'We voelen ons in de steek gelaten', zeggen Palestijnse christenen
29 oktober 2024 · 13:00| Leestijd: 3 min
Update: 29 oktober 2024 · 13:40
In dit artikel aan het woord
"Je moet als Nederlandse christen met open hart en open ogen naar de Palestijnen kijken."
"Palestijnse christenen snappen werkelijk niet hoe je ze als Europees christen over het hoofd kan zien. Ze voelen zich totaal verloren."
"Mijn moeder heeft in Nederland geen voet meer in een kerk gezet door de partijdigheid van Nederlandse christenen."
In het kort
Een groep wordt in Nederland vaak over het hoofd gezien in het conflict tussen Israël en Hamas: de christelijke Palestijnen. Dat zeggen verschillende Palestijnse Nederlanders. Wat gaat er volgens hen mis?
Samenvatting van DIT artikel
Christenen, ooit een groot deel van de Palestijnse bevolking, vormen nu minder dan 1% in Israël en de Palestijnse gebieden. Net als andere Palestijnen lijden ze onder Israëlische aanvallen, zoals de recente verwoesting van de Sint-Porphyriuskerk in Gaza.
Palestijnse christenen voelen zich vaak over het hoofd gezien door christenen in het Westen, merken Nabil Sahhar, Volkert de Buisonjé en Kefah Allush op. De eenzijdige steun voor Israël maakt dat zij zich afgewezen voelen, terwijl ze juist nu hulp en begrip van medechristenen nodig hebben.
Wat denk jij?
Wist jij dat er Palestijnse christenen zijn?
Aantal reacties: 0
Palestijnse christenen in Gaza en op de Westbank
In Gaza en op Westelijke Jordaanoever wonen naast moslims ook christenen. Deze Palestijnse groep wordt vaak over het hoofd gezien in het conflict tussen Israël en Hamas.
Ooit vormden Palestijnse christenen een groot deel van de Palestijnse bevolking in Israël en de Palestijnse gebieden, nu is dat minder dan 1%. Alsnog woonden in 2022 nog 50.000 Palestijnse christenen op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem. In Gaza woonden toen 1.300 christenen.
Een stad waar altijd veel Palestijnse christenen gewoond hebben is Bethlehem. In deze stad op de Westelijke Jordaanoever was in 1922 zelfs 84% van de inwoners christelijk, nu is dat minder dan 20%. Een reden daarvoor is dat veel Palestijnse christenen naar Europa of de Verenigde Staten migreren.
Hoe kunnen Palestijnse christenen migreren?
Vaak zijn christelijke Palestijnen hoogopgeleid en hebben ze connecties in het buitenland. Ze hebben daardoor voldoende geld om naar het buitenland te vertrekken.
De Palestijnse christelijke gemeenschap lijdt net als de rest van de Palestijnen onder de bombardementen van het Israëlische leger. En ook kerken worden niet gespaard. Zo werd de 12e-eeuwse Sint-Porphyriuskerk, de oudste kerk in Gaza, in oktober 2023 deels verwoest door Israëlische bommen. Daarbij vielen zeventien doden. De NOS maakte een verslag van de herdenking.
Meer weten over christelijke Palestijnen? Kijk dan naar de documentaireserie 'Van Ninevé naar Nazareth' (EO).
Dit is het gesprekWat voelen Palestijnse christenen?
Het Israëlisch-Palestijns conflict maakt veel los en daarbij wordt een groep vaak genegeerd: de Palestijnse christenen. In Dit is Tijs (EO) vertelt Nabil Sahhar dat hij zich in Nederland niet altijd gehoord voelt door medechristenen.
"Ik voel me deels gesteund door de christenen in Nederland. En voor een deel juist niet. De organisatie Christenen voor Israël gaat zo blind voor Israël, dat het mij afschrikt om christen te zijn bij die mensen. Wat willen ze bereiken? In deze tijd moet je juist als christen met open hart en open ogen naar de mensen kijken."
"Christendom heeft heel veel wreedheid ten opzichte van het Joodse volk veroorzaakt. En nu gaan ze richting de Palestijnen door met dezelfde wreedheid voor andere doeleinden. Als Nederlandse christen zit je op afstand en kan je je hoofd koel houden. Maar Palestijnen hebben hulp nodig van buitenaf."
Ook Volkert de Buisonjé heeft het idee dat veel christenen eenzijdig naar het conflict kijken en vooral oog hebben voor het Israëlische perspectief. De moeder van De Buisonjé was Palestijns, ze werd geboren in Beit Jala, in de buurt van Bethlehem.
"Mijn moeder was heel begaan met het conflict. Ze was christelijk, ze kwam uit een Grieks-Orthodoxe familie. Ze was wel heel verbitterd over de Nederlandse kerkgemeenschap. In Nederland heeft ze geen voet meer in een kerk gezet door de partijdigheid. Maar richting haar sterfbed zocht ze haar geloof meer op."
Journalist en EO-presentator Kefah Allush is geboren in het Palestijnse Nablus. In De Ongelooflijke Podcast (EO) zegt hij dat Palestijnse christenen zich door het Westen in de steek gelaten voelen.
"Als er één groep is die zich in de steek gelaten voelt, dan zijn het de Palestijnse christenen. Moslims kunnen nog zeggen: het zijn die lui van de andere geloven die ons niet moeten. Maar christelijke Palestijnen zien hoe geloofsgenoten hun de rug toekeren. De rug toekeren is zelfs nog te actief. Ze voelen zich gewoon totaal over het hoofd gezien en genegeerd. Ze snappen werkelijk niet hoe je ze als Europees christen over het hoofd kan zien en voelen zich totaal verloren."
"Op social media zie ik berichten met de mededeling: wij bestaan. Wij zijn er, er zijn christenen hier. We worden gewoon genegeerd en worden niet gezien."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Kijk naar Dit is Tijs
In Dit is Tijs (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met verschillende gasten. Bekijk de uitzending hieronder.
Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.
Luister naar De Ongelooflijke Podcast
In De Ongelooflijke Podcast (EO) gaat David Boogerd verder over dit onderwerp in gesprek met journalist en EO-presentator Kefah Allush. Beluister de uitzending hieronder of via je favoriete podcastapp.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Wat kan jij doen tegen polarisatie rondom de oorlog tussen Israël en Hamas?
Wat kan jij doen tegen polarisatie rondom de oorlog tussen Israël en Hamas?
Gesprekken over de oorlog tussen Israël en Hamas veranderen al snel in discussies, zeker online. Misschien heb jij daar ook wel ervaring mee. Het conflict zorgt namelijk voor toenemende polarisatie in de Nederlandse samenleving. Maar waarom eigenlijk? En wat kunnen we tegen deze polarisatie doen?
- Moet Nederland de Palestijnse staat erkennen?
Moet Nederland de Palestijnse staat erkennen?
Steeds meer Europese landen erkennen de onafhankelijkheid van Palestina. Moet Nederland hun voorbeeld volgen?
- Media worstelen met conflict tussen Israël en Hamas: 'Lezers zijn partijdig'
Media worstelen met conflict tussen Israël en Hamas: 'Lezers zijn partijdig'
Bijna geen conflict zo gevoelig en complex als dat tussen Israël en Hamas. Hoe doe je hier als media op een goede manier verslag van? Vier hoofdredacteuren blikken terug op het jaar na 7 oktober 2023. Welke fouten maakten ze? En ook: kan je het wel goed doen als nieuwsmedium?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Tijs
Dit artikel hoort bij de podcast
De Ongelooflijke Podcast