Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Frietjes.
© ANP

Waarom jouw bakje friet waar­schijn­lijk veel duurder wordt

26 juni 2024 · 14:00| Leestijd: 3 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:36

In dit artikel aan het woord

Andries Middag
Andries MiddagVereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie
"Op het moment dat de aardappel tien of twintig cent duurder wordt, dan zie je dat in meervoud terug in de prijs van friet."
Frans van Rooij
Frans van RooijVereniging Professionele Frituurders
"Veel ondernemers van traditionele cafetaria’s en snackbars in dorpen en woonwijken, verhogen maar heel voorzichtig de prijs."

In het kort

Een patatje met mayo, lekker en betaalbaar. Maar niet lang meer. Want aardappels worden flink duurder. Wat betekent dit voor de prijs van jouw frietjes?

Wat denk jij?

Eet jij graag friet?

Dit is de situatie

Het gaat niet zo lekker met de Nederlandse aardappels. Ze hebben het zwaar te verduren, veel te veel regen en daarbovenop ook nog een schimmelziekte.

Regen en schimmels

In Geld of je Leven (EO) vertelt Andries Middag van de aardappelbranche wat er precies aan de hand is. Doordat het heel veel regende was het volgens Middag ingewikkeld om eind vorig jaar de aardappels op een goede manier te oogsten, want het land was te nat. "En als je met trekkers en zwaar materieel op het land gaat rijden, zorgt dat voor schade."

Daarna is het niet opgehouden met regenen en daardoor was het ook lastig om de aardappels op tijd te 'poten'. Normaal zou dat in mei klaar moeten zijn, maar het poten is nu nog steeds bezig. Op sommige plekken gingen de aardappels wel op tijd de grond in, maar daar kregen ze: "Een flinke bak regen op hun kop." En te veel water is niet goed voor de aardappels.

En dan was daar dus ook nog een schimmelziekte: phytophthora. En die schimmelziekte zit nu ook in het pootgoed. Dat zijn kleine aardappeltjes die de grond ingaan, waaruit nieuwe aardappelen groeien. Alles bij elkaar heb je volgens Middag "een kleine ramp te pakken".

Dure aardappels

Dit betekent dat aardappels en alles wat van aardappels gemaakt wordt, zoals frietjes en chips, duurder gaan worden, aldus Middag. Op de website van Nieuwe Oogst zie je inderdaad vanaf eind vorig jaar een flink stijgende lijn in de aardappelprijs en die stijging lijkt verder door te zetten.

Wat denk jij?

Is het friet of patat?

Dit is de discussie

Wordt jouw frietje duurder?

De prijs van aardappels is dus flink gestegen, maar betekent dat automatisch dat een puntzak friet ook duurder wordt? Andries Middag van de aardappelbranche twijfelt daar niet over, zegt hij in Geld of je Leven (EO):

Andries Middag
Andries MiddagVereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie

"We hebben te maken met een wereldmarkt waarin gewoon heel veel vraag is. Heel veel landen in de wereld willen graag onze aardappels en aardappelproducten hebben. Dus dat betekent dat elke procent die we tekort hebben, zich meteen doorvertaalt in een stijging van de prijzen. De aardappel is een belangrijk onderdeel van de kostprijs. Dus op het moment dat die tien of twintig cent duurder wordt, dan zie je dat in meervoud terug in de prijs van friet."

Voorlopig blijft de prijs voor een portie friet hoog, denkt Middag. Hij vreest zelfs dat het wel jaren kan duren. Omdat ook het pootgoed van slechte kwaliteit is.

"Het pootgoed kan een virus wel een jaren achter zich aanslepen. Dat betekent dat je daar een aantal jaar op rij last van gaat hebben. Het is geen goed nieuws. Het is niet even adem inhouden en het is voorbij. Het kan echt wel twee, drie jaar duren."

De prijs van een frietje gaat inderdaad stijgen, denkt ook Frans van Rooij van de frituurdersvereniging. Maar hij verwacht dat snackbars de prijzen niet direct omhoog zullen gooien.

Frans van Rooij
Frans van RooijVereniging voor Professionele Frituurders

"We gaan mogelijk naar drie euro per frietje, maar dat is de gemiddelde prijs. Heel veel ondernemers van traditionele cafetaria’s en snackbars in dorpen en woonwijken, verhogen maar heel voorzichtig de prijs in die richting. Ze zijn vaak heel erg terughoudend, bang om uiteindelijk klanten te verliezen."

Praat mee

Ben jij bereid meer te betalen voor je frietjes?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Geld of je Leven

Meer weten over dit onderwerp? Luister naar Geld of je Leven (EO). Dat kan hier of via je favoriete podcast-app.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Meer lezen?

Dit schreven we eerder

Dit is Geld of je levenDit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen