Oekraïne lijkt onze steun te verliezen: hoe zorgelijk is dat?
19 december 2023 · 15:45| Leestijd: 5 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:58
In dit artikel aan het woord
"In Rusland zien ze de verkiezingswinst van de PVV als heel goed nieuws."
"Oekraïners twijfelen of de hulp vanuit Nederland wel blijft komen."
"Hoe langer het duurt, hoe meer er getwijfeld wordt in Europa en de VS."
"Oekraïne teert heel erg op de hulp vanuit het westen. Die is essentieel."
In het kort
Weet jij nog wat er gebeurde toen Rusland begin vorig jaar Oekraïne binnenviel? Overal in ons land hingen blauw-gele vlaggen, de politiek ging pal achter Oekraïne staan en tijdens een Giro 555-actie gaven we bijna 200 miljoen euro voor de Oekraïners. Hoe zit het nu met die steun aan president Zelensky en zijn landgenoten?
Wat denk jij?
Merk jij dat je minder met Oekraïne bezig bent dan toen de oorlog net uitbrak?
Aantal reacties: 0
De steun brokkelt af
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne loopt Nederland voorop met steun in de strijd tegen Rusland. We gaven Oekraïne geld, humanitaire hulp en wapens. Maar nu de PVV de grootste partij is en steun vanuit Amerika begint te haperen, is het de vraag of dat zo blijft. De partij van Geert Wilders is altijd tegen Nederlandse militaire steun aan Oekraïne geweest.
Het is nog maar een jaar geleden dat Financial Times president Zelensky verkoos tot man van het jaar en dat de hele westerse wereld achter hem stond. Maar de steun voor het land, dat in de oorlog is met Rusland, lijkt af te brokkelen. Niet alleen in Nederland. Onlangs moest Zelensky in de Verenigde Staten smeken om steun en extra geld.
Kan Oekraïne lid worden van de EU?
Oekraïne wil graag lid worden van de Europese Unie. Om dat te bereiken moet een land aan allerlei regels voldoen. Deze regels gaan over dingen zoals wetten, democratie en economie. Een land dat lid wil worden, moet deze regels goed volgen.
Op veel gebieden werkt Oekraïne al samen met de EU, maar lidmaatschap is nog ver weg. Oekraïne werkt nog steeds aan het verbeteren van wetten om te voldoen aan de regels van de EU.
In december 2023 werden Europese leiders het wel eens over het openen van de onderhandelingen met Oekraïne. Alle regeringsleiders van de EU-landen moesten akkoord gaan, en dat gebeurde. De Hongaarse premier Orbán lag lange tijd als enige dwars, maar hij liep kort voor de stemming weg uit de vergadering.
Is er nog vriendschap tussen Nederland en Oekraïne?
Toen Rusland vorig jaar de Donbas binnenviel kleurde Nederland geel-blauw. Maar is die vriendschap nog wel zo warm als in het voorjaar van 2022?
Veiligheidsexpert Bob Deen legt aan tafel bij Op1 (EO) uit dat de oorlog in Oekraïne eigenlijk al bijna tien jaar duurt, aangezien er in 2014 al een inval was op de Krim. Toen was Nederland volgens hem veel eerder 'Oekraïne-moe', terwijl de steun nu best wel lang aanhoudt. Deen zegt dat het dus wel meevalt hoe lang we het volhouden en dat Nederland een van de voortrekkers blijft als het gaat om het steunen van Oekraïne.
Het is volgens de veiligheidsexpert wel de vraag of de Europese eenheid op de echt langere termijn standhoudt. Deen ziet dat de westerse steun voor Oekraïne langzaam maar zeker begint af te brokkelen en hij denkt dat het land een pittig jaar tegemoet gaat.
"De verkiezingen in Nederland werden op de Russische televisie heel groot uitgezonden. Ze zien de winst van de PVV daar als goed nieuws. In Oekraïne maken ze zich er zorgen over, net als over de verkiezingen in Slowakije, waar ook een kritische politicus aan de macht kwam. En nu blokkeert Hongarije ook nog eens een nieuw steunpakket van miljarden euro's voor Oekraïne."
Oekraïnse Nederlander Vita Kovalenko hoort veel ongerustheid onder Oekraïners, sinds de winst van Wilders tijdens de verkiezingen. Dat gaat volgens haar niet alleen over de steun voor het land, maar ook over de vraag of Oekraïners wel in Nederland kunnen blijven, mocht Wilders zijn plannen voor migratie erdoor krijgen.
"We hebben het gevoel dat we weer in 2016 staan. Er wordt getwijfeld of de hulp vanuit Nederland wel blijft komen. En Oekraïners hier maken zich zorgen of ze terug moeten naar Oekraïne nu de PVV heeft gewonnen. Ik deel die zorgen."
Volgens defensiespecialist Peter Wijninga is de vanzelfsprekendheid waarmee we de afgelopen twee jaar vierkant achter Oekraïne zijn blijven staan, voorbij. Volgens hem is dit precies waar Poetin op mikt. Militaire operaties van de Russen aan het front eisen veel slachtoffers en leveren weinig vooruitgang op, maar zijn vooral bedoeld om tijd te rekken, zo zegt Wijninga in Geld of je Leven (EO).
"Hoe langer het duurt, hoe meer er getwijfeld wordt binnen Europa en de Verenigde Staten. In het begin zat het tegen voor Rusland, want Europa was verrassend eensgezind en ook de VS stond vierkant achter Oekraïne. Maar naar mate de tijd verstreek - en vooral sinds het offensief van de Oekraïners van afgelopen zomer weinig opleverde - zie je dat de twijfel toenam. Dat zie je bij de bevolking, bij parlementen en uiteindelijk ook bij regeringen."
Als de steun vanuit het Westen verder afbrokkelt, betwijfelt brigadegeneraal Han Bouwmeester of Oekraïne de oorlog nog wel gaat winnen. Dat zegt hij in het Nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken (EO & NOS).
"Oekraïne teert heel erg op de hulp vanuit het westen. Die is essentieel. Zeker ook de munitievoorraden die ze nodig hebben. Als dat langzaam afbrokkelt... En dat is wat er gebeurt, want het is nog niet zeker of er steun komt vanuit de EU en de VS. Voorlopig kan Oekraïne die verdediging nog wel voeren, maar op een gegeven moment raken die voorraden op. Dan is het maar de vraag of ze voldoende hebben om stand te houden, ik vermoed van niet."
Bekijk de uitzending van Op1 (EO)
Wil je de hele aflevering van Op1 (EO) zien, waarin presentatoren Tijs van den Brink en Margje Fikse in gesprek gaan met veiligheidsdeskundige Bob Deen en de Oekraïns-Nederlandse Vita Kovalenko? Bekijk hieronder de uitzending (vanaf minuut 1.06).
Luister onze podcasts
Ben je benieuwd naar de hele aflevering van Geld of je Leven (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Hans van der Steeg in gesprek gaat met econoom Steven Brakman en defensiespecialist Peter Wijninga.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
In het Nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken (EO & NOS) gaan presentatoren Hans van der Steeg en Suse van Kleef in gesprek met Han Bouwmeester (brigadegeneraal), Jan van Benthem (buitenland commentator) en Sebastien Valkenberg (filosoof) over de oorlog in Oekraïne. Ze leggen hen de vraag voor of Rusland de overhand krijgt, nu de steun vanuit de VS en Europa richting de Oekraïners afbrokkelt. Luister hieronder naar onze podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Meeste Nederlands staan achter Oekraïne
Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders nog steeds achter Oekraïne staat. Wel vrezen veel Nederlanders dat het land de oorlog zal gaan verliezen. Ruim driekwart van de ondervraagden wil dat er vredesbesprekingen komen, maar alleen op zo'n manier dat Poetin niet zijn zin krijgt.
- Stel, de oorlog breekt uit. Ben jij dan bereid te vechten voor Nederland?
Stel, de oorlog breekt uit. Ben jij dan bereid te vechten voor Nederland?
- "Ik wist gelijk dat mijn leven een hele andere wending zou nemen"
"Ik wist gelijk dat mijn leven een hele andere wending zou nemen"
Praat mee
Hoe blijf jij op de hoogte van de oorlog in Oekraïne?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven