Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dag, spaargeld

Tweedehands kaarten voor Taylor Swift? Dan moet je flink in de buidel tasten

Geschreven door Steve Oosterkamp

12 juli 2023 · 15:50

Update: 13 juli 2023 · 08:22

Taylor Swift op het podium.
© ANP Foto

In gesprek met

Foto van Peter Kwint

Peter Kwint

Tweede Kamerlid (SP)

"De maximale ticketprijs mag nog wel lager dan 120% van de oorspronkelijke prijs."
Foto van Hans Ober

Hans Ober

TicketSwap

"Mensen moeten altijd hun kaartje kunnen verkopen."
Foto van Atze de Vrieze

Atze de Vrieze

Muziekjournalist VPRO

"Hoe groot is dit probleem nou echt?"

In het kort

Vandaag probeerden tienduizenden Nederlanders een kaartje te bemachtigen voor de concerten van popidool Taylor Swift. Voor velen zonder succes: het concerten waren in no-time uitverkocht. De enige manier om er dan toch naartoe te gaan, is door een kaartje te kopen via schreeuwend dure doorverkoopsites. Moeten zulke doorverkoop-praktijken niet verboden worden?

Wat denk jij?

Wat moet er gebeuren aan de woekerprijzen bij commerciële aanbieders?

Klik hieronder om je antwoord te geven

13%

28%

45%

15%

aantal reacties: 150

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Kopers klaar? Handelen maar!

Al enkele uren na de start van de kaartverkoop verschenen ze op Marktplaats: peperdure kaarten voor de populaire concerten van Taylor Swift in de Johan Cruijff ArenA. Voor kaarten die normaal 200 euro kosten, betaal je via Marktplaats nu zo'n 555 euro. Op doorverkoopsites betaal je op dit moment 679 euro voor een kaartje. Dat lijkt extreem, maar zulke doorverkoopprijzen zijn niet uitzonderlijk. Dit probleem speelt vaak ook bij de kaartverkoop voor andere concerten, sportevenementen en festivals. 

Dit belachelijke bedrag kost een kaartje voor de Wimbledon-finale
Ben je een groot tennisliefhebber? Dan droom je er natuurlijk van om de finale van Wimbledon in het stadion mee te maken. Op zondag 16 juli 2023 staat deze weer op het programma.

Het zal je niet verbazen dat kaartjes voor dit evenement binnen no-time uitverkocht waren. Geluksvogels die via de officiële weg aan een ticket voor de mannenfinale konden komen, betaalden daarvoor 255 pond, ongeveer 300 euro. 

Wie achter het net viste kan alsnog aan een kaartje komen via een commerciële aanbieder. Een simpele zoekopdracht brengt je op een website die nog kaarten aanbiedt. Dan mag je wel eerst een hypotheek afsluiten. Dit ben je namelijk kwijt via deze beruchte website:

 • Centre Court Debenture: €12.423 per kaartje
 • Vak 208: €14.509 per kaartje
 • Vak 202: €15.184 per kaartje

Daarnaast loop je op doorverkoopsites het risico om een vals kaartje te kopen. Het komt voor dat frauduleuze sites tickets meerdere keren verkopen, waardoor kopers van zo'n kaartje bij de ingang geweigerd worden. Wie die kaarten voor Taylor Swift koopt, loopt dubbel risico: de tickets voor de concerten staan op naam, dus mensen met een doorverkoopkaartje dat niet op hun naam staat riskeren dat ze bij de ingang geweigerd worden.

Waarom worden zoveel concertkaarten duur doorverkocht?

Op het moment dat de kaartverkoop voor een evenement van start gaat, zitten 'woekeraars' er al helemaal klaar voor. Deze mensen proberen grote aantallen kaartjes op te kopen, om ze daarna weer met winst door te verkopen. In veel Europese landen is dit verboden, maar in Nederland niet.

Sommige doorverkoopsites, zoals TicketSwap, proberen zelf iets te doen aan de torenhoge prijzen voor een tweedehands kaartje. Wie zijn of haar ticket daar wil verkopen, mag maximaal 20% op de originele prijs gooien. Dat is ook zo als je je kaartje wil verkopen via Ticketmaster. Toch kan je ook op dit soort platforms handelaren tegenkomen, want op profielen is te zien dat sommige gebruikers al duizenden kaartjes hebben verkocht. Volgens TicketSwap is hier niets aan te doen, omdat zij valse namen gebruiken.

Hier zit je goed als je een kaartje zoekt
Artiesten zijn helemaal klaar met de doorverkopers. Zij willen dat álle fans de kans hebben om voor een eerlijke prijs naar hun optredens te komen kijken. Ook organisatoren zijn de tickethandel zat en daarom maakten zij de website Weetwaarjekoopt.nl. Daar staat precies wat je moet doen als je zeker wilt weten dat jouw kaartje geldig is en dat je niet te veel betaalt:

 1. Als je een kaartje koopt, ga dan altijd naar de officiële website van de organisator, locatie, evenement of artiest. Daar staat de link naar het officiële voorverkoopadres. De meeste tickets voor evenementen in Nederland worden verkocht door Eventim, Ticketmaster, de NTK of via ticketsystemen als See Tickets, CM.com, GUTS tickets, Eventix, Stager en Ticketkantoor.
   
 2. Is een evenement uitverkocht, bekijk dan het aanbod op de veilige ticketmarktplaatsen van Ticketmaster, Eventim en See Tickets. Ook Ticketswap heeft met SecureSwap* een veilige omgeving, maar let héél goed op: veel concertkaarten en tickets die oorspronkelijk verkocht worden via Ticketmaster en Eventim, zijn op TicketSwap niet gegarandeerd. Bij de ingang kan je dan dus alsnog geweigerd worden.

  *Secure Swap betekent dat het originele ticket van de verkoper ongeldig wordt gemaakt en de koper een geheel nieuw en uniek ticket ontvangt.
   
 3. Als je twijfelt over een website, controleer dan op de website van de politie of er over deze partij meldingen zijn van fraude.
   
 4. Ben je toch opgelicht? Vraag dan meteen schriftelijk of per mail je geld terug bij de partij waar je je ticket hebt gekocht. Krijg je geen reactie, doe dan aangifte bij de politie en meld het bedrijf bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
   
 5. Ben je opgelicht en heb je via je bank aan de frauduleuze ticketverkoper betaald? Vraag dan de gegevens van deze partij op je bank. Hoe dat werkt en hoe je je geld mogelijk terugkrijgt, lees je op de website van de Consumentenbond.

Het tv-programma Radar (AVROTROS) sprak met mensen die opgelicht werden toen ze via een commerciële aanbieder een ticket probeerden te kopen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit is de discussie

Tijd om de regels aan te scherpen?

Het blijft dus een probleem dat tickets tegen enorme prijzen worden doorverkocht. In het verleden is meerdere keren geprobeerd om er wat aan te doen. In 2010 al leek er een nieuwe wet te komen, maar de Eerste Kamer ging daar op het laatste moment toch niet mee akkoord. Ook in 2017 was de politiek bezig met scherpere regels, maar kwam het er niet van.

Peter Kwint van de SP wil dat het nu dan eindelijk eens gaat gebeuren. Hij vindt dat de regels aangescherpt moeten worden om zo te voorkomen dat tickets voor veel te hoge prijzen worden doorverkocht. Als het aan Kwint ligt, komt er zo snel mogelijk een wettelijke grens aan ticketprijzen.

Peter Kwint.
© ANP

Peter Kwint

Tweede Kamerlid (SP)

"De maximumprijs van een tweedehands kaartje wordt wat mij betreft lager dan 120% van de oorspronkelijke prijs. Want ook bij 20% winst blijft het aantrekkelijk om te handelen. Maar het liefst zie ik een systeem dat geen verdienmodel is voor handelaren, maar een eenvoudige manier waarop je je kaartje kwijt kan als je niet naar het festival of concert kan gaan. Bijvoorbeeld dat je geld terugkrijgt."

Een systeem waarbij mensen hun ticket kunnen retourneren, gaat volgens Hans Ober niet werken. Hij is oprichter en eigenaar van TicketSwap. Hij denkt dat dit slecht kan uitpakken voor organisaties als er bijvoorbeeld slecht weer is voorspeld. Strengere regels gaan überhaupt niet helpen om het probleem van de woekerprijzen op te lossen, zo stelt Ober. Zijn bedrijf doet er volgens hem al alles aan om doorverkoop van tickets goed te regelen.

Hans Ober.

Hans Ober

TicketSwap

"We hebben het steeds veiliger gemaakt. Bij ons is 120% van de oorspronkelijke prijs het maximum dat een kaart mag kosten. Sommigen vinden dat al veel. Wij vinden dat consumenten ten alle tijden hun kaartje moeten kunnen verkopen. Er komen steeds meer technologische oplossingen om doorverkoop goed te regelen, wij faciliteren dat samen met allerlei ticketbedrijven en organisatoren."

Atze de Vrieze, muziekjournalist van de VPRO, wil eerst wel eens weten hoe groot het probleem nou echt is. Hij stelt dat mensen zich ergeren aan de hoge prijzen op de doorverkoopmarkt, maar dat die prijzen vaak al binnen de marge van 20% vallen.

Atze de Vrieze

Muziekjournalist VPRO

“Er wordt gezegd dat er veel kaarten verkocht worden voor woekerprijzen. Maar om hoeveel tickets gaat het dan? Als het om een handjevol tickets gaat, dan is het probleem te overzien. Gaat het om een groot percentage, dan is het wel een probleem. Maar ik zou eerst cijfers willen zien, voordat de regels strenger gemaakt worden.”

Wat denk jij?

Heb jij wel eens een kaartje gekocht via een commerciële aanbieder? Hoe beviel dat?

 • LK

  Lennart Klein

  13 juli 2023 · 09:24

  Nog nooit. Veel te bang dat ik wordt afgezet. Kwestie van "volgende keer beter" als ik geen kaartje weet te krijgen

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Wat moet er gebeuren aan de woekerprijzen bij commerciële aanbieders?

Klik hieronder om je antwoord te geven

13%

28%

45%

15%

aantal reacties: 150

Wil je deze reactie verwijderen?


Heb jij wel eens een kaartje gekocht via een commerciële aanbieder? Hoe beviel dat?

 • LK

  Lennart Klein

  13 juli 2023 · 09:24

  Nog nooit. Veel te bang dat ik wordt afgezet. Kwestie van "volgende keer beter" als ik geen kaartje weet te krijgen

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.