Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Waarom blijft de supermarkt zo duur?

31 juli 2023 · 16:41| Leestijd: 3 min

Update: 8 augustus 2024 · 16:07

In dit artikel aan het woord

Paul Moers
Paul MoersRetaildeskundige
"Het heeft eigenlijk alles te maken met de prijzen van de grondstoffen."
Gierige Gerda
Gierige GerdaBespaarfluencer
"Een bespaartip: haal niet alles bij de supermarkt."

In het kort

De inflatie zwakt af, maar de prijzen in de supermarkt niet. De gemiddelde prijs in de supermarkt is maar liefst 11,6 procent duurder dan een jaar geleden. Daarom kopen we massaal huismerken in de plaats van A-merken. Hoe kan het nog zo duur zijn?

Wat denk jij?

Let jij meer op de prijzen, nu boodschappen zo duur zijn?

Dit is de situatie

Hoéveel, zeg je?!

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne kampen we met een flinke inflatie. In 2022 stegen de prijzen van goederen en diensten met 10 procent, zo berekende het CBS. Ter vergelijking: in 2021 was het 2,7 procent. Die 10 procent was het hoogste inflatiecijfer sinds 1975. Die inflatie was natuurlijk ook te merken in de supermarkt, waar vaak hogere prijzen werden gerekend, maar ook verpakkingen werden verkleind (zogenoemde ‘krimpflatie’).

In 2023 lijkt de torenhoge inflatie af te zwakken: in juni was het 5,7 procent, in juli zelfs ‘maar’ 4,6 procent. In de supermarkt is dat echter niet te merken: de prijzen blijven erg hoog. Gemiddeld zijn boodschappen 11,6 procent duurder dan een jaar geleden, zo berekende marktonderzoeker GfK. Dit komt onder andere omdat het bedrijf Unilever de prijzen flink heeft verhoogd.

Waarom de prijzen nu zo hoog zijn

Waarom blijft de supermarkt zo ongekend duur, terwijl de prijzen op andere plekken juist afnemen?

Retaildeskundige Paul Moers, die de supermarkten heel goed volgt, vindt dat we de supermarkten niet de schuld mogen geven. Heel veel grondstoffen zijn namelijk duur op dit moment, wat ervoor zorgt dat producten veel kosten. De supermarkten berekenen deze prijzen vervolgens gewoon door naar de klant.

Waarom zijn de grondstoffen zo duur? Volgens Moers zijn er verschillende oorzaken. Politieke ontwikkelingen spelen een rol, maar het heeft ook te maken met klimaatverandering, zo zegt hij in het programma Geld of je Leven (EO).

Paul Moers
Paul MoersRetaildeskundige

“Als je kijkt naar de graanprijzen, dan zijn die de lucht in geschoten nadat de deal tussen Rusland en Oekraïne weggevallen is. De cacaoprijzen zijn sky high, omdat het in West-Afrika veel geregend heeft en daardoor de oogst voor een deel is mislukt. Rijst is heel duur geworden omdat India plotseling de export verbiedt. Appels zijn heel duur omdat daar een kever in zit, dus er is minder oogst. En suiker is hartstikke duur omdat de Chinezen zoetekauwen zijn die massaal suiker inslaan…”

Moers wijst erop dat de supermarkten in Nederland nauwelijks winst maken. ALDI draait verlies en ook Albert Heijn gaat niet lekker. Wij betalen een hoge prijs voor onze producten, maar zij dus ook.

Hoe bespaar je op boodschappen?

Wie in deze dure tijden graag wat wil besparen, moet te rade gaan bij Gierige Gerda, een blogger die ook wel de ‘bespaarfluencer’ wordt genoemd. Gerda (die eigenlijk Minke van Kuijen heet) gaf in Geld of je Leven (EO) een aantal belangrijke tips:

Gierige Gerda
Gierige GerdaBespaarfluencer

"Je moet wachten op de bodemprijzen. (...) Het principe is als volgt: Je kijkt naar de laagste prijs die je ooit voor een product hebt betaald. Dan wacht je op het moment dat je die korting weer hebt. En dan haal je niet voor twee weken, maar voor een halfjaar."

Gierige Gerda

"Koop niet alles bij de supermarkt. Wasmiddel wordt veel mee gestunt (bijvoorbeeld twee plus drie gratis), maar heel vaak is het bij de drogist alsnog goedkoper."

Gierige Gera gebruikt ook graag cashback-apps. Dat zijn apps op je telefoon waarmee je extra kunt krijgen op geselecteerde producten uit de supermarkt. En dat kan flink schelen, vertelt ze:

"Het aanbod voor cashback-apps is enorm gegroeid. Je krijgt tegenwoordig over heel veel aankopen geld terug, soms zelfs over de korting in de winkel heen.''

Gierige Gerda deelt op haar website nog meer trucs. Denk aan het kopen van voordeelverpakkingen om in te vriezen, het vermijden van A-merken en impulsaankopen en het controleren van je kassabon. Zoals het spreekwoord luidt: vele kleintjes maken een grote. 

En een kleine tip van de DIT-redactie: vergeet je statiegeldflessen niet. Je kunt tegenwoordig veel kleine flesjes en blikjes inleveren, en met het plastic servies bij je favoriete snackbar kun je sinds kort geld terugverdienen. Heb jij tips? Deel ze hieronder!

Praat mee

Wat is jouw beste bespaartip?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook

    Neem een koekje.

    Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

    Toestemmingen aanpassen