Eindelijk een deal over vroegpensioen: dit houdt het in
22 oktober 2024 · 16:17| Leestijd: 2 min
Update: 22 oktober 2024 · 16:17
In het kort
Driehonderd euro erbij én drie jaar eerder stoppen. De stakingen in het openbaar vervoer en bij de politie, zoals tijdens de beladen klassieker Ajax-Feyenoord, hebben hun doel bereikt: een vaste regeling voor het vroegpensioen. Wat gaat er veranderen?
Wat denk jij?
Zou jij eerder met pensioen willen?
Aantal reacties: 0
"Mensen met een zwaar beroep gaan erop vooruit. Zo zie je echt dat staken zin heeft." Dat vertelt FNV-bestuurder Piet Rietman bij Geld of je Leven (EO). Hij is trots op de regeling die vakbonden voor een vroegpensioen hebben getroffen met de overheid en werkgevers. "Er ligt nu een permanente regeling, precies zoals we wilden. De regeling is ook ruimer. Dus er kunnen in cao's hogere bedragen worden afgesproken. Ook zijn er geen quota en geldt er geen maximumsalaris."
"Beste overheid, beste werkgevers, misschien moeten jullie zwaar werk minder zwaar maken."
Met een vroegpensioen krijg je drie jaar eerder AOW dan de rest. Vanaf je 64e dus. Bovendien krijg je meer geld. "Dat bedrag is ter hoogte van de AOW voor een alleenstaande: 2100 euro. Daar komt 300 euro bij op, dus het maximale bedrag is ruim 2400 euro. (...) Netto zit het zo rond de 1800 euro", berekent Rietman. "Je moet sowieso altijd zelf kijken wat je mogelijkheden zijn om het nog aan te vullen."
Maar wanneer heb je een zwaar beroep? "Werkgevers moeten bepalen wat zwaar werk is. Je moet punten toekennen aan elementen van zwaar werk, zoals nachtwerk, onregelmatige uren of mentaal belastend werk. We gaan afspreken hoe het getoetst wordt en een derde partij kijkt ernaar. Dat gebeurt op cao-niveau."
De overheid wil dat er niet meer dan vijftienduizend mensen per jaar met vroegpensioen gaan. Daarna gaan ze 'het erover hebben'. Maar is dat te handhaven? "Dat is de afspraak. Wat wij bij dat gesprek zullen inbrengen is: beste werkgevers, beste overheid, misschien moeten jullie zwaar werk minder zwaar maken."
Luister Geld of je Leven
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met FNV-bestuurder Piet Rietman. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast