Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Gouden kans

Komen de Olympische Spelen in 2030 naar Nederland?

Geschreven door Steve Oosterkamp

17 november 2023 · 15:00

Update: 17 november 2023 · 16:29

Komen de Olympische Spelen in 2030 naar Nederland.
© ANP

In gesprek met

Foto van Erben Wennemars

Erben Wennemars

Oud-schaatser

"We willen als Nederland grote sportevenementen organiseren. Dit zijn de Olympische Spelen, laten we dit met z'n allen omarmen!"
Foto van Marc van den Tweel

Marc van den Tweel

Directeur NOC*NSF

"Het lijkt wel alsof de elfstedenkoorts is losgebarsten, maar het is allemaal wat voorbarig. Er zijn echt nog honderd hobbels te nemen."

In het kort

In 1928 waren ze voor het laatst in ons land en pogingen om de edities van 1992 en 2028 binnen te halen mislukten. Het leek erop dat Nederland het wel kon vergeten om ooit nog de Olympische Spelen te organiseren. Maar nu komt er opeens een kans uit onverwachte hoek...

Wat denk jij?

Het Olympisch schaatstoernooi van 2030 in Nederland, doen of niet?

Klik hieronder om je antwoord te geven

76%

19%

5%

aantal reacties: 21

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Waarom is Nederland kandidaat voor de Olympische Winterspelen?

Bij de Olympische Winterspelen denk je misschien niet direct aan Nederland. Ons land heeft geen bergen en lang niet genoeg sneeuw, zou je denken. En toch wil de provincie Friesland heel graag de organisatie van de Spelen op zich nemen. Of, nou ja, een deel daarvan.

De Friezen willen namelijk het schaatstoernooi van de Olympische Winterspelen in 2030 organiseren als Zwitserland de Spelen binnenhaalt. Ze denken dat de schaatshal Thialf in Heerenveen daar perfect voor is.

Nog geen gelopen race

Zwitserland heeft zelf geen grote schaatshal, dus ze kijken naar hallen in andere landen, zoals Thialf en de baan in het Duitse Inzell. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kiest in juni 2024 wie de Spelen mag organiseren. Zweden en Frankrijk willen het ook graag doen.

Thialf heeft de Zwitserse organisatie inmiddels uitgenodigd om in januari naar de EK afstanden in de schaatshal te komen kijken. Dan kunnen ze de sfeer proeven en zien hoe goed alles hier geregeld is.

Zo raakte Nederland de Winterspelen van 1928 kwijt aan... Zwitserland!
Het is niet voor het eerst dat Nederland en Zwitserland met elkaar te maken hebben bij de organisatie van de Olympische Winterspelen. Bijna honderd jaar geleden, in 1928, was dat namelijk ook het geval.

In die tijd was het nog zo dat de organisator van de Olympische Zomerspelen ook moest zorgen voor de Winterspelen. Nederland had de organisatie voor de Zomerspelen van 1928 gekregen, alleen de Winterspelen zorgden voor een probleem. In ons land valt namelijk niet genoeg sneeuw en er zijn geen geschikte bergen. Daarom besloot het IOC om de organisatie van de Winterspelen van 1928 weg te halen uit Nederland en toe te wijzen aan Zwitserland.
Garantie voor goud?

Mocht het Olympisch schaatstoernooi van 2030 naar ons land komen, dan is de kans groot dat de Nederlandse schaatsploeg voor eigen publiek een kruiwagen vol medailles gaat winnen. Nederland domineert al jaren de grote schaatstoernooien. Op de Winterspelen van 2022 in Peking wonnen 'we' zes van de veertien onderdelen. Vier jaar eerder in Pyeongchang gingen zelfs zeven gouden plakken mee terug naar Nederland.

Dit is de discussie

Een gouden kans?

Als het aan oud-schaatser Erben Wennemars ligt, gaat het Olympisch schaatstoernooi in 2030 absoluut plaatsvinden in Nederland. Dat zegt hij in Langs de Lijn en Omstreken (EO-NOS). Volgens Wennemars wil Zwitserland duurzame Olympische Spelen organiseren en is het zonde om een compleet nieuw schaatsstadion te bouwen, waar na de Spelen nooit meer geschaatst wordt.

Erben Wennemars

Oud-schaatser

"Ik vind het een fantastisch idee. Als je kijkt naar de Olympische Spelen van de afgelopen twintig jaar, zie je dat er overal prachtige ijsbanen zijn gebouwd. Alleen wordt er nu niet meer geschaatst. Dat was zo in Sotsji, Pyeongchang, Vancouver en Turijn. Dus ik snap Zwitserland dat ze dat echt anders willen doen. En dit is voor ons een kans. We willen laten zien dat we als Nederland grote sportevenementen kunnen organiseren. Dit zijn gewoon de Olympische Spelen. Het is onze sport en we hebben een prachtig Thialf. Laten we dit met z'n allen omarmen!"

NOC*NSF-directeur Marc van den Tweel begrijpt het enthousiasme. Hij bevestigt dat er inderdaad al gesprekken zijn geweest met het Zwitsers olympisch comité, maar waarschuwt ook dat we niet te vroeg moeten juichen.

Marc van den Tweel

Directeur NOC*NSF

"Volgens mij is het wat voorbarig, het lijkt wel alsof de elfstedenkoorts is losgebarsten. Ik ben in nauw contact met het Zwitsers comité en zij overwegen om een bid te gaan doen. Dus dat is nog niet eens besloten. Daarna komt daar een heel circus uit voort van overleggen met de internationale schaatsunie, de Zwitserse schaatsbond, het Nederlands Olympische comité, de IOC. En daarna moeten ze nog winnen van die andere landen. Er zijn nog honderd hobbels te nemen. Maar als het lukt, sta ik vooraan om de temperatuur van het ijs te meten."

Dit is het debat

Beluister onze uitzendingen

Luister naar Langs de Lijn en Omstreken (EO-NOS) waarin presentator Jan Willem Wesselink in gesprek gaat met oud-schaatser Erben Wennemars (vanaf minuut 26.00):

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Presentator Suse van Kleef sprak erover door met NOC*NSF-directeur Marc van der Tweel. Beluister hieronder zijn reactie:

Video wordt geladen...

Dit maakten we ook

Bekijken

Michel Mulder in Meer dan Goud - de Podcast

Bekijken

Waarom is het prijzengeld op het WK voetbal bij vrouwen zó veel lager dan bij mannen?

Wat denk jij?

Van welk internationaal sportevenement hoop jij dat het naar Nederland komt?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Het Olympisch schaatstoernooi van 2030 in Nederland, doen of niet?

Klik hieronder om je antwoord te geven

76%

19%

5%

aantal reacties: 21

Wil je deze reactie verwijderen?


Van welk internationaal sportevenement hoop jij dat het naar Nederland komt?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.