Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Zo werkt rijk worden op YouTube: MrBeast breekt grens van miljard dollar

6 mei 2025 · 15:25| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 12:42

In het kort

MrBeast is de eerste die officieel miljardair is geworden met YouTube. Zijn succes toont aan dat er enorm veel geld te verdienen valt met het videoplatform. Hoe? Dat legt de Nederlandse YouTuber Govert Sweep uit.

Wat denk jij?

Kijk jij regelmatig naar YouTubevideo's?

Aantal reacties: 0

De 26-jarige MrBeast, die eigenlijk Jimmy Donaldson heet, bevestigde begin dit jaar in een podcast dat hij inderdaad miljardair is – "op papier". Op YouTube heeft hij 391 miljoen abonnees en maakt hij video's met bizarre challenges: denk aan 24 uur onder water blijven, of zeven dagen overleven in een verlaten stad.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Zijn video's draaien niet altijd om hemzelf: hij maakte ook een real-life versie van de Netflixserie Squid Game. 456 deelnemers streden daarin om 456.000 dollar. "Er zitten tientallen mensen op kantoor die elke seconde tien keer omdraaien met de vraag of het wel prikkelend genoeg is. Moet er nog meer tekst bij, of geluidsfragmentjes?", legt Sweep uit. "Er wordt ordinair gesmeten met veel geld, en er is goed ingezoomd naar wat de mens instinctief wil zien."

Afbeelding van Govert Sweep

Govert Sweep

YouTuber

"Er zitten tientallen mensen op het kantoor van MrBeast, die elke seconde [van de video] tien keer omdraaien met de vraag of het wel prikkelend genoeg is."

Sweep heeft zelf 500.000 abonnees. Voor zijn content reist de 27-jarige Nederlander vaak af naar het buitenland, waar hij ook challenges doet. Als je naar zijn YouTubekanaal gaat, lees je titels als 'ZONDER GELD OVERLEVEN in het OOSTBLOK' en 'EXPLOSIE + VUURGEVECHT door JIHADISTEN in MALI'. Maar de inhoud van zijn video's zijn wel anders als die van MrBeast, zegt hij. "Ik wil heel andere verhalen maken, inhoudelijke content. Het draait gedeeltelijk om uitdaging, en aan de andere kant probeer ik jongeren in Nederland bewust te maken van complexe situaties, door die in Jip-en-janneke-taal te vertalen." Sweep komt regelmatig op gevaarlijke plekken, zoals Zuid-Soedan, Oekraïne en Syrië. Waarom? "Er zijn daar veel interessante verhalen te vertellen die reuzeinteressant zijn en waar we veel van kunnen leren en anders gaan kijken naar de wereld."

Zo verdien je je geld met YouTube

Ook Sweep verdient inmiddels zijn geld met het platform, al zijn het geen miljoenen. "Het gaat hartstikke goed", zegt hij. "Mijn doel is om lekker verhalen te blijven maken en privé niet zoveel te hoeven nadenken over de centjes." Maar hoe verdien je die centjes nu precies? Hij legt het uit:

Ad Sense

"Als eerste heb je AdSense. Dat zijn de eerste 10 tot 15, soms zelfs 30 seconden aan advertenties die je automatisch te zien krijgt als je een YouTubevideo aanklikt", legt hij uit. "Daarvan krijgt de maker ook een gedeelte, ongeveer de helft van wat YouTube zelf ontvangt."

Gemiddeld levert dat zo’n 6 tot 12 euro op per duizend weergaven. Dat bedrag hangt af van een paar factoren, vervolgt Sweep:

  • "Hoe lang kijken mensen naar de betreffende video? Dan krijgen ze meer advertenties per weergave te zien.
  • Daarnaast hangt het af van de doelgroep. Nederlandse reclames kunnen een andere prijs hebben dan Amerikaanse reclames.
  • Elke kijker krijgt ook weer reclames die gebaseerd zijn op zijn of haar algoritme en kijkgedrag. De een krijgt een reclame over pampers te zien, en de ander over biertje."

Sponsordeals

Dan heb je nog "merkintegraties", sponsoring, die je met bepaalde merken kan afspreken. "Daar spreek je zelf de prijs voor af", legt Sweep uit. VolgensTime Magazine vraagt MrBeast tussen de de 2 en 3 miljoen dollar voor een sponsordeal. "Je kunt bepaalde kleding dragen of organisaties promoten." Deze prijs, en de inhoud, wordt dus puur bepaald tijdens een onderhandeling.

Merchandise

Verder heeft iemand als MrBeast – net als veel andere YouTubers – nog veel meer bedrijven. Zo verkoopt hij hamburgers, chocola, lunchpakketten en merchandise, zoals t-shirts en sweaters.

'De Bankzitters hebben een heel kantoorpand'

MrBeast maakt zijn video's niet alleen: hij heeft een videoproductiebedrijf met zo’n 250 medewerkers onder zich. Ook dat komt in Nederland voor. "De Bankzitters hebben een heel kantoorpand, en zij hebben afdelingen binnen hun bedrijf", weet Sweep. "Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je hebt ook vloggers. Die hebben een goede winstmarge, want die doen relatief weinig uitgaven. Ik maak veel reizen, dus dan maak ik ook meer kosten."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Geld of je Leven

In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

Meest gelezen

Lees ook