Gaat de Nutri-Score jou helpen om gezondere keuzes te maken?
21 november 2023 · 11:22| Leestijd: 4 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:59
In dit artikel aan het woord
"Een voedingskeuzelogo kan helpen in de enorme gezondheidscrisis die we hebben."
"De consument is verward, dit helpt echt niet."
"Het is gek dat bepaalde niet-volkorenproducten beter scoren dan volkorenproducten."
In het kort
Waar kies jij voor: A, B, C, D of toch E? Steeds meer producten in de supermarkt hebben een Nutri-Score. Deze score moet jou helpen om een gezonde keuze te maken. Maar hoe gezond is de Nutri-Score zelf eigenlijk?
Wat denk jij?
Kijk jij naar de Nutri-Score van een product in de supermarkt?
Aantal reacties: 0
Gezonde voedselkeuzes maken met Nutri-Score
Je staat in de supermarkt, voor je een heel schap met mueslirepen. Hoe maak je een keuze? Misschien kan de Nutri-Score je wel helpen.
Nutri-Score is een voedingskeuzelogo van A in groen tot E in rood. De score zegt iets over de samenstelling van een product. De overheid wil met het logo consumenten helpen sneller en makkelijker voor een gezonde optie te kiezen. Het logo is nu al op veel producten te zien, maar wordt op 1 januari 2024 landelijk ingevoerd.
Hoe kan je de Nutri-Score gebruiken?
Zie je een Nutri-Score op een product? Kijk dan eerst of het product in de Schijf van Vijf staat. Sommige producten die in de Schijf van Vijf staan krijgen namelijk een negatieve Nutri-Score. Maar als het product in de Schijf van Vijf staat is het in principe gezond.
Staat het product niet in de Schijf van Vijf? Dan kun je op de Nutri-Score letten. Het Voedingscentrum geeft het advies om producten die buiten de Schijf van Vijf vallen niet te vaak te eten. Maar als je dat wel doet, kies dan voor een product met een goede Nutri-Score.
Maar let op: een product met een A of B is dus niet direct gezond. De Nutri-Score vergelijkt producten namelijk altijd binnen productgroepen. Een zak chips met een A is dus niet gezond, maar wel gezonder dan een zak chips met een E.
Maar als je kiest voor een A- of B-product, betekent dat niet per se dat je een gezond product kiest. De Nutri-Score beoordeelt producten namelijk op de positieve en negatieve bestanddelen. Positief: vezel, eiwit, fruit, peulvruchten en noten. En negatief: energie, suiker, zout en verzadigd vet.
De positieve bestanddelen worden afgetrokken van de negatieve bestanddelen, dat wat overblijft bepaalt de Nutri-Score. Een product met veel zout en veel eiwitten, kan daardoor een positieve score krijgen. En omgekeerd, een product dat goed voor je is, maar wel negatieve bestanddelen heeft, kan een negatieve score krijgen. Dus als je wilt zien of een product gezond is, kijk dan vooral of die in de Schijf van Vijf staat.
Dit is de discussieHelpt Nutri-Score jou gezondere keuzes te maken?
De Nutri-Score staat op steeds meer producten, maar helpt het ook echt om betere keuzes te maken in de supermarkt? Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid, betwijfelt dat. Ze vindt het een mooi logo, maar volgens haar klopt de rekensom die de basis vormt van de Nutri-Score niet.
"De rekensom is een combinatie van gunstige, gezonde en ongezonde voedingsstoffen. Die worden bij elkaar opgeteld en afgetrokken en uiteindelijk komt dat kleurtje tevoorschijn. En daar zit precies het probleem, de rekensom werkt eigenlijk niet goed en leidt daardoor tot onlogische gezonde keuzes. De Nutri-Score is niet in lijn met de Schijf van Vijf."
"Producenten hoeven niet per se het zout- of het suikergehalte omlaag te halen om een product gezonder te maken. Nee, ze kunnen ook andere stoffen toevoegen die de weging positiever maken, extra eiwitten of extra vezel. Producenten kijken als het gaat om nieuwe producten hoe ze een zo gunstig mogelijke score kunnen halen. De consument is verward, dit helpt echt niet."
Frank Lindner van de voedselwaakhond Foodwatch denkt juist wel dat de score op producten helpt bij het maken van gezonde keuzes in de supermarkt.
"Een voedingskeuzelogo kan helpen in de enorme gezondheidscrisis die we hebben, als je kijkt naar overgewicht en obesitas. Natuurlijk, een voedselkeuzelogo als Nutri-Score is geen zilveren kogel, maar het kan absoluut helpen."
Lindner is het niet eens met de kritiek van Roodenburg.
"We horen in de maatschappelijke discussie inderdaad de vergelijking tussen voedselrichtlijnen, de Schijf van Vijf en de Nutri-Score. Maar het zijn aparte dingen die aanvullend aan elkaar zijn. Eet zo veel mogelijk vers, gezond, kook zelf, dat zijn de de voedselrichtlijnen, dat is de Schijf van Vijf. Maar sta je in de supermarkt en je hebt twee jengelende kinderen links en rechts en je staat voor de diepvriespizza's. Laat dan een voedselkeuzelogo helpen om een iets betere keuzes te maken."
"Heel veel mensen weten natuurlijk wel dat een diepvriespizza niet supergezond is. Maar er zijn ook genoeg voedingsmiddelen die dankzij de Nutri-Score inderdaad ontmaskerd worden als helemaal niet gezond. Neem de tussendoortjes waarop staat 'boordevol vezels', terwijl het product voor de helft uit suiker en vet bestaat."
De directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, Cees-Jan Adema, is blij dat de overheid heeft gekozen voor de Nutri-Score, maar kan zich deels vinden in de kritiek van Roodenburg.
"Ik ben het ermee eens dat het algoritme niet perfect is. Het is inderdaad gek dat bepaalde niet-volkorenproducten beter scoren dan de volkorenproducten. Dus goed dat daar ook naar gekeken wordt."
Adema benadrukt daarnaast dat de Nederlandse levensmiddelenindustrie zelf al veel doet om producten gezonder te maken.
"We zijn continu bezig met productverbetering en productaanpassing. Er zijn ook echt heel veel voorbeelden van producten waar de hoeveelheid zout en suiker significant en fors omlaag gegaan is."
Praat mee
Welke producten kan je ondanks een slechte Nutri-Score niet laten liggen in de supermarkt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de Dag (EO)
Luister hier naar het gesprek over de Nutri-Score. Presentator Jan-Willem Wesselink gaat in Dit is de Dag (EO) in gesprek met Frank Lindner, campagneleider Foodwatch, Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid aan de HAS green academy en Cees-Jan Adema, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit schreven we eerder
- Waarom blijft de supermarkt zo duur?
Waarom blijft de supermarkt zo duur?
- Kunnen we de verantwoordelijkheid van zelfscankassa's in de supermarkt wel aan?
Kunnen we de verantwoordelijkheid van zelfscankassa's in de supermarkt wel aan?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag