Waarom koopt (bijna) niemand meer een warmtepomp? 'De verplichting is weggevallen'
28 november 2024 · 11:42| Leestijd: 3 min
Update: 3 december 2024 · 16:51
In het kort
Warmtepompen leken in 2023 niet aan te slepen en de verkoop zat stevig in de lift. Maar inmiddels is de verkoop ingestort. Hoe komt dat?
Wat denk jij?
Heb jij een warmtepomp?
Aantal reacties: 0
De warmtepomp leek een paar jaar geleden hét apparaat van de toekomst, maar nu lijkt de verkoop flink ingestort. Vorig jaar werden nog 150.000 warmtepompen verkocht, terwijl de verwachting voor dit jaar op zo'n 100.000 ligt. "Misschien zelfs minder,” vertelt Arthur van Schayk, directeur van fabrikant Remeha bij Geld of je Leven (EO). "De markt is bijna gehalveerd." Zijn bedrijf opende in 2023 een fabriek in Apeldoorn om warmtepompen te maken, maar de vraag is veel lager dan gehoopt.
Volgens Van Schayk is de dalende vraag vooral te wijten aan buitenlandse producenten. "Zij hebben goedkoop warmtepompen verkocht, maar richten zich meer op installatie dan op service en onderhoud. Als je alleen een warmtepomp koopt - zonder bijbehorende service en onderhoud - dan ben je in de aap gelogeerd."
Politiek vaart andere koers
Eigenlijk zou de hybride warmtepomp 'de standaard voor het verwarmen van woningen' worden in 2026, aldus kabinet Rutte. Maar kabinet Schoof vaart een andere koers. "We hadden een afspraak met de politiek," zegt Van Schayk. "Wij zouden de markt stimuleren met werkgelegenheid, technologie en bedrijven. Dat hebben we gedaan. Maar nu valt de vraag enorm terug, terwijl we miljoenen hebben geïnvesteerd."
"We hadden een afspraak met de politiek. Nu valt de vraag enorm terug, terwijl we miljoenen hebben geïnvesteerd."
Toch is de warmtepomp nodig voor de energietransitie, vindt Van Schayk. Als we een (hybride) warmtepomp verplichten, halen we sneller de klimaatdoelen, verwacht hij. Én het is interessant voor huishoudens. "Met een schoenendoosje naast je cv-ketel, bespaar je op een gegeven moment 70% van je gaskosten."
Waarom kopen Nederlanders dan niet massaal een warmtepomp? Van Schayk noemt twee redenen: "De verplichting is weggevallen en het blijft een investering. Als je een werkende cv-ketel hebt, moet je wel even nadenken over die vierduizend euro. Niet iedereen heeft dat op de plank liggen."
Luister naar Geld of je Leven
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Arthur van Schayk, directeur van Remeha. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven