Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Ga jij er (financieel) op vooruit met dit re­geer­ak­koord?

21 mei 2024 · 15:47| Leestijd: 3 min

Update: 26 september 2024 · 09:42

In dit artikel aan het woord

Nic Vrieselaar
Nic VrieselaarEconoom Rabobank
"Eigenlijk lijkt niemand last te hebben van het regeerakkoord."
Eelco Heinen
Eelco HeinenMede-onderhandelaar namens VVD
"Ondernemers zijn de afgelopen jaren te veel als pinautomaat gebruikt."

In het kort

'Bestaanszekerheid' is een populair woord in het regeerakkoord. Het wordt maar liefst 26 keer genoemd in de 26 pagina's van het 'hoofdlijnenakkoord'. Maar wat betekent het eigenlijk? En wordt jouw bestaan echt zekerder met dit regeerakkoord? Dat wordt besproken in Geld of je Leven (EO).

Wat denk jij?

Ga jij erop vooruit met dit regeerakkoord?

Dit is de situatie

Recht op bestaanszekerheid

De toekomstige regering wil meer bestaanszekerheid voor Nederlanders. Dat staat in het voorgestelde regeerakkoord. Maar wat houdt dat in? En zijn die plannen wel betaalbaar?

Wat is 'bestaanszekerheid'?

In de Grondwet (artikel 20) staat dat je recht hebt om een 'menswaardig bestaan' te leiden. Dat gaat over deze onderwerpen:

  • Spreiding van de welvaart
  • Sociale zekerheid
  • Recht op bijstand als je niet in je bestaan kan voorzien

Eigenlijk betekent bestaanszekerheid dus dat je volwaardig kan meedoen in de samenleving, zonder dat je structureel geld tekort komt. En dat je dus over voldoende middelen kunt beschikken om in je levensonderhoud te kunnen voorzien.

Het nieuwe kabinet wil ervoor zorgen dat iedereen in Nederland zich zekerder voelt over hun toekomst. Ze willen dit doen door de belasting op brandstof te verlagen, het eigen risico voor zorg te halveren, de huurtoeslag en het kindgebonden budget te verhogen, en minder belasting te heffen op werk.

Op deze manier hoopt het nieuwe kabinet dat mensen meer financiële ruimte krijgen en zich minder zorgen hoeven te maken. Maar goed, dat gaat ook weer geld kosten. Is het regeerakkoord wel financieel haalbaar?

Dit is de discussie

Wie betaalt dit regeerakkoord?

Om die bestaanszekerheid van Nederlanders te bereiken, staan er een hele hoop (dure) plannen in het regeerakkoord. Helpen die plannen? En zijn ze eigenlijk wel betaalbaar? Dat bespreken we in Geld of je Leven (EO).

Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank, legt uit dat er vooral mensen op vooruitgaan in dit regeerakkoord. Eigenlijk lijkt niemand er echt last van te hebben, zegt Vrieselaar. Behalve misschien de ondernemer.

Nic Vrieselaar
Nic VrieselaarEconoom Rabobank

"Heel duidelijk zijn bijvoorbeeld de boeren. Er zitten een aantal hele grote opstekers voor hen tussen. Op korte termijn worden een aantal van hun knelpunten verlicht. Ook mensen met vermogen gaan er op vooruit: de belasting op vermogen gaat wat omlaag. En natuurlijk mensen met een wat kleinere beurs: lage inkomens en middeninkomens."

"Men wil dit betalen door flink te bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Maar eigenlijk lijkt er niet echt iemand last van te hebben als je het hebt over brede bevolkingsgroepen. Ze willen vooral financieren met minder uitgaven aan de ontwikkelingshulp en bezuinigen op de NPO en cultuur. (...) Vooral de ondernemer lijkt ook een beetje aan het kortste eind te trekken. Het vestigingsklimaat heeft wel flink te lijden onder dit coalitieakkoord."

Eelco Heinen is financieel woordvoerder en onderhandelde mee over het regeerakkoord namens de VVD. Hij is tevreden over het akkoord en heeft 'gelet op de centjes', zodat het regeerakkoord ook financieel gezond zou zijn.

Eelco Heinen
Eelco HeinenMede-onderhandelaar namens VVD

"We gaan de overheidsfinanciën in twee stappen op orde brengen. De eerste stap is dat je snijdt in eigen vlees: waar kan het minder? De afgelopen jaren zijn er 25.000 ambtenaren bij gekomen. Dus ik vind het ook niet heel gek dat we daar kritisch naar kijken. Moeten we niet terug naar het oude niveau? Op de langere termijn heb je ook echt hervormingen nodig. Maar dat vind ik stap twee. Eerst kijken waar je het zelf minder kan uitgeven."

Heinen is het niet eens met Vrieselaar dat ondernemers last hebben van dit regeerakkoord. In het verleden is de rekening te snel bij ondernemers neergelegd, maar niet in dit akkoord, zegt Heinen.

"Voor het eerst in jaren is dit een akkoord waarin ondernemers lastenverlichting krijgen. We draaien veel lastenverzwaringen terug die nog boven de markt hingen. (...) Ik ben ontzettend blij dat dat gelukt is voor het eerst: we kunnen ook ondernemers lastenverlichting geven. Die zijn de afgelopen jaren echt te veel als pinautomaat gebruikt."

Praat mee

Wat had jij anders gewild in dit regeerakkoord?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is de uitzending

Geld of je Leven (EO)

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Geld of je Leven (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Margje Fikse in gesprek gaat met Eelco Heinen, financieel woordvoerder en mede-onderhandelaar namens de VVD, en Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit schreven we ook
Dit is Geld of je leven
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Geld of je leven - Podcast
Geld of je leven - Podcast

Dit artikel hoort bij de podcast

Geld of je leven - Podcast

  • Armoede
  • Geld
  • Politiek
  • Wonen
  • Zorg en welzijn

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook