Navigatie overslaan
zoekenNPO
Kinderen spelen op het strand in de zon. Uit onderzoek blijkt dat ouders hun kinderen onvoldoende beschermen tegen de zon, met als risico op huidkanker.
© ANP

Ouders beschermen kinderen onvoldoende tegen de zon: 1 op de 5 kinderen vorig jaar ernstig verbrand

24 juli 2025 · 19:00| Leestijd:4 min

Update: 24 juli 2025 · 19:00

In het kort

De zon die tintelt op je huid: wie houdt er niet van? Maar uit onderzoek blijkt dat ouders hun kinderen vaak onvoldoende beschermen tegen de zon. Dat is zorgwekkend, vindt het Huidfonds: "Een eenmalige verbranding op jonge leeftijd verhoogt al het risico op huidkanker."

Wat denk jij?

Smeer jij je kind vaak in tegen de zon?

Aantal reacties: 0

Goede bescherming tegen de zon is belangrijk, omdat zonverbranding op de jonge leeftijd de kans vergroot om later in het leven huidkanker te krijgen. Toch beschermen ouders hun kinderen vaak onvoldoende tegen de zon, ook al kennen zij de gevaren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Huidfonds.

Ouders die de risico’s goed inschatten, beschermen hun kinderen beter dan de ouders die hun kinderen minder goed beschermen tegen de zon. Zij voelen daarin meer verantwoordelijkheid en ervaren hier steun voor in hun omgeving. Toch zijn er vaak ook praktische bezwaren, zoals 'het is een gedoe' en 'zonnebrand is duur'.

Afbeelding van Sven van Egmond

Sven van Egmond

Dermatoloog in opleiding bij het Huidfonds

"Een eenmalige verbranding op jonge leeftijd verhoogt al het risico op de gevaarlijkste vorm van huidkanker."

1 op de 5 kinderen is afgelopen zomer ernstig verbrand door de zon. "Dat is zorgwekkend", stelt Sven van Egmond, dermatoloog in opleiding en toezichthouder van het Nationaal Huidfonds. “Een eenmalige verbranding op jonge leeftijd verhoogt al het risico op melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker."

De huid van kinderen is namelijk extra kwetsbaar voor de zon. Omdat hun huid nog groeit en sneller nieuwe cellen aanmaakt, heeft de huid niet genoeg tijd om te herstellen en ontstaan er een soort littekens in de huidcellen. Hoe meer schade, hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt.

Driekwart van de Nederlanders vindt huidkanker (zeer) ernstig, blijkt uit het onderzoek. Toch wordt daar niet fanatiek tegen gesmeerd. Het is belangrijk om je elke twee uur opnieuw in te smeren tegen zonnebrand. De meeste mensen (81%) weten dit wel, toch doet zo’n 20% dit daadwerkelijk. Wat betreft ouders bij hun kind is dat iets hoger: 35%.

Ouders spelen een belangrijke rol in het beschermen van hun kinderen tegen de zon, benadrukt het Huidfonds. Zonbescherming zou net zo vanzelfsprekend moeten worden als het omdoen van een autogordel. "Zeker bij jonge kinderen ligt de verantwoordelijkheid volledig bij ouders."

Zo bescherm je je kind goed tegen de zon

Weren, kleren, smeren, luidt het advies van het Huidfonds. Elke verbranding, hoe licht ook, telt op tot huidkanker: "Zorg dat je kind goed voorbereid op pad gaat met bedekkende kleding: een petje en zonnebril." Ook kun je maatregelen nemen door UV-(zwem)kleding of strandtentjes. Een goede zonnebril met 100% UV bescherming beschermt de ogen.

Smeer je kind in met minimaal factor 30 met UV-A filter. Doe dit een halfuur voordat je kind naar buiten gaat en herhaal dit elke 2 uur, zeker als je kind in het water speelt of zweet. Probeer tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven: zoek dan de schaduw op. Zorg dat je kind goed drinkt en houd jonge baby’s zoveel mogelijk uit de zon.  

Vanaf zonkracht 3 is het goed om te smeren. Het kan soms lastig zijn om te bepalen wanneer het tijd wordt. Daarom heeft het Huidfonds een speciale widget ontwikkeld waarmee je de zonkracht op jouw locatie kan checken. Dit vind je ook in weerapps zoals die van Weeronline en KNMI, vaak wordt het UV Index genoemd.

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Dit maakten we ook

Meest gelezen

Lees ook