Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Voor niets gaat de zon op

Zonnepanelen steeds duurder: moet je ze nog kopen?

Geschreven door Merel Haisma en Babette Englebert

8 mei 2024 · 10:30

Update: 8 mei 2024 · 10:36

Video wordt geladen...

In gesprek met

Foto van Ben Woldring

Ben Woldring

Directeur GasLicht.com, energie-expert

"Dit zijn onzekerheden waar de consument helemaal gek van wordt."
Foto van Ida

Ida

Meerkerk

"Zonnepanelen, wij zijn er blij mee. Er komt vast een innovatieve oplossing voor het overschot."
Foto van Marien Boonman

Marien Boonman

Energie-expert

"Ik begrijp de leveranciers wel dat ze terugleverkosten rekenen."
Foto van Sandra Beckerman

Sandra Beckerman

Tweede Kamerlid (SP)

"Mensen doen wat de politiek gevraagd heeft en dan krijgen ze ineens deze rekening gepresenteerd."
Foto van Gerrie

Gerrie

Tilburg

"Eerst lekker maken, dan afpakken."
Foto van Kees

Kees

Duiven

"Ik wilde ze aanschaffen, maar neem nu toch wat meer bedenktijd."

In het kort

Energiebedrijven gaan terugleverkosten rekenen aan zonnepaneelhouders. Is het nog verstandig om in zonnepanelen te investeren?

Wat denk jij?

Heb jij zonnepanelen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

59%

18%

24%

aantal reacties: 102

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

De prijzen voor zonne-energie stijgen

Misschien heb je het wel meegekregen. Vorig jaar had het kabinet plannen om de salderingsregeling te gaan afbouwen. Daardoor kan je de energie die je zelf niet gebruikt aftrekken van je energierekening. Nu gaan die plannen toch niet door: de salderingsregeling blijft!

Bekijken

Zonnepaneelhouders moeten gaan betalen voor eigen opgewekte stroom: hoe eerlijk is dat?

Toch moeten zonnepaneelhouders meer gaan betalen. Dit keer via de terugleverkosten: energiereuzen als Eneco, Vattenfall en Essent hebben aangekondigd om met tarieven te komen. Hierdoor duurt het iets langer voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend. Eerder was dit ongeveer 7,5 jaar, maar nu ligt dat eerder rond de 8 jaar.

Hoeveel zijn de terugleverkosten voor zonnepanelen?
Als je overweegt om zonnepanelen te nemen, is de eerste vraag waar je een antwoord op wil hebben natuurlijk: wat kost dat?

Dat verschilt per energieleverancier. Eneco rekent 11,5 cent voor elke kilowattuur (kWh), maar bij Greenchoice gaat het om een vaste vergoeding. Gemiddeld gaat het je ongeveer 350 euro per jaar kosten.

Een deel van dat passieve inkomen dat veel zonnepaneelhouders verdienen verdwijnt dus... Als sneeuw voor de zon.

Dit is de discussie

Zonnepanelen nemen, is dat nog verstandig?

Nu er terugleverkosten worden ingevoerd is het dus een stuk minder voordeling om zonnepanelen te nemen. Zitten er dan eigenlijk nog wel voordelen aan? Dat bespreekt energie-expert Ben Woldring van Gaslicht.com in het televisieprogramma Dit is Nederland (EO). Kijkers Gerrie en Kees zijn niet enthousiast over de terugleverkosten.

Gerrie

Tilburg

"Ik vind het geen slimme actie dat terugleveren ons nu extra geld gaat kosten, want dit houdt de mensen tegen om te investeren in duurzaam. Eerst lekker maken, dan afpakken."

Kees

Duiven

"Ik wilde ze aanschaffen, maar neem nu toch wat meer bedenktijd."

Energie-expert Wolding herkent het gevoel dat heerst bij sommige mensen. Maar toch is het niet helemaal terecht, legt hij uit. Zonnepanelen zijn nog steeds voordelig. Voor het milieu én je portemonnee.

Ben Woldring

Directeur GasLicht.com, energie-expert

"Zonnepanelen zijn nog steeds winstgevend om op je dak te leggen. De terugverdientijd is nu alleen opgelopen, doordat je nu dus met die kosten vanuit de energieleveranciers te maken krijgt. (...) Elke kilowattuur die je niet hoeft af te nemen van het net, maar zelf opwekt, is natuurlijk een duurzame vorm van energie."

Toch baalt kijker Huub. Het kabinet is te onvoorspelbaar om een goede keuze te kunnen maken over zonnepanelen. Daarmee doelt hij op de eerdere plannen om de salderingsregeling af te schaffen, die nu tóch blijft.

Huub

Acquoy

"Wij hebben al zonnepanelen. Maar als ik opnieuw voor de keuze zou staan, zou ik ze niet opnieuw nemen. Enerzijds wil je verduurzamen, maar anderzijds is er een zwalkend kabinetsbeleid. Je weet niet waar je aan toe bent."

Ook dat herkent energie-expert Woldring. Hij vindt dat de overheid eerder stappen had kunnen ondernemen om het te krappe energienet uit te breiden. De overheid had duidelijker kunnen zijn, zegt Woldring.

Ben Woldring

Directeur GasLicht.com, energie-expert

"Dit is heel herkenbaar. Onze telefoon staat roodgloeiend als dit soort ontwikkelingen plaatsvinden. Dus als de politiek zegt dat ze salderen gaan afbouwen, wat nu toch weer voorkomen is. Dat zijn onzekerheden waar de consument helemaal gek van wordt. Er wordt jaren over gepraat en dan toch besluiten dat het salderen blijft... wat heel gunstig is voor de consument."
"De kern van het probleem is dat je de stroom, die in de zomer op jouw dak wordt opgewekt, niet kan bewaren voor de wintermaanden. Voor het salderen wordt er administratief gerekend alsof dat wel gebeurt. Alsof er een soort megabatterij ergens in Nederland staat waar al die energie wordt opgeslagen. Maar die megabatterij bestaat niet, die is nog niet uitgevonden."

Kijker Ida ziet het allemaal nog positief in. Ze heeft er vertrouwen in dat deskundigen een oplossing vinden voor het krappe energienet.

Ida

Meerkerk

"Zonnepanelen, wij zijn er hartstikke blij mee. Ik geloof dat het de toekomst is. We moeten vertrouwen hebben dat er een goede oplossing komt voor het overschot."

In Dit is de Dag (EO) zegt energie-expert Marien Boonman dat hij het wel begrijpelijk vindt dat leveranciers terugleverkosten rekenen.

© EO / Dit is de Dag

Marien Boonman

Energie-expert

"Ik ben er ook niet gelukkig mee, want het maakt het moeilijker om energiecontracten te vergelijken. Het is lastiger om een energieleverancier te kiezen, wat de deur openzet voor een slechter werkende merkt. Maar ik snap het wel, want de leverancier maakt kosten en die moet hij ergens terughalen."

Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid namens de SP, is het daar niet mee eens.

© ANP

Sandra Beckerman

Tweede Kamerlid (SP)

"Mensen doen iets wat goed is en wat de politiek gevraagd heeft: namelijk duurzame energie opwekken. En dan krijgen ze tussendoor ineens deze rekening gepresenteerd. Dat maakt niet alleen mensen met zonnepanelen boos, het maakt ook het draagvlak minder. Terwijl het wel heel goed zou zijn als we geschikte daken zouden gebruiken voor het opwekken van zonnestroom."

Dit is de community

Welkom bij ons WhatsApp-panel!

Wil jij meepraten over actuele onderwerpen en je mening laten horen? Meld je dan aan voor het DIT-WhatsApp-panel door op het blokje hieronder te klikken. Je WhatsApp-applicatie opent dan automatisch. Stuur 'DIT AAN', en je bent aangemeld!

Wat denk jij?

Zou jij nog zonnepanelen laten leggen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is het debat

Bekijk de uitzending

Benieuwd naar het hele gesprek in Dit is Nederland (EO) over dit onderwerp? Kijk dan hieronder naar de uitzending. En wil je meer afleveringen zien? Ga dan naar NPO Start.

Video wordt geladen...

Luister onze podcast

En ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Joram Kaat in gesprek gaat met energie-expert Marien Boonman en Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Is dit het ideale moment om voor zonnepanelen te kiezen?

Tijd om te shinen

Bekijken

Hoe sluit je het beste energiecontract af als je zonnepanelen hebt?

De keuze is reuze

Bekijken

Heffing betalen voor je zonnepanelen: is de verduurzaming in gevaar?

Na regen komt zonneschijn

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Heb jij zonnepanelen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

59%

18%

24%

aantal reacties: 102

Wil je deze reactie verwijderen?


Zou jij nog zonnepanelen laten leggen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.