Patiënten en bezoekers betalen steeds meer parkeergeld bij het ziekenhuis: 'Bijna €300 kwijt'
gisteren · 19:28| Leestijd: 5 min
Update: vandaag · 15:21
In dit artikel aan het woord
"Ziekenhuizen kunnen meer doen om hoge parkeerkosten te voorkomen. Bijvoorbeeld meer met digitale zorg werken."
"Vorig jaar was ik bij elkaar 283 euro kwijt aan parkeerkosten."
"Ik denk dat veel ziekenhuizen niet meer zonder parkeerkosten kunnen."
In het kort
Parkeren bij ziekenhuizen is de afgelopen jaren flink duurder geworden. Veel patiënten en bezoekers vinden dit onrechtvaardig, vooral omdat ze vaak geen andere keuze hebben dan met de auto te komen. Moeten ziekenhuizen parkeerkosten blijven rekenen aan mensen die medische zorg nodig hebben, of die komen om hun naasten te bezoeken?
Samenvatting van DIT artikel
De parkeerkosten bij ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Voor patiënten en bezoekers met lange behandelingen kan dit een zware financiële last zijn. Slechts enkele ziekenhuizen bieden gratis parkeren, en kortingsregelingen zoals strippenkaarten worden weinig gebruikt. Zorgverzekeraars vergoeden deze kosten niet meer. De hoge parkeertarieven zorgen voor discussie over eerlijkheid, vooral omdat veel mensen geen andere optie hebben dan met de auto te komen.
Ziekenhuizen rechtvaardigen de kosten door te wijzen op onderhoud van parkeergarages en het voorkomen van misbruik door buurtbewoners. Ook worden de inkomsten gebruikt om de exploitatie te ondersteunen. Critici, zoals de Patiëntenfederatie, noemen het echter een voorbeeld van de stijgende zorgkosten die patiënten steeds zwaarder treffen.
Wat denk jij?
Vind jij dat ziekenhuizen parkeertarieven mogen handhaven?
Aantal reacties: 0
Patiënten en bezoekers betalen steeds meer parkeergeld
De parkeertarieven bij ziekenhuizen zijn de laatste jaren fors gestegen. Gemiddeld betalen bezoekers 2 euro per uur en 9 euro per dag, maar in steden als Rotterdam en Amsterdam kunnen de kosten oplopen tot 30 euro per dag. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Slechts zeven ziekenhuizen in Nederland bieden nog gratis parkeerplekken aan.
Sommige ziekenhuizen willen dat de parkeerkosten even hoog zijn als die in het centrum van de stad, om ervoor te zorgen dat de parkeergelegenheid alleen benut wordt door mensen die daar daadwerkelijk moeten zijn.
Parkeren bij het Erasmus MC? Dat kost je €40
Voor patiënten en bezoekers zijn de kosten vaak een financiële last, zeker bij langdurige behandelingen. Zo kost een dag parkeren bij het Erasmus MC in Rotterdam sinds kort maximaal 40 euro. "Ik vind het belachelijk, omdat je hier uit noodzaak komt", zegt de vader van een ernstig zieke zoon tegen Rijnmond.
Er bestaan kortingsregelingen, zoals strippenkaarten of maandabonnementen, maar veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte, schrijft NOS. Slechts 10% van de bezoekers gebruikt deze regelingen.
Vergoedt de zorgverzekering parkeerkosten?
Nee. Vroeger wel, maar parkeerkosten worden niet langer vergoed door zorgverzekeraars, ook niet via aanvullende pakketten. In sommige gevallen kun je ze wel opgeven bij de belasting.
Wanneer mag je je parkeerkosten bij het ziekenhuis aftrekken van de belasting?
Je mag parkeerkosten bij het ziekenhuis aftrekken van de belasting als ze onderdeel zijn van de zorgkosten die je mag opgeven bij de belastingaangifte. Dit geldt alleen als je vanwege een ziekte of handicap naar het ziekenhuis moet. Je kunt parkeerkosten aftrekken samen met andere vervoerskosten, zoals benzinekosten of openbaar vervoer. Je moet wel kunnen bewijzen dat de kosten zijn gemaakt, bijvoorbeeld met bonnetjes. Let op: je mag alleen de kosten aftrekken die boven een drempelbedrag uitkomen, dat hangt af van je inkomen.
Is het eerlijk dat patiënten en bezoekers moeten betalen voor een parkeerplek?
Parkeren bij een ziekenhuis is vaak niet iets wat je kiest, maar wat moet. Is het dan wel eerlijk dat patiënten en bezoekers hiervoor moeten betalen?
Patiëntenfederatie-directeur Arthur Schellekens noemt de parkeertarieven een probleem. Hij is er niet principieel tegen, maar noemt het argument dat mensen uit de buurt dan in de garage komen staan onzin. dit is volgens hem makkelijk op te lossen door uitrijkaarten te geven aan patiënten die vaak in het ziekenhuis moeten komen. Schellekens geef verder aan dat de parkeertarieven soms "klein bier" worden genoemd, maar volgens hem dragen ze wel degelijk bij aan de stijgende zorgkosten.
"Het is voor de gemiddelde patiënt die één keer per jaar naar het ziekenhuis gaat nog wel op te brengen, maar als je een chronische patiënt bent, begint het wel aan te tikken. (...) We snappen wel dat er bij het ziekenhuis kosten gemaakt worden die gedekt moeten worden. (...) Maar dit soort kleine kosten in de gezondheidszorg maken deel uit van een veel groter probleem, namelijk de stapeling van zorgkosten. We zien aan alle kanten dat de kosten die patiënten moeten dragen, stijgen. De zorgpremie is een tientje per maand duurder geworden, als je chronisch patiënt bent ben je voortdurend je eigen risico kwijt, voor sommige medicijnen moet je bijbetalen: kortom, als je dit bij elkaar optelt wordt het heel veel. Wij zien graag dat er een eind wordt gemaakt aan die stapeling van zorgkosten."
Schellekens ziet ook een kans voor het inzetten op digitale zorg, met beeldbellen, thuismonitoring en consulten op afstand. Veel patiënten zijn daar ook klaar voor, blijkt volgens Schellekens uit onderzoek van de Patiëntenfederatie.
"Als we digitaal goed gas kunnen geven, kunnen we zorgen dat een hele grote patiëntenstroom niet meer naar het ziekenhuis hoeft. Dat hele digitale verhaal blijft bij ziekenhuizen best wel achter."
Bestuurder van het Meander Medisch Centrum, Dietrich van Gorsel, vraagt bij zijn ziekenhuis ook parkeerkosten.
"Er zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen voor het heffen van parkeertarieven. We voorkomen ermee dat allerlei omwonenden parkeren in de garage van het ziekenhuis, en het andere is dat we een deel van de kosten voor de exploitatie van het ziekenhuis dekken met de parkeertarieven. (...) Er zijn voor chronische patiënten wel regelingen voor. In vergelijking met de zorgkosten in andere landen zijn we nog relatief goedkoop uit. Maar inmiddels denk ik dat veel ziekenhuizen niet meer zonder deze kosten kunnen."
Van Gorsel wijst erop dat er manieren zijn om de kosten op te vangen, zoals het fiscaal aftrekken van de parkeerkosten. Zijn ziekenhuis heeft ook verschillende regelingen voor vaak terugkerende patiënten, zoals een tienrittenkaart. Hij is het wel met Schellekens eens dat de zorgkosten zich opstapelen, én is ook voorstander van digitalisering van de zorg. Daar is het Meander Medisch Centrum volgens hem al goed mee bezig:
"Als het ook maar enigszins kan, proberen we de patiënt echt thuis te houden door middel van videoconsulten of beeldbellen. In sommige gevallen ontkomen we er toch ook niet aan om patiënten echt te zien. Maar waar mogelijk proberen we daar echt op aan te sturen. COVID heeft daar een hele positieve draai aan gegeven, maar daarvoor waren we daar ook al mee bezig. Er zijn ook allerlei apps waarmee we thuis patiënten monitoren zodat we voorkomen dat patiënten naar het ziekenhuis toe moeten. Maar ik denk dat we daar inderdaad nog veel meer stappen kunnen zetten."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Martha was 283 euro kwijt aan parkeerkosten bij het ziekenhuis
Wat vindt de DIT-community van de parkeerkosten bij ziekenhuizen? Wij vroegen het aan ons WhatsApp-panel.
"Het is een afweging die ik heb moeten maken: wat is voordeliger, het ov of de auto? De auto is toch voordeliger voor me. Vorig jaar was ik bij elkaar 283 euro kwijt aan parkeerkosten. Dat vind ik heel erg veel. Het is niet zo dat ik daar vorig jaar door in de problemen kwam, maar dat is omdat je andere dingen laat. Je kunt een keertje niet een dagje weg, dat zit er gewoon niet in. Of wanneer er een collecte voorbijkomt denk je: ik moet morgen parkeerkosten betalen, dus nu maar even niet. Het is een voldongen feit, maar het is wel een ding."
"Ik moet zelf eens per half jaar naar de oogarts. Mijn mening is dat het van de zotte is om te betalen voor parkeren bij het ziekenhuis!! Ook voor bezoek van langdurige patiënten zoals bijvoorbeeld een echtgenote vind ik dit zeer kwalijk."
"Ik moet heel erg vaak naar het ziekenhuis, de kosten lopen de spuigaten uit. Met alles wordt je steeds meer in een situatie gedrukt. Ik heb een keer in het ziekenhuis overleg gehad ivm de reiskosten. Die vrouw zei: nou, dan ga je toch buiten het terrein staan. Ik gaf aan dat het dan te ver lopen is. Nou, zegt ze, je moet de parkeerkosten betalen, er was geen middenweg om de parkeerkosten te halveren/verminderen. Dan heb je gewoon pech. Ik vind dat diep triest."
Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden.
Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt.
Meer weten?Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Hoeveel geld is een mensenleven waard? '80.000 euro per jaar'
Hoeveel geld is een mensenleven waard? '80.000 euro per jaar'
- Korting op je zorgverzekering door een hoog eigen risico: is dat wel eerlijk?
Korting op je zorgverzekering door een hoog eigen risico: is dat wel eerlijk?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag