ontbijtjes, eitjes zoeken... Maar weten Nederlanders allemaal waarom we eigenlijk echt Pasen vieren?
Wat denk jij?
Waar denk jij het eerste aan bij Pasen?
Aantal reacties: 0
Vrolijk Pasen... Maar waar zijn we nou eigenlijk vrolijk om?
De een gaat dineren met familie, de ander borrelt wat af bij een paasvuur, de ander gaat erop uit met de kinderen: het paasfeest is weer begonnen. Overal zie je afbeeldingen van paashazen met eieren, terwijl niemand kan uitleggen hoe het kan dat een haas eieren legt. Het hoort er gewoon bij.
Hebben de paashaas en paaseieren iets te maken met het christendom?
Noach was ongetwijfeld barmhartig genoeg geweest om de paashaas op zijn ark te verwelkomen, maar de paashaas heeft verder niets te maken met het geloof.
Er zijn verschillende theorieën over waar de paashaas vandaan komt. Een populaire theorie is dat de paashaas zijn oorsprong vindt in de Germaanse mythologie. In Duitsland werd in de Middeleeuwen geloofd dat Eastra, de godin van de lente en de vruchtbaarheid, een gewond vogeltje zou hebben gered door het in een haas te veranderen. Hoewel het vogeltje een haas was geworden, legde het nog steeds elk jaar eieren om Eastra te bedanken.
Germaanse volksstammen aten vanwege die symboliek ook eieren tijdens hun offermaaltijden voor Eastra. En, je raadt het al: dat zou ook verklaren waarom paaseieren voor ons een onmisbare paas-lekkernij zijn geworden.
De katholieken zouden deze heidense tradities hebben overgenomen en gekoppeld aan het christelijke paasfeest. Hoe dat precies is gebeurd en wat de reden erachter was, is niet helemaal duidelijk.
Maar Pasen is van oorsprong een christelijk feest. Christenen beëindigen hun veertigdagentijd met Pasen en herdenken de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus.
De rol van Jezus en het christelijk geloof wordt in onze maatschappij steeds kleiner. Uit recent onderzoek van de EO blijkt dat nog meer 1 op de 5 Nederlanders Jezus noemt als inspiratiebron. Weten Nederlanders die met Pasen niet naar de kerk gaan dan nog wel waarom het paasfeest vieren?
Waarom heet het eigenlijk 'Pasen'?
De term 'Pasen' is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord 'Pascha'. Pascha is het Latijnse woord voor het Joodse feest 'Pesach'. Tijdens Pesach vieren Joden hun bevrijding van de slavernij in Egypte.
Volgens een aantal evangeliën vond het laatste avondmaal en de kruisiging van Jezus Christus plaats tijdens de viering van Pesach. Christenen zijn het feest daarom ook gaan vieren, maar dan om stil te staan bij de dood en wederopstanding van Jezus.
Hoeveel weten Nederlanders van Pasen?
Wij gingen de straat op om het te testen. Bekijk de video hieronder:
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Wil jij testen hoeveel jij van Pasen weet? Klik op de link om de EO-Paasquiz te doen:
- Doe de EO-Paasquiz!
Doe de EO-Paasquiz!
Praat mee
Wat doe jij tijdens de Paasdagen?
Meer lezen?
- In God geloven en spiritueel zijn: gaat dat samen?
In God geloven en spiritueel zijn: gaat dat samen?
- Jezus inspireert nog maar 1 op de 5 Nederlanders: 'We hebben te maken met een zingevingscrisis'
Jezus inspireert nog maar 1 op de 5 Nederlanders: 'We hebben te maken met een zingevingscrisis'
- Christenen zeggen sorry tegen lhbti'ers: 'Vergeef ons'
Christenen zeggen sorry tegen lhbti'ers: 'Vergeef ons'