Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Vind jij dat de overheid het verbranden van heilige boeken moet verbieden?

Verbod op ko­ran­ver­bran­ding komt er ook onder dit kabinet niet

3 september 2024 · 20:06| Leestijd: 2 min

Update: 4 september 2024 · 10:19

Geschreven doorRedactie DIT

In het kort

Het nieuwe kabinet gaat, net als het vorige, geen verbod instellen op het verbranden van de koran of andere religieuze boeken. Dat werd dinsdagavond duidelijk in een debat met minister van Justitie en Veiligheid David van Weel.

Wat denk jij?

Vind jij dat de overheid het verbranden van heilige boeken moet verbieden?

Van Weel noemt het verbranden van religieuze geschriften of boeken zeer verwerpelijk, maar hij vindt hij de vrijheid van meningsuiting belangrijker. Er loopt nog wel een onderzoek naar de beperking van het demonstratierecht in bepaalde gevallen, dat pas volgend jaar klaar is.

David van Weel
David van Weel Minister van Justitie en Veiligheid

"Het verbranden van religieuze geschriften of boeken is zeer verwerpelijk, maar de vrijheid van meningsuiting is belangrijker."

Koranverbranding Pegida

Aanleiding van dit debat was de koranverbranding van Pegida die begin dit jaar flink uit de hand liep. Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd in Arnhem bestormd door een menigte die de koranverbranding wilde voorkomen. Politie kreeg het hierbij ook zwaar te verduren. De burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, verbood daarna een nieuwe actie van Wagensveld en riep op tot een landelijk verbod op dergelijke verbrandingen.

Maar een Kamermeerderheid deelt het standpunt van Van Weel, hoewel ze het verbranden van heilige boeken wel afkeurden met woorden als "smakeloos" en "provocatief".

Valt het verbranden van heilige boeken onder vrijheid van me­nings­ui­ting?

Denk-Kamerlid El Abassi is het niet met minister Van Weel eens: volgens hem heeft het verbranden van een boek niets met vrijheid van meningsuiting te maken.

Dit onderwerp besprak de redactie van DIT eerder met Nourdeen Wildeman van de IslamOmroep, Razi Quadir, docent en onderzoeker bij het Centrum voor Islamitische Theologie aan de VU en cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Lees hier wat zij denken over het verbieden van het verbranden van heilige boeken, en praat mee!

DIT zijn de makers

Redactie DIT
Redactie DITOnline

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen