Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Premier Wilders?

Wat als PVV de grootste wordt?

Geschreven door Nicolette de Boer

22 november 2023 · 12:02

Update: 23 november 2023 · 13:19

In gesprek met

Foto van Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier

Oud-Parlementariër (CDA)

"De PVV is niet grondwettelijk. In zekere zin heeft Wilders de vinger op de gevoelige plek gelegd, maar zijn oplossingen deugen niet."
Foto van Chris Aalberts

Chris Aalberts

Onderzoeker politieke communicatie

"Er kan geen sprake zijn van coalitiedeelname als Omtzigt en Yesilgöz hun eigen uitgangspunten serieus nemen."
Foto van Hero Brinkman

Hero Brinkman

Voormalig PVV-Kamerlid

"Ik denk dat de kans op regeringsdeelname zeer groot aanwezig is en ik denk ook dat het goed is voor het land en de democratie."

In het kort

PVV-lijsttrekker Geert Wilders is klaar om mee te regeren, roept hij tegen iedereen die het maar wil horen. En zijn partij kan na de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag zomaar eens de grootste worden als je de slotpeiling van I&O Research mag geloven. Wat zou een spectaculaire overwinning betekenen voor de toekomst?

Wat denk jij?

Mag de PVV wat jou betreft meedoen als de partij de grootste wordt?

Klik hieronder om je antwoord te geven

52%

21%

27%

aantal reacties: 48

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Een opmars in de peilingen

De PVV maakt een flinke opmars in de peilingen nadat VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz onlangs aangaf de PVV niet bij voorbaat uit te sluiten van coalitiedeelname. Daarmee trekt ze een andere lijn dan haar voorganger Mark Rutte, die de deur dicht hield. Dit zet alles op zijn kop, omdat dit voor veel kiezers nieuwe mogelijkheden biedt.

Het laatste kabinet viel op migratie, een thema waar de PVV haar bestaansrecht omheen heeft gebouwd. De partij is erg kritisch op immigratie en asiel. Wilders wil islamisering tegengaan door onder meer islamitische scholen, moskeeën en de Koran te verbieden. Veelgehoorde kritiek is dat zijn standpunten in strijd zijn met de Grondwet, zoals de vrijheid van godsdienst. Dit is voor veel andere politieke partijen een reden om niet te willen samenwerken met de PVV.

(artikel gaat hieronder verder)

Het beste van DIT gratis in je mailbox

Lees onze privacyverklaring.

Dit is de discussie

Gaat de PVV straks meeregeren?

Nu de kaarten opeens anders geschud zijn, is de vraag of de PVV straks mee gaat doen als ze als winnaar uit de bus komen. Of dit een optie is, daarover verschillen de meningen.

Zo ziet Chris Aalberts, onderzoeker politieke communicatie, regeringsdeelname van de PVV niet snel gebeuren. Dit om de simpele reden dat andere grote partijen hier geen trek in zullen hebben, vertelt hij in Dit is de Dag (EO).

Chris Aalberts (onderzoeker, docent politieke communicatie (Erasmus Universiteit).

Chris Aalberts

Onderzoeker politieke communicatie

"Ik denk dat er geen kritische verslaggeving is over de vraag of de PVV überhaupt mee kan regeren. Dan ontstaat er de illusie dat dat een soort optie is. Hij zet zijn standpunten weliswaar in de ijskast, maar het zijn nog steeds zijn standpunten. Die zijn onrechtstatelijk."
"Als Yesilgöz (VVD) en Omtzigt (NSC) hun eigen uitgangspunten serieus nemen, kan er geen sprake zijn van regeringsdeelname. Wat de uiteindelijke uitslag ook is. In die zin is deze discussie natuurlijk overbodig. Het enige wat eventueel kan, is een soort gedoogconstructie of minderheidskabinet. Ik vraag me ook af of Wilders wel genoeg goede kandidaten bij elkaar kan krijgen: het wordt sowieso een bende in Den Haag."

Oud PVV-Kamerlid Hero Brinkman is blij met de deur die is opengegaan voor de PVV en ziet regeringsdeelname van de partij al helemaal zitten:

Hero Brinkman

Oud-Kamerlid (PVV)

"De VVD heeft 13 jaar aan de knoppen gezeten en gezegd dat ze wat gingen doen aan de problematiek op het gebied van immigratie, asiel, huizen en bestaanszekerheid. Geert Wilders haalt nu eindelijk zijn winst binnen. Ik denk dat de kans op regeringsdeelname zeer groot aanwezig is en ik denk ook dat het goed is voor het land en de democratie."
"Dat de partij niet grondwettelijk zou zijn, is onzin. Hij heeft ideeën die niet grondwettelijk zijn, maar gaat de verkiezingen in om dat juist te veranderen. De PVV is wel democratisch, omdat de partij mensen met een ideologie bestrijdt die niet de scheiding tussen kerk en staat accepteert."

Kathleen Ferrier, oud-parlementariër namens het CDA, is fel tegen op kabinetsdeelname van de PVV. 

Kathleen Ferrier

Oud-Parlementariër (CDA)

"De PVV is niet grondwettelijk. In zekere zin heeft Wilders de vinger op de gevoelige plek gelegd, maar zijn oplossingen deugen niet. Zo wordt de godsdienstvrijheid met de voeten getreden. Door mee te regeren kom je op een glijdende schaal. In het verleden heeft de PVV al laten zien geen betrouwbare politieke partner te laten zijn."
"Ook heeft mogelijke regeringsdeelname gevolgen voor onze internationale positie als handelsland: belangrijke handelspartners zoals Bangladesh, Turkije, Marokko en Maleisië kijken met argusogen naar wat er nu gebeurt. Het vertrouwen in Nederland als belangrijk vestigingsklimaat wordt enorm geschaad."

Terugluisteren

Dit is de Dag

Wil je het hele gesprek horen met Kathleen Ferrier, Hero Brinkman en Chris Aalberts? Luister hier Dit is de Dag (EO) terug:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Mag de PVV wat jou betreft meedoen als de partij de grootste wordt?

Klik hieronder om je antwoord te geven

52%

21%

27%

aantal reacties: 48

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.