Moet je eerder met pensioen kunnen als je zwaar werk doet? 'Ik ben principieel tegen'
14 augustus 2024 · 15:37| Leestijd: 4 min
Update: 14 augustus 2024 · 15:50
In dit artikel aan het woord
"Er moet ook nog wel een kwaliteit zijn van pensioen. En daarvoor is deze regeling."
"Kan het niet in je huidige baan? Dan moet je een ander beroep gaan doen."
In het kort
Politiebonden zijn boos. Ze willen de huidige regeling voor het vroegpensioen behouden, en daarom gaan ze staken bij voetbalwedstrijden in de Eredivisie. De verwachting is dat daardoor sommige wedstrijden zonder publiek worden gespeeld. De vroegpensioenregeling voor politieagenten stopt in 2025, maar de bonden vinden dat onterecht. Hebben ze een punt: moet je als je zwaar werk doet, eerder met pensioen kunnen?
De samenvatting van DIT artikel
Moet je eerder kunnen stoppen met werken als je een zwaar beroep hebt? De politiebonden vinden van wel en voeren actie om een regeling te behouden die eerder stoppen mogelijk maakt. Ze willen dat deze regeling, die in 2025 afloopt, blijft bestaan. Pensioenadvocaat Theo Gommer is tegen. Hij zegt dat door vergrijzing en personeelstekort iedereen langer moet werken. Volgens politievakbond ACP's Ramon Meijerink hebben sommige mensen deze regeling wel echt nodig, omdat ze anders hun pensioenleeftijd niet gezond halen.
Wat denk jij?
Heb jij een zwaar beroep?
Aantal reacties: 0
Mensen die zwaar werk doen kunnen nu nog eerder stoppen door vroegpensioenregeling
De politiebonden voeren al een tijdje actie voor een beter vroegpensioen, maar die acties gaan ze nu flink opschroeven. Aankomend weekend voeren ze actie tijdens Eredivisie-wedstrijden, waardoor de politie niet aanwezig zal zijn bij FC Twente-Sparta in Enschede op zaterdag en NAC-Ajax in Breda op zondag.
Sinds 2021 kunnen mensen die zwaar werk doen, dus ook medewerkers van de politie, dankzij de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) drie jaar eerder stoppen, voordat ze hun AOW-leeftijd hebben bereikt. Maar die regeling is tijdelijk en stopt in 2025. De bonden willen dat er een permanente regeling komt. Sinds mei schrijven agenten daarom in protest minder boetes uit en sluiten ze soms politiebureaus voor 24 uur. Ook helpen ze deurwaarders en niet meer, en zetten ze wekelijks bij gemeentehuizen hun zwaailichten en sirenes aan tijdens de zogenoemde 'alarmactie'. Omdat die acties tot nu toe geen effect hadden, komen ze met zwaarder geschut.
Hoe zit de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) precies in elkaar?
De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) maakt het mogelijk voor werknemers om drie jaar voor hun AOW-leeftijd boetevrij eerder te stoppen met werken. De werkgever betaalt dan een vergoeding ter hoogte van de AOW-uitkering, die belast is als loon.
En politiemensen zijn dus niet de enigen die zich zorgen maken dat ze het niet vol zullen houden tot hun pensioen. Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt bijna de helft van de werkenden het naar eigen niet redt zeggen niet om door te werken tot aan z'n pensioen.
Praat mee
Kan jij eerder stoppen met werken? Waarom wel / niet?
Heb je als je zwaar werk doet recht op vervroegd pensioen?
Pensioenadvocaat Theo Gommer heeft eigenlijk geen respect voor de acties van de politiebonden, zegt hij. Hij is überhaupt geen voorstander van de RVU-regeling.
"Ik ben er principieel op tegen. Dat heeft te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. We zullen het met z'n allen moeten doen. We moeten niet denken in vroeg pensioen. Ik vind dat echt een doodlopende weg. Dat hebben we eerder bewust afgeschaft. We worden ouder, de pensioenleeftijd schuift op, de vergrijzing komt er echt aan. We verliezen nu al honderdduizend banen per jaar en we komen al mensen tekort. Dus iedereen moet gewoon langer werken. Kan het niet in je huidige baan? Dat geldt voor de stratenmaker, voor de politieman, in het onderwijs en de zorg... dan moet je een ander beroep gaan doen. Dan moet je omscholen, bijscholen. Parttime doorwerken, flexibel pensioen, maar niet het harde stoppen."
Volgens Gommers moeten we ons eerder voorbereiden op een eventuele carrièreswitch. Als stratenmaker weet je dat het het werk na 30 jaar zijn tol kan gaan eisen, zegt hij.
"Bekijk vanaf je vijftigste: wat kan ik? Wat wil ik? Hoe hou ik dat vol? Je moet ook je pensioengeld kunnen gebruiken voor een sabbatical, een beroepskeuzetest, bijscholing of omscholing. Als ik met pensioen ga, ik wil wel dat de supermarkten gevuld zijn, dat er in de horeca mensen zijn, dat er een arts is, dat ik onderwijs krijg, of het nou thuisonderwijs is of niet. Als iedereen maar met pensioen gaat, wie gaat dan het werk doen? Dat wordt gewoon een heel groot probleem. Dus we moeten creatiever denken. En dat hele kleine groepje die om wat voor reden niet meer kunnen, dat is de uitzondering. Daarvoor moet je geen regeling voor in het leven roepen."
Politievakbond ACP Ramon Meijerink legt uit waarom het volgens hem juist wél belangrijk is dat de RVU-regeling permanent blijft.
"Het is niet zo dat als de regeling er is, iedereen er per se gebruik van móét maken. Maar het is natuurlijk wel zo dat het vak van politiemedewerker in sommige gevallen zo veel van je vraagt, dat het soms niet mogelijk is om je pensioenleeftijd gezond te halen. En dan moet er een model zijn dat een vangnet biedt. Er zijn medewerkers die dat gewoon niet meer redden. Die zijn gewoon fysiek en mentaal kapot, die zijn op."
Dat er krapte op de arbeidsmarkt is ziet Meijerink ook zelf binnen de politie. Maar hij blijft erbij dat sommige mensen gewoon niet meer kunnen. En die mensen worden vaak niet officieel als arbeidsongeschikt gezien, dus onder die regeling komen ze ook niet te vallen.
"Een stratenmaker die jarenlang klinkers legt... Het is niet zo dat hij per se geheel arbeidsongeschikt is, maar het is wel zo dat hij zoveel heeft gegeven... Er moet ook nog wel een kwaliteit zijn van pensioen. En daarvoor is deze regeling. Je moet wel met een bepaalde kwaliteit nog richting je ouderdom kunnen gaan. (...) Ik gun iedereen het salaris van een profvoetballer om daarna rustig iets anders te kunnen gaan zoeken. Ik ben heel erg geïnteresseerd in deze argumenten, maar tegelijkertijd wordt het allemaal platgeslagen: je moet het zelf maar regelen. Maar niet iedereen kan dat."
Wat denk jij?
Moet de Regeling Vervroegd Uittreden blijven?
Aantal reacties: 0
Dit is de Dag (EO)
Dit hele gesprek uit Dit is de Dag (EO) terugluisteren? Dat kan via je favoriete podcast-app:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Boa's in het bos met een pistool op pad sturen: een goed idee?
Boa's in het bos met een pistool op pad sturen: een goed idee?
- Doorwerken tot je 70e verjaardag: hoe houden we het vol tot ons pensioen?
Doorwerken tot je 70e verjaardag: hoe houden we het vol tot ons pensioen?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag