Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Van new age naar christendom.
© Gemaakt met AI

Veel mensen bekeren zich vanuit new age tot het christendom: wat is hier aan de hand?

9 augustus 2024 · 10:29| Leestijd: 7 min

Update: 20 september 2024 · 15:01

In dit artikel aan het woord

Miranda Klaver
Miranda KlaverHoogleraar antropologie van religie
"De overstap is best logisch, new age en de christelijke wereld liggen dichter bij elkaar dan je zou denken."
Tom van Hoogstraten
Tom van HoogstratenVoorganger New Life Amsterdam
"Al deze mensen waren op zoek naar iets, God is aan het werk."
André van der Braak
André van der BraakHoogleraar filosofie
"In new age wordt van alles gecombineerd. Nu ontdekken ze het christendom, dat is voor hen misschien een volgende stap.”
Cassandra Tas
Cassandra TasWerd christen vanuit new age
"Ik zat vast in new age en zag geen uitweg meer, maar God gaf mij vrijheid."

In het kort

Vanuit new age bekeren zich veel mensen tot het christendom. En onder die nieuwe christenen zijn opvallend veel influencers met een groot bereik op Instagram. Waarom kiezen deze mensen voor een nieuwe levensovertuiging?

DIT is de samenvatting

Steeds meer mensen uit de new age-beweging, waaronder veel vrouwelijke influencers, bekeren zich tot het christendom. Deze influencers gebruiken nu hun sociale media om het christelijk geloof te promoten. Deze trend binnen new age is niet alleen een Nederlands fenomeen. Wereldwijd is er een beweging van mensen die de overstap gemaakt hebben onder de naam "From New Age to Jesus".

Hoogleraar filosofie André van der Braak merkt op dat deze mensen vaak religie op een nieuwe manier vormgeven, waarbij christendom een volgende stap kan zijn. Voorganger Tom van Hoogstraten ziet in zijn kerk New Life een groeiende groep van bekeerlingen, mede gestimuleerd door sociale media. God is aan het werk, zegt hij. Hoogleraar religie Miranda Klaver vindt het niet gek dat mensen overstappen van new age naar christendom. Er zijn volgens haar best wat overeenkomsten tussen new age en de evangelische kerken, onder andere de nadruk op persoonlijke ervaringen en zelfontplooiing.  

Wat denk jij?

Weet je wat new age is?

Dit is de situatie

Veel christelijke bekeerlingen vanuit new age

In new age-kringen gebeurt de laatste jaren iets opmerkelijks: veel mensen worden christelijk. En veel van die bekeerlingen zijn influencers op Instagram met een groot bereik. Een aantal van die influencers zijn mode-icoon Laurentine van Landeghem (46.400 volgers), zangeres Sterre Marith (48.000 volgers) en oud-corona-activist Isa Kriens (53.200 volgers).

Wat is new age?

New age is een spirituele stroming die zich baseert op verschillende religieuze levensbeschouwingen. Het is dus geen religie. Het is meer een verzameling van allerlei verschillende religies en overtuigingen. Een zo'n inspiratiebron voor new age is Oosters mysticisme. Ook occulte elementen zijn belangrijk, waaronder astrologie. Je zoekt daarbij betekenis in de stand van de sterren en planeten.

Binnen new age zijn spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Dat doe je onder andere met yoga en meditatie. Dit moet ervoor zorgen dat je meer 'heel' wordt en dat je verbonden raakt met hogere krachten. New age gaat uit van een holistisch mens- en wereldbeeld. Dat betekent dat alles met alles samenhangt. Mens, natuur en kosmos zijn een.

De influencers zijn vooral vrouwen die allemaal heel open en uitgesproken zijn over hun nieuwe manier van leven. Het sociale media-podium dat ze eerst gebruikten om new age te verspreiden, zetten ze nu in om het christelijke verhaal te promoten. Laurentine van Landeghem deelt op haar Instagram filmpjes waarin ze het christelijk geloof uitlegt en verdedigt. En Isa Kriens post Bijbelteksten.

Welke andere influencers zijn christen geworden?

Deze trend binnen new age is niet alleen een Nederlands fenomeen. Wereldwijd is er een beweging van mensen die de overstap gemaakt hebben onder de naam "From New Age to Jesus". Online staan heel veel getuigenisvideo's en interviews met mensen die vanuit new age Jezus hebben gevonden.

Bekeringsverhalen

Ook vertellen Nederlandse influencers in de media over hun bekering tot het christendom en wat de impact daarvan is op hun leven. In De Verandering (EO) deelt Laurentine van Landeghem wat er met haar gebeurde toen ze in een depressie zat. In die periode daarvoor had ze alles geprobeerd in new age om gelukkiger te worden: selfhealing, coaching en manifesteren. Maar niets hielp.

Lees hier het hele bekeringsverhaal van Laurentine

Ze had online over Jezus gehoord en toen ze het niet meer wist ging ze op haar knieën zitten en zei: "Ik kan het niet meer alleen." Daarna voelde het alsof het gat in haar hart werd gevuld: "Er kwam een rust over mij." Sinds haar bekering weet ze dat "Jezus er altijd is".

Ook Sterre Marith kwam na een hele tijd binnen de new age-beweging op een punt, waarop ze niet meer wist waar ze het moest zoeken. Ze vertelt bij Hoedan (EO) dat ze 's nachts door Amsterdam fietste en opeens het gevoel had alsof er "een bom" op haar viel. "Ik voelde alles tegelijkertijd."

Lees hier het hele bekeringsverhaal van Sterre

Ze belde haar ex-vriend die haar veel pijn had gedaan en het enige waar hij over sprak "was God, de Bijbel en het evangelie". Doordat hij de persoon was die het vertelde "kwam het echt aan". Ze ging bidden, al wist ze niet tot wie, "maar wel dat ik het moest doen". De volgende ochtend werd ze wakker "met de rust die ik al jaren zocht". Ze had een gevoel van vrede en van thuiskomen. "Alsof de dijken opeens gebroken waren."

Vurige vrienden

Veel van deze bekeerlingen vinden elkaar in Amsterdam bij de groep Vurige Vrienden. Die groep is gestart vanuit de kerk New Life, waar veel bekeerlingen naartoe gaan. Op de website van Vurige Vrienden staat dat ze een collectief zijn van mannen en vrouwen, die bij elkaar zijn gebracht door hun "vurige geloof in Jezus". De meeste leden hebben een verleden in new age. Ze willen als collectief graag het "Goede Nieuws van Jezus delen met spirituele zoekers en mensen in de new age". De groep omschrijft zichzelf op Instagram als volgt: "Gered uit new age. Nu samen vol vuur voor Jezus. We crazy?!."

Dit is haar verhaal

Cassandra was obsessief bezig met new age: ‘Ik zag geen uitweg meer’

Het leven van Cassandra Tas stond jarenlang in het teken van new age. Ze leerde daar haar vrienden kennen, ze verdiende geld met het leggen van tarotkaarten en ze maakte haar keuzes op basis van new age. Tot ze in een zware burn-out terechtkwam en ze haar leven helemaal omgooide, ze werd christen. Ze vertelt haar verhaal aan DIT (EO).

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit is de discussie

Waarom bekeren mensen zich vanuit new age tot het christendom?

Binnen new age is dus iets gaande, maar wat precies? Hoogleraar filosofie André van der Braak vraagt zich af of het echt om bekeringen gaat, zegt hij tegen DIT (EO):

André van der Braak
André van der Braak Hoogleraar filosofie

“Mensen geven religie nu op een andere manier vorm dan in het verleden. Vroeger was je gelovig of ongelovig. Tegenwoordig zijn veel mensen andersgelovig. Ze maken hun eigen religie, christendom is een deel van die mix. In new age wordt ook veel gecombineerd. Nu ontdekken ze het christendom, dat is voor hen misschien een volgende stap.”

Maar Van der Braak sluit niet uit dat er ook echte bekeringen zijn.

“Christendom werd lange tijd als iets ouderwets gezien, maar mensen hebben nu meer oog voor de mystieke en spirituele kanten van het christendom. Dat vinden mensen van new age interessant. Die zijn namelijk op zoek naar iets groters dat hen overstijgt, naar zingeving en betekenis. Sommigen zullen zich echt bekeren tot het christendom en gaan nu iedere zondag naar de kerk. Voor anderen kan het betekenen dat ze beginnen met bidden."

Het is niet vreemd dat zoveel mensen op zoek zijn naar iets hogers, zegt Van der Braak:

"Het religieus verlangen is van alle tijden, het krijgt alleen steeds weer een andere vorm. Sociologen voorspelden dat iedereen uiteindelijk ongelovig zou zijn in de toekomst. Maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn."

Voorganger Tom van Hoogstraten ziet in zijn eigen kerk New Life hoe mensen met een new age-achtergrond tot geloof komen. Op Pinkstermorgen twee jaar geleden kwam een jonge vrouw de kerk in, zij was de eerste van een “enorme beweging”. Sindsdien zijn tientallen mensen tot geloof gekomen en dat is nog steeds bezig, zegt Van Hoogstraten.

Tom van Hoogstraten
Tom van Hoogstraten Voorganger New Life Amsterdam

"Veel van die mensen kennen elkaar uit de new age-wereld. Ze hebben samen psychedelica genomen en cacaoceremonies gedaan. En ze volgen elkaar op social media. Als iemand tot geloof komt, deelt diegene dat op Instagram. Dat roept vragen op en mensen willen mee naar de kerk. Het is een sneeuwbaleffect. Mensen komen ook op andere manieren in aanraking met het geloof, maar Instagram is wel een grote factor."

Dat zoveel mensen zich vanuit new age bekeren, komt door een interne zoektocht maar ook door God, zegt Van Hoogstraten.

"God is aan het werk, ik vind het superbijzonder. Alle individuele verhalen op zich zijn bijzonder, maar ook de schaal waarop het gebeurt is bijzonder. Daarnaast geven ze allemaal aan ergens naar op zoek geweest te zijn. Bijvoorbeeld naar waarheid, naar geestelijke verlichting of onvoorwaardelijke liefde. Dat hebben ze gezocht in allerlei spirituele ceremonies. Maar dat gaf alleen een tijdelijke kick en daarna stortten ze weer in. Ze zeggen: ‘Toen ik hoorde over Jezus werd ik getriggerd en ontdekte ik: dit is waar.’”

Veel inhoudelijke overeenkomsten tussen new age en christendom ziet Van Hoogstraten niet. De enige gemeenschappelijke deler is volgens hem dat ze zich ook bezighouden met geestelijke zaken.

“Maar ze tappen daarbij uit een andere bron. Ze begeven zich in een geestelijke wereld, maar niet vanuit een zuivere bron. Ze hebben daardoor heftige ervaringen in spirituele ceremonies, waarbij van alles en nog wat gebeurt. Maar die ervaringen hebben niets te maken met het evangelie van Jezus Christus en zijn vaak schadelijk op lange termijn.”

Het is niet zo gek dat mensen de overstap maken van new age naar het christelijk geloof, zegt hoogleraar religie Miranda Klaver. Omgekeerd gebeurt namelijk hetzelfde, christenen die aan de slag gaan met new age. Beide werelden lijken namelijk meer op elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken.

Miranda Klaver
Miranda Klaver Hoogleraar antropologie van religie

"Vanuit christelijk perspectief lijkt new age de duistere kant. Maar als je er van afstand naar kijkt heeft new age best wat overeenkomsten met de evangelische kerken. In beide groepen ligt veel nadruk op persoonlijke ervaringen en het ontdekken en ontwikkelen van jezelf. De taal die gebruikt wordt lijkt op elkaar, denk aan: worden wie je bent. De overstap van de ene wereld naar de andere wereld is dus niet zo groot als die lijkt."

Op Instagram volgt Klaver zowel christelijke influencers als influencers met een achtergrond in new age. En daarin valt haar iets op: zoveel verschillen ze niet van elkaar.

"Beide groepen influencers geven spirituele boodschappen door en bieden cursussen aan om jezelf te ontwikkelen. In new age zie je influencers manifesteren met affirmatiekaarten en de christelijke influencers beginnen iedere dag met een inspirerende christelijke tekst. En in beide groepen zie je influencers die als reli-ondernemers er hun geld mee verdienen. Het is ook een business."

Toch ziet Klaver wel dat er iets gaande is binnen de christelijke wereld, al kan ze er nog niet helemaal haar vinger op leggen.

"Ik zie online de laatste maanden veel berichten waarin staat dat veel mensen zich bekeren. Maar een bekering is lastig hard te maken. Want wanneer is iets een bekering? Ik heb nog niet genoeg onderzoeksdata om het te kunnen onderbouwen. Maar de ontwikkelingen roepen wel vragen bij me op."

Praat mee

Snap jij dat mensen zich vanuit new age tot het christendom bekeren?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer lezen?

Dit schreven we eerder

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen