Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Onderzoekers waarschuwen: het gaat steeds vaker mis na fillers en botox

gisteren · 13:30| Leestijd: 3 min

Update: gisteren · 15:57

In het kort

Fillers en botox zijn populair: steeds meer mensen laten een cosmetische ingreep doen. Tegelijk gaat het ook vaak mis, zien artsen. "Veel behandelaars denken: ik doe het er wel eventjes naast."

Wat denk jij?

Eerlijk: heb jij weleens een cosmetische ingreep laten doen?

Cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates
Cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates cosmetisch arts en onderzoeker bij Erasmus MC

"Er zijn veel voorbeelden waarbij het fout is gegaan."

Tussen 2019 en 2022 steeg het gebruik van fillers met 80 procent en het aantal botox-behandelingen verdubbelde, blijkt uit cijfers van het Erasmus MC Rotterdam. Het zijn met name vrouwen die cosmetische ingrepen laten doen, maar ook bij mannen neemt het toe. Volgens onderzoeker en cosmetisch arts Tom Decates gebruikt 1 op de 29 vrouwen botox, en 1 op de 35 vrouwen fillers. Daarbij gaat het om vrouwen in de leeftijd van 18 tot en met 70 jaar.

Fillers en botox: wat zijn dat?

Fillers kunnen worden ingezet om de huid op te vullen. Zo kun je bijvoorbeeld rimpels wegwerken, je wangen voller maken of je kaaklijn strakker maken.
Botox is een middel dat je injecteert om de (gezichts)spieren tijdelijk te ontspannen. Zo verhult het bijvoorbeeld kraaienpootjes of fronsen. 

Meer complicaties

Met het toegenomen aantal behandelingen neemt ook het aantal complicaties toe. Zo heeft het Erasmus MC in de genoemde periode elk jaar zo'n 350 mensen behandeld die na het inspuiten van fillers last kregen van bijvoorbeeld knobbels, ontstekingen of een afsluiting van een bloedvat. Het ziekenhuis heeft beperkte capaciteit, waardoor de wachtlijst is gegroeid tot drie tot zes maanden wachttijd.

Het aantal ernstige complicaties na fillerbehandelingen zou rond de duizend gevallen per jaar liggen, schatten de onderzoekers. Ze benadrukken dat je het veilig kunt doen, maar dat je er goed over na moet denken en dit door een erkende arts met de juiste opleiding op zak te laten zetten.

'Niet zo nauw met regelgeving'

Deze toename komt vooral door social media, zoals TikTok en Instagram, zegt cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates van het Erasmus MC tegen de NOS, die zelf op TikTok de strijd aangaat tegen misleidende beweringen van influencers rond dit onderwerp. "Als je iets kijkt over botox en fillers, krijg je het de hele tijd voorgeschoteld en ook allerlei aanbiedingen van schreeuwerige klinieken die het iets minder nauw met de wet- en regelgeving nemen."

Dat leidt ertoe dat mensen botox of fillers laten zetten door personen die daar niet toe bevoegd zijn: officieel moet je een artsenopleiding hebben gevolgd en een BIG-registratie hebben. Er zijn veel voorbeelden te noemen waarbij het fout is gegaan, zegt Decates, zoals bij iemand van wie de huid van de wang was afgestorven na het inspuiten van fillers. Volgens Decates nog niet te overzien wat daar de gevolgen van zijn: "Veel behandelaars denken: ik doe het er wel eventjes naast."

Kijk Dit is de Kwestie (EO)

Plastische chirurgie is populair onder jongeren. Moeten we ons zorgen maken? Bekijk de uitzending terug van Dit is de Kwestie (EO).

Beeld Tom Decates: TikTok

DIT zijn de makers

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen