Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Een meisje staat tegenover een robot met een tablet in haar hand.
© Shutterstock

Hoe een robot kan helpen thuis­zit­ten­de kinderen terug naar school te krijgen

gisteren · 16:25| Leestijd:5 min

Update: gisteren · 16:25

In het kort

In Nederland gaan zo'n 70.000 kinderen niet naar school, vaak door mentale problemen. Deze kinderen willen wel naar school, maar het lukt gewoon niet. Het is een groeiend probleem, maar gelukkig worden er ook oplossingen bedacht om deze kinderen te helpen. Eén van die ideeën is de inzet van een schoolrobot: een uitvinding waar thuiszitter Suus veel baat bij heeft. "Het is een goede manier om de stap naar school weer kleiner te maken", zegt vader Fons.

En nu jij

Ken jij een kind dat langer dan vier weken thuiszit zonder onderwijs?

Oké, hij ziet er niet zo uit als op de foto bovenaan dit artikel: hij is veel kleiner en wordt de AV1 genoemd. De robot is uitgerust met een camera, microfoon en speaker, waardoor Suus op afstand kan meekijken en luisteren in de klas.

De AV1-robot in de studio van NPO Radio 1.
© NPO Radio 1

Via een app op haar tablet kan Suus live deelnemen aan de les. Ze kan zelfs haar hand opsteken, praten en communiceren met haar klasgenoten en de docent zonder dat ze fysiek aanwezig hoeft te zijn. De robot beweegt en geeft Suus de mogelijkheid om actief mee te doen aan de les.

Fons Welters
Fons WeltersVader van thuiszitter Suus

"Ik merkte dat ze van de ene op de andere dag plots angst had om naar school te gaan."

Suus kan vanwege angst en andere mentale problemen momenteel niet meer naar school. "Ik merkte dat ze van de ene op de andere dag plots angst had om naar school te gaan. Aan het begin is het moeilijk in te schatten of het pubergedrag is, of dat er meer aan de hand is", vertelt haar vader Fons Welters in Langs de Lijn en Omstreken (EO/NOS). In het begin probeerde ze nog wel naar school te gaan en deed ze haar schoolwerk in het kantoor van de mentor, op zoek naar een rustige plek. Maar na een paar maanden werd het steeds moeilijker voor haar om naar school te gaan. "Je gaat op zoek naar een reden en iets waar je wat aan kan doen, maar die werd niet echt gevonden. Toen zat ze dus thuis."

Dit is de Kwestie: Thuiszitters

Suus is niet de enige. Veel ouders zitten vast tussen leerplicht en het welzijn van hun kind. Ze moeten blijven zoeken naar oplossingen, terwijl instanties hen vaak van het kastje naar de muur sturen. Wat doet het met je gezin als je kind altijd thuiszit en de juiste zorg niet beschikbaar is? Daar maakte het EO-programma Dit is de Kwestie een aflevering over. Lees er meer over en bekijk de aflevering hier.

Een tijd lang heeft Suus zich thuis zelf nog ingelezen in haar schoolwerk, maar daarbij was ze wel heel erg op zichzelf en haar ouders aangewezen. Toen kwam de robot in beeld. De school was in eerste instantie een klein beetje terughoudend over dit idee, omdat het de mogelijkheid zou kunnen bieden voor leerlingen om helemaal thuis te blijven. Maar al snel bleek de robot een positieve invloed te hebben. "Het is juist een goede manier om de stap naar school weer kleiner te maken, omdat ze ziet wat er dagelijks op school gebeurt en dat allemaal weer meekrijgt", zegt Fons.

Hoe werkt de AV1-robot?

Daar is Suus' mentor, Tim Hessels, het mee eens. "Het werkt ook heel simpel. We hebben een paar kinderen aangewezen die verantwoordelijk zijn voor het meebrengen van de robot naar de klas. Hij wordt op een van de voorste tafels gezet, zodat er goed zicht is op de voorkant van de klas."

De robot kan niet alleen lessen volgen, maar kan ook reageren op de situatie in de klas. "De robot kan een hand opsteken en verdrietig of juist vrolijk kijken", legt Tim uit. In kleinere groepjes kan Suus ook terugpraten. De interactie via de robot is dus persoonlijk en maakt het mogelijk om actief deel te nemen aan de klas, zelfs op afstand.

Tim Hessels
Tim HesselsMentor

"De robot is veel toegankelijker en lijkt meer op een echte persoon in de klas."

In het begin was er enige aarzeling. "Het was even spannend, vooral door de korte aandachtsspanne van de andere leerlingen. Maar dat bleek geen groot probleem te zijn", zegt Tim. De robot werd al snel geaccepteerd als een onderdeel van de klas.

Waarom niet gewoon Teams of Facetime?

Er bestaan natuurlijk al genoeg programma's om mee te videobellen zoals Google Meet, Zoom of Microsoft Teams. Maar dit is persoonlijker en menselijker, zegt Tim. "Met Teams zet je een laptop op de tafel en zie je in het klein de afbeelding van een leerling. Het is dan veel moeilijker om contact te krijgen. De robot is veel toegankelijker en lijkt meer op een echte persoon in de klas." Dit maakt het voor zowel Suus als haar klasgenoten gemakkelijker om een gevoel van verbinding te ervaren.

Fons bevestigt dit: "Ze ziet nu haar vriendinnen in de klas en ze krijgt veel meer mee van wat er gebeurt. Ik kijk weleens mee, en aan het eind van de les zwaaien er dan nog een paar kinderen naar haar. Op die manier heb je toch meer contact."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie over thuiszitters

In Dit is de Kwestie (EO) gaat Johan Eikelboom verder over dit onderwerp in gesprek met kinderen en hun ouders over thuiszitten: de redenen, maar ook de gevolgen ervan. Bekijk de volledige uitzending hier:

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Dit maakten we ook

Dit zijn de makers

Langs de Lijn en Omstreken

Dit artikel hoort bij het programma

Langs de Lijn en Omstreken

Langs de Lijn en Omstreken

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook