Veel Nederlanders betalen te veel voor internet en bellen: worden we misleid?
vandaag · 16:01| Leestijd: 4 min
Update: vandaag · 16:09
In het kort
Veel Nederlanders betalen onnodig veel voor hun internet- of telefoonabonnement. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wie zijn deze mensen? En wat betekent dit: zijn wij Nederlanders niet zo zuinig als we denken, of worden consumenten bedot?
De ACM heeft het afgelopen jaar de telecomfacturen geanalyseerd van 90% van alle Nederlandse huishoudens. Uit die analyse blijkt dat Nederlanders met 'slapende contracten' vaak aanzienlijk hogere bel- en internetkosten hebben dan anderen. Het betreft een grote groep: in totaal is 80% van de vaste internetabonnementen en 60% van alle mobiele abonnementen gekoppeld aan een slapend contract.
Je hebt een slapend contract als je jouw abonnement na de eerste contractperiode niet wisselt van abonnement of provider. Zo'n eerste contractperiode duurt vaak een of twee jaar.
Heb jij traag internet én een slapend contract? Dan ben je dubbel de klos
Mensen die traag internet hebben én hun contract laten doorlopen, lopen extra veel geld mis. Uit het ACM-onderzoek blijkt namelijk dat huishoudens met een trage, goedkope internetverbinding (tot 100 Mbps) gemiddeld 44 euro per maand betalen, terwijl mensen met sneller internet (100-250 Mbps) maar 38 euro neerleggen. Met sneller internet bespaar je dus zo'n 72 euro per jaar.
ACM-telecomdirecteur Annemarie Sipkes reageert verbaasd op de bevindingen in Geld of je Leven (EO): "Wij dachten altijd dat als je een lagere internetsnelheid kiest, je een lagere prijs betaalt. Dat blijkt dus niet het geval, en dat heeft veel te maken met slapende contracten. Het is heel gek."
Wat denk jij?
Controleer jij vaak of je een voordeliger telefoon- of internetabonnement kunt krijgen?
Aantal reacties: 0
Waarom betalen zoveel Nederlanders te veel voor internet en bellen?
De bevindingen zijn best opvallend, zou je zeggen. Wij Nederlanders zijn van oudsher zuinig - de Belgen noemen ons vaak zelfs gierig - dus waarom sluiten we zulke dure abonnementen af?
De waarheid is: we zijn juist knetterzuinig, maar schieten onszelf daarmee in de voet. ACM-telecomdirecteur Annemarie Sipkes legt het uit in Geld of je Leven (EO): "Nederlanders zijn dol op korting, dus je ziet dat veel telecom-aanbieders elkaar beconcurreren met kortingsacties. Die kortingsacties zijn vaak tijdelijk van aard, dus ze verlopen bijvoorbeeld na een jaar. En ja, als je jouw abonnement dan door laat lopen, betaal je ineens een hoger tarief."
Worden consumenten bedot?
Dan rest nog de vraag: waarom beëindigen we onze abonnementen niet als de kortingsactie voorbij is? Daar zijn twee mogelijke oorzaken voor, vertelt Sipkes:
- Klanten kiezen daar bewust voor. Ze zijn tevreden met de diensten, vinden het te veel gedoe om een nieuw contract af te sluiten of zijn bang dat ze tijdens de overgang zonder telefoon of internet komen te zitten;
- Telecombedrijven informeren hun klanten niet goed over het eind van hun contract. Telecombedrijven zijn wettelijk verplicht om klanten minstens één maand duidelijk informeren over het aflopen van hun contract, én over de gevolgen als ze hun contract laten doorlopen.
Als dat laatste het geval is, overschrijden telecombedrijven dus de regels, aldus Sipkes. "Wij gaan dat onderzoeken, en mocht het zo zijn dat telecombedrijven zich stelselmatig niet aan de wet houden, dan gaan wij ingrijpen. We kunnen ze opleggen het beter te doen of ze beboeten."
Wat denk jij?
Waarom laten zoveel Nederlanders hun dure telefoon- en internetcontracten doorlopen?
Aantal reacties: 0
Wat kun je doen om te besparen op jouw telecom-abonnementen?
Volgens Sipkes is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer je contract afloopt. "Jouw aanbieder moét jou na afloop van je contract of vlak voor afloop van je contract informeren, en ook elk jaar daarna. Gebeurt dat niet? Dan is het fijn als je daarvan melding maakt op onze website. Als wij merken dat er over een bepaald bedrijf regelmatig klachten komen, dan gaan wij zeker in actie komen."
Krijg je netjes bericht dat je contract afloopt? Je kunt altijd bij je huidige aanbieder blijven, maar Sipkes adviseert consumenten in ieder geval om op dat moment rond te kijken: "Kijk gewoon even of er aanbiedingen zijn die jou aanstaan en die passen bij jouw situatie." Wie weet bespaar je een paar tientjes. Makkelijk verdiend.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Geld of je Leven terug als podcast
In Geld of je Leven(EO) gaat presentator Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Annemarie Sipkes, directeur Telecom bij ACM. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast