Moet de Chinese webshop Temu verboden worden?
4 juli 2024 · 09:45| Leestijd: 4 min
Update: 22 oktober 2024 · 16:38
In dit artikel aan het woord
"Temu verkoopt producten die gevaarlijk zijn."
"Temu moet zich aanpassen en iets verzinnen om het netter aan te pakken."
In het kort
Slecht nieuws voor koopjesjagers: de VVD wil dat Temu verboden wordt in Nederland. De Chinese webshop houdt zich momenteel totaal niet aan de Nederlandse regels, waardoor er heel veel gevaarlijke situaties ontstaan.
Wat denk jij?
Koop jij weleens iets bij Temu?
Aantal reacties: 0
Samenvatting van DIT artikel
De VVD wil de Chinese webshop Temu verbieden in Nederland omdat deze zich niet aan de regels houdt. Temu verkoopt onveilige producten, zoals speelgoed dat gevaarlijk kan zijn voor kinderen, en gaat niet netjes om met consumentendata.
VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski benadrukt dat dit leidt tot oneerlijke concurrentie met andere bedrijven die wel aan de regels voldoen. China- en retailspecialist John Lin vindt een verbod niet nodig, maar benadrukt dat Temu zich wel moet aanpassen aan de Nederlandse regels en open moet staan voor gesprekken met brancheorganisaties.
Is Temu gevaarlijk en onbetrouwbaar?
Als je van online shoppen houdt, heb je vást weleens van Temu gehoord. Of je hebt er zelfs weleens wat gekocht. En je bent zeker niet de enige: zeven miljoen(!) Nederlanders bezoeken iedere maand deze Chinese webshop. Temu is het laatste jaar enorm in populariteit gestegen en dat is niet zo gek: ze hebben een enorm aanbod van miljoenen super goedkope items. En dan strooien ze ook nog eens met kortingen en andere aanbiedingen. Heel verleidelijk dus om daar alles te kopen wat je nodig (of eigenlijk niet nodig) hebt.
Wat is Temu voor een bedrijf?
China- en retailexpert John Lin vertelt in Dit is de Dag (EO) wat Temu precies is:
"Temu is een Chinees webwinkelplatform. Het koopt zelf geen producten in, maar er zitten derde partijen op die daarop hun producten verkopen. Het is vergelijkbaar met Bol.com en Amazon, zij hebben zo’n zelfde soort model. Een soort marktplaatsmodel waar verschillende merken hun producten kunnen verkopen."
Maar er zit ook een donkere kant aan Temu: de webshop licht consumenten op, gaat niet netjes om met consumentendata, verkoopt onveilige producten en houdt zich niet aan de spelregels van de vrije markt. Moet Temu daarom verboden worden in Nederland, om de consumenten te beschermen?
Hoe kan Temu zo goedkoop zijn?
"Wat Temu uniek maakt ten opzichte van Amazon en Bol.com is dat zij direct fabrieken aansluiten. En in China ook boeren. En die fabriek levert goederen aan Temu en daar komt het in een groot magazijn. En vanuit dat magazijn gaat het direct naar de klant. Terwijl bij Amazon of Bol.com er vaak nog een paar handelaren tussen zitten, zoals importeurs en distributeurs. Dus hun keten is veel korter. En dat zorgt er ook voor dat de prijzen van de producten zo laag zijn: er zijn geen tussenpartijen die ook nog willen verdienen aan de producten. Temu regelt de logistiek maar is zelf niet verantwoordelijk voor de producten." Dat legt John Lin uit in Dit is de Dag.
Moet Temu verboden worden in Nederland?
Als het aan de VVD ligt, komt een einde Temu in Nederland. Ze houden zich niet aan de regels, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo verkopen ze onveilig speelgoed en gaat de webshop niet goed om met de data van de consumenten. Daarom wil Kamerlid Queeny Rajkowski de site uit de lucht halen, vertelt ze in Dit is de Dag (EO):
"Temu verkoopt producten die gevaarlijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat 95% van het kinderspeelgoed dat op Temu verkocht wordt gevaarlijk is. Dus een baby kan stikken in een onderdeeltje bijvoorbeeld. Daarnaast wordt er niet netjes omgegaan met de data van consumenten."
Daarnaast vindt Rajkowski dat Temu op deze manier oneerlijke concurrentie voert. Andere bedrijven en ondernemers werken er keihard aan om zich aan de regels te houden en dat zou Temu ook moeten doen:
"Het probleem is dat er nu oneerlijke concurrentie plaatsvindt, want nu houdt Temu zich niet aan de afgesproken spelregels. Andere webwinkels werken keihard elke dag om ervoor te zorgen dat ze veilige producten kunnen aanbieden. En dat verwacht ik van iedereen die hier zaken doet."
John Lin is China- en detailspecialist en vindt het niet nodig dat Temu moet sluiten in Nederland. Natuurlijk moeten ze zich wel aan de regels houden, dus ze moeten hun strategie hier aanpassen:
"Het is geen goede oplossing om Temu in Nederland te verbieden. Ze moeten zich aanpassen en iets verzinnen om het netter aan te pakken, door sommige producten niet meer aan te bieden bijvoorbeeld."
Volgens Lin wil Temu echt bouwen aan een toekomst in Nederland en willen ze zich ook aanpassen, maar lopen ze momenteel nog tegen wat obstakels aan:
“Zij willen ook een goede business neerzetten, ook naar hun aandeelhouders toe. Dus ze hebben alle reden om onze wet- en regelgeving na te volgen op de lange termijn. En ze willen ook graag die conversatie aangaan. Ik weet toevallig dat ze ook graag bij brancheorganisaties willen, maar dat wordt nog een beetje tegengewerkt. Ik weet niet of dat vanuit angst is of omdat het eng is om zo’n andere partij toe te laten. Maar juist als zo’n partij erbij zit, kun je heel goed dat gesprek aangaan. En ze zijn heel welwillend om te veranderen.”
Praat mee
Moet Temu verboden worden in Nederland, of moeten ze de tijd krijgen om hun producten aan te passen?
Meer weten?
Luister de hele aflevering van Dit is de Dag (EO) over Temu via je favoriete podcast app of hier via Spotify:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit wil je ook lezen:
- Massaal shoppen bij Temu niet zonder risico: 'Als een product bijna gratis is, ben jij misschien het product'
Massaal shoppen bij Temu niet zonder risico: 'Als een product bijna gratis is, ben jij misschien het product'
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag