Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Heeft het zin om bezwaar te maken tegen de bepaling van je WOZ-waarde?.
© ANP

Heeft het zin om bezwaar te maken tegen je WOZ-waarde?

29 februari 2024 · 19:55| Leestijd: 5 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:53

In dit artikel aan het woord

Jos Oosters
Jos OostersWOZ-consultants
"Door nieuwe regels is onze handel ingestort en dat gaat me aan het hart."
Hans André de la Porte
Hans André de la PorteVereniging Eigen Huis
"Het is voor de burger steeds makkelijker geworden geworden om bezwaar te maken."
Richard
RichardWhatsApp-panellid
"Bezwaar maken omdat het toch niets kost en misschien wel wat oplevert? Ontzettend egoïstisch."

In het kort

Heb jij ook weer bericht gekregen over je gemeentelijke belastingen? Dan is het je misschien wel opgevallen dat ze flink stijgen. Er is een mogelijkheid om die belastingen omlaag te krijgen: je kan namelijk bezwaar aantekenen tegen je WOZ-waarde. In Geld of je Leven (EO) hoor je hoe dat zit.

Wat denk jij?

Heb jij wel eens bezwaar gemaakt tegen je WOZ-waarde?

Dit is de situatie

Zo belangrijk is jouw WOZ-waarde

Als je kijkt op je rekeningafschrift, dan zie je dat je zo nu en dan gemeentelijke belastingen betaalt. Misschien betaal je dit bedrag ieder jaar in één keer, maar je kan er ook voor kiezen om het in termijnen te betalen. Heb je je wel eens afgevraagd hoe dit bedrag berekend is?

De hoogte van dit bedrag komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Jouw gemeente bepaalt de hoogte van de belastingen. Dat doen ze meestal op basis van de WOZ-waarde van jouw woning. De gemeente gebruikt een bepaald percentage van de WOZ-waarde om de gemeentelijke belasting te bepalen. Gemeenten kunnen daarnaast nog eigen belastingen heffen, zoals hondenbelasting.

Benieuwd naar de WOZ-waarde van jouw woning? Of die van de buren? Hier kan je het checken.

Wat betekent WOZ?

WOZ betekent Waarde Onroerende Zaken. Om de WOZ te bepalen doet de gemeente een taxatie. Daarbij kijkt het naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, de ligging van het huis, het bouwjaar en het type woning. Vroeger telde ook de inhoud van de woning in kubieke meters nog mee.

Flinke stijging

Wist je dat de hoogte van jouw WOZ-waarde - en dus de hoogte van de gemeentelijke belastingen - ieder jaar verandert? In 94 gemeenten zijn inwoners dit jaar meer dan 1.000 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke woonlasten, terwijl dat in 2023 nog maar 54 gemeenten waren. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Gemiddeld stijgen de gemeentelijke woonlasten dit jaar behoorlijk, met maar liefst 5,9%.

De gemeentelijke woonlasten bestaan uit de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Alle drie gaan dit jaar gemiddeld ongeveer evenveel omhoog: de ozb met 5,9%, de afvalstoffenheffing met 6,1% en de rioolheffing met 5,3%. Dat zijn hogere cijfers dan de stijging van de gemiddelde WOZ-waarde van woningen, die gaat dit jaar met 4,2% omhoog. Hoe hoog de gemiddelde WOZ-waarde is in jouw gemeente? Dat zie je op de kaart hieronder.

In welke gemeente is de WOZ-waarde het hoogst?

Cijfers over de WOZ-waarden verschijnen meestal in juli. Daarom zijn de laatst bekende cijfers van 1 januari 2023. Toen had de gemeente Bloemendaal (Noord-Holland) de huizen met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde, terwijl huizen in Pekela (Groningen) het minst waard waren.

Hoogste WOZ-waarden:

  1. Bloemendaal - 930.000
  2. Laren - 893.000
  3. Blaricum - 843.000
  4. Rozendaal - 750.000
  5. Wassenaar - 730.000

Laagste WOZ-waarden:

  1. Pekela - 195.000
  2. Kerkrade - 199.000
  3. Heerlen - 203.000
  4. Eemsdelta - 213.000
  5. Veendam - 213.000

Bron: CBS

Je kan bezwaar maken

De bepaling van jouw WOZ-waarde heeft dus invloed op hoeveel gemeentelijke belasting je betaalt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer je kwijt bent. Maar wist je dat je bezwaar kan aantekenen tegen de bepaling van de waarde van jouw woning? In 2023 maakten maar liefst 600.000 huishoudens gebruik van deze mogelijkheid.

Dit is de discussie

Hoeveel zin heeft het om bezwaar te maken?

Bezwaar maken tegen de hoogte van je WOZ-waarde is in principe gratis. Niets te verliezen dus, zou je zeggen. Maar om een kans te maken dat jouw bezwaar succes gaat hebben, zal je wel moeten kunnen uitleggen waarom je bezwaar aantekent.

Om je daarbij te helpen kan je gebruik maken van een adviesbureau. Die bureaus hebben vanaf 1 januari 2024 alleen wel te maken met strengere regels, waardoor ze meestal standaard een vergoeding vragen, voordat ze voor je aan de slag gaan. Hoeveel zin heeft het nog om te protesteren?

Jos Oosters is oprichter van WOZ-consultants, een van de bureaus die je kan helpen bij het bezwaar maken. Hij legt uit dat adviesbureaus, zoals die van hem, een vergoeding krijgen van de gemeente voor ieder succesvol WOZ-bezwaar. Omdat die vergoeding sinds dit jaar flink lager is, hebben veel adviesbureaus besloten te stoppen, of om op een andere manier te gaan werken, zegt hij in in Geld of je Leven (EO).

Jos Oosters
Jos OostersWOZ-consultants

"Vroeger kreeg je van de gemeente 600 euro voor een gegronde procedure, dat is nu 150 euro. En dan moet de btw, 20 tot 30 euro, er nog tussenuit. Onze handel is ingestort. We werken daarom niet meer 'no cure, no pay', maar uurtje factuurtje. Dat kan niet anders. We vragen nu ongeveer 240 euro voor een bezwaarschrift. Daarbij heb je niet de garantie dat je wint, maar dat geld ben je wel sowieso kwijt. Het gaat me aan het hart. Ik vind dat de rechtsbescherming een flinke knauw heeft gekregen."

Er zijn dus minder adviesbureaus en bovendien werken ze meestal niet meer volgens het principe van no cure no pay. Daardoor is het ineens een stuk minder aantrekkelijk om met zo'n bureau in zee te gaan. De kans dat het je geld kost, in plaats van oplevert, is groter dan voorheen.

Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis heb je als burger wel gewoon recht op deskundig advies als je je wilt verweren tegen een belasting. Dat advies kan je echter ook krijgen zonder daarvoor een bureau in te schakelen, zegt hij. En dan kan het dus nog steeds zin hebben om bezwaar aan te tekenen.

Hans André de la Porte
Hans André de la PorteVereniging Eigen Huis

"Het is voor de burger de laatste jaren steeds makkelijker geworden geworden om bezwaar te maken. Gemeenten hebben daarvoor websites, zodat je het online kan doen. Je kan naar de gemeente toe gaan, er zijn inloopspreekuren en telefonische spreekuren. Dus vaak heb je zo'n bureau helemaal niet nodig. En de meeste zaken zijn snel uitlegbaar. Als je zegt: 'mijn woning is van mindere kwaliteit dan het opgeknapte huis van de buren, maar ik heb wel dezelfde WOZ-waarde', dan vind je al snel gehoor en krijg je verlaging."

Makkelijker gezegd, dan gedaan, reageert Oosters. Hij zegt dat niet iedereen het zomaar voor elkaar krijgt om zelf succesvol bezwaar aan te tekenen tegen de vastgelegde WOZ-waarde.

Jos Oosters
Jos OostersWOZ-consultants

"Vaak wordt gezegd: kunnen burgers het dan niet zelf? Ik denk het niet. Je moet je goed kunnen uitdrukken in woord en geschrift en je moet een beetje kunnen rekenen. Daarnaast moet je wetskennis hebben en heb je marktinformatie nodig om je bezwaar te onderbouwen. Er zijn natuurlijk zat mensen die het zelf kunnen, maar niet iedereen heeft het in het snotje."

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Geld of je Leven (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Tijs van den Brink in gesprek gaat met Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis en Jos Oosters van WOZ-consultants.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit is de community

Dit zegt ons WhatsApp-panel

We vroegen het DIT-WhatsApp-panel naar hun ervaringen met het aantekenen van bezwaar tegen de WOZ-waarde.

Wim Pellekaan

"Nee, ik ben niet van plan om bezwaar aan te tekenen. Want volgens mij is de waarde waarop de OZB gebaseerd is, niet onredelijk. En ik zie die rompslomp ook niet zitten. Dus ik laat het zitten en betaal gewoon wat ze opleggen."

HP

"Zeker maak ik bezwaar. Ik doe het via een bureau want als ik zelf bezwaar maak, dan is het niet meer onafhankelijk en ga je alsnog de boot in. Ik geloof dat ik al ongeveer 25 jaar lang bezwaarschriften indien."

Marijke

"Bij ons is de WOZ verhoogd en daarmee wordt voorkomen dat allerlei armoederegelingen wegbezuinigd moeten worden. Wij maken daarom geen bezwaar, want we vinden het belangrijk dat er armoederegelingen zijn."

Patries

"Twee jaar geleden de WOZ-waarde met ongeveer 30.000 euro omlaag gebracht. Wel gebruik gemaakt van een bureau om zelf geen rompslomp te hebben."

Be Ge

"Dit heeft geen enkele zin als je in een gewoon rijtjeshuis woont die als groep getaxeerd zijn. Het is een pervers circus geworden waar commerciële bedrijven zich op gestort hebben die procederen op kosten van de gemeente, met vaak minimale voordelen voor de bezwaarmaker. De kosten voor de gemeente komen opnieuw bij de burger terecht."

Sjoerd

"Ik heb diverse malen bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde en bijna altijd mijn gelijk (gedeeltelijk) gehaald. Het is wel een kwestie van gezond verstand gebruiken: is die WOZ-waarde echt te hoog? Als je het zou verkopen, wat zou je dan als vraagprijs hanteren: meer dan de WOZ-waarde? Dan ook niet zeuren?"

Richard

"Bezwaar maken omdat het toch niets kost en misschien wel wat oplevert, is mijns inziens ontzettend egoïstisch. De trotse woningeigenaar kan dan misschien zelfgenoegzaam zeggen dat ie toch maar mooi 20 euro minder hoeft te betalen en tegelijkertijd mopperen op ‘uitkeringstrekkers’ die onterecht te veel ontvangen, omdat ze een bijverdienste niet hebben doorgegeven. Maar zo’n bezwaarprocedure kost misschien wel meer gemeenschapsgeld dan dat beetje te veel verstrekte uitkering."

Dit maakten we ook

Praat mee

Wat is jouw ervaring met het aantekenen van bezwaar tegen de WOZ-waarde?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is Geld of je levenDit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen