Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Doe maar duur: zóveel geven Nederlanders elk jaar uit met Kerstmis

12 december 2024 · 15:50| Leestijd: 3 min

Update: 18 december 2024 · 09:50

Nederlanders houden van Kerstmis - en dat mag best wat kosten. Ieder jaar tasten we diep in onze buidels voor cadeaus, eten, versieringen en feestoutfits. Maar hoeveel geven we eigenlijk precies uit, als je al die kerstbonnetjes bij elkaar optelt?

Houd je vast, want we komen direct met het antwoord: ieder jaar geeft een Nederlands huishouden gemiddeld 621 euro uit aan het kerstfeest. Ongeveer 50 procent (309 euro) van dat bedrag geven we uit cadeaus, 30 procent (184 euro) geven we uit aan eten en drinken, en 20 procent (128 euro) besteden we aan decoratie.

Opvallend: deze kerstcadeaus worden steeds populairder

Heb jij wel eens een kersttrui of een flesje alcoholvrij, diervriendelijk speciaalbier gekocht voor je hond?

Je zou het misschien niet denken, maar velen gingen je voor. In 2021 meldde IJsvogel Retail, het bedrijf achter o.a. dierenspeciaalzaak Pets Place, dat er steeds vaker kerstcadeaus voor huisdieren worden verkocht. De hond wordt volgens hun verkoopcijfers het vaakst verwend, maar er is ook een groeiende markt voor andere huisdieren. Het bedrijf meldt bijvoorbeeld dat knaag-kerstbomen voor konijnen ook als warme broodjes over de toonbank gaan.

Als je vandaag de dag op het internet kijkt, vind je het nog veel gekker: denk aan adventskalenders voor de hond, kerstmutsen voor de hamster en Mexicaanse noedels voor het extravagante kerstdiner van je papegaai.

Wat denk jij?

Geef jij evenveel geld uit aan Kerstmis als de gemiddelde Nederlander?

Uiteraard zijn er veel verschillen tussen huishoudens onderling: niet iedereen heeft geld klaarliggen voor een luxe kerstdiner met de familie, en niet iedereen geeft cadeaus met kerst. Volgens een peiling van spaarplatform Raisin koopt zo'n 8 procent van de Nederlanders dit jaar alleen cadeaus voor Sinterklaas, bijvoorbeeld, en 21 procent van de Nederlanders slaat cadeaus in de decembermaand helemaal over.

Zuiniger dan buurlanden

Het voelt misschien als een smak geld voor een kerstfeestje, 621 euro per Nederlands huishouden. En toch: als je kijkt naar de kerstuitgaven in andere Westerse landen, zijn wij Nederlanders behoorlijk zuinig. Volgens een onderzoek van WorldRemit ligt het gemiddelde in Duitsland bijvoorbeeld op 1.561 euro, en in Canadese huishoudens rolt er jaarlijks 1.622 euro over de toonbank. Kijk maar eens naar het lijstje hieronder.

Nederland, decoratieland

Wij Nederlanders zijn verder gék op kerstversiering, zo blijkt. Vorig jaar importeerden wij nog zo'n 168.8 miljoen euro aan kerstdecoratie. We zijn daarmee een van de grootste afzetmarkten voor kerstdecoratie ter wereld, op de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk na.

We exporteren zelf ook veel kerstdecoratie: ieder jaar gaat zo'n 196.4 miljoen euro aan Nederlandse kerstdecoratie de grens over voor buitenlandse verkoop. Daarmee zijn we op China na de grootste kerstdecoratie-exporteur ter wereld.

Meer weten?

Krap bij kas?

Wil jij graag bezuinigen met kerst, maar weet je niet hoe? Bespaarcoach Gerda, ook wel bekend als 'Gierige Gerda', heeft tips voor je. Lees haar adviezen hier:

Kerstmis gaat van origine vooral over geloof en samenzijn, maar tegenwoordig zien veel Nederlanders het feest als een gelegenheid om flink te investeren in cadeaus, mooie kleding en luxe maaltijden. Waarom geven we zoveel geld uit in de decembermaand? En is dat iets goeds, of kunnen we beter 'consuminderen'? Lees het hier.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook