Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Een leven lang werken

Doorwerken tot je 70e verjaardag: hoe houden we het vol tot ons pensioen?

Geschreven door Steve Oosterkamp

28 maart 2024 · 14:00

Update: 28 maart 2024 · 14:01

Hoe houden we het vol tot ons pensioen?.
© Gemaakt met AI

In gesprek met

Foto van Bart van Kent

Bart van Kent

SP-Kamerlid

"Veel mensen gaan dood voor ze de AOW-leeftijd hebben bereikt, ongelofelijk onrechtvaardig."
Foto van Hans Kennis

Hans Kennis

Pensioenspecialist

"Politiemensen kunnen ook op kantoor werken, dan hoeft het helemaal geen zwaar beroep te zijn."

In het kort

Denk jij wel eens na over je pensioen? Misschien droom je er wel van om op de kleinkinderen te passen, dagjes weg te gaan wanneer je wilt en gewoon lekker te genieten van je oude dag. Maar wanneer is het eigenlijk zover? En hoe houden we het werkzame leven vol tot we er mee mogen stoppen? Daarover gaat het in Dit is de Dag (EO).

Wat denk jij?

Zie jij het zitten om tot je 70e door te werken?

Klik hieronder om je antwoord te geven

15%

67%

18%

aantal reacties: 99

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

We moeten steeds langer doorwerken

Met pensioen gaan als je 65 jaar wordt, vroeger was dat heel normaal. Maar nu we met z'n allen steeds ouder worden, en er steeds minder jonge mensen zijn om voor de ouderen te zorgen, moeten we langer doorwerken. Als de pensioenleeftijd niet zou worden verhoogd, moeten pensioenfondsen namelijk steeds langer pensioenen uitbetalen en dat is op een gegeven moment niet meer te betalen.

Hieronder zie je goed dat we met z'n allen steeds ouder worden. In 1950 was de gemiddelde levensverwachting nog 70 jaar voor mannen en 73 jaar voor vrouwen. Kinderen die in 2022 geboren zijn worden gemiddeld 80 en 83 jaar oud. Dat betekent dus een stijging van precies tien jaar in vergelijking met 1950.

Pensioenleeftijd

Lange tijd bleef de pensioenleeftijd op 65 jaar, maar sinds 1 januari 2013 gaat deze omhoog. De afgelopen jaren schoof het al op naar 67 jaar en in 2028 wordt deze verder verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden.

Maar daar blijft het niet bij. In Nederland stijgt de pensioengerechtigde leeftijd in de toekomst waarschijnlijk naar 70 jaar of ouder als gevolg van de toegenomen levensverwachting. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport.

Hoeveel AOW krijg je?
In Nederland heeft iedereen die pensioengerechtigde leeftijd bereikt recht op AOW. Deze afkorting staat voor Algemene Ouderdomswet. De hoogte daarvan wordt ieder half jaar aangepast aan de ontwikkeling van het minimumloon.

In 2024 ontvangt een alleenstaande AOW-gerechtigde elke maand €1541,53 bruto. Mensen die zijn getrouwd of samenwonen krijgen ieder een bedrag van €1047,60 bruto per maand. Naast de woonsituatie kan het AOW-bedrag ook verschillen als je minder lang in Nederland woont of werkt.
Fysiek onmogelijk?

Met z'n allen langer doorwerken klinkt misschien simpel, maar dat is het niet. Lang niet alle beroepen zijn namelijk goed uit te voeren tot op hoge leeftijd. Politiemedewerkers bijvoorbeeld, zij vinden het niet eerlijk om zo lang door te moeten werken. Nu kunnen zij nog gebruik maken van het 'vroegpensioen': een regeling om drie jaar eerder dan hun AOW-gerechtigde leeftijd te stoppen met werken, maar deze regeling is tijdelijk.

Om te voorkomen dat het vroegpensioen verdwijnt, voerden duizenden politiemedewerkers actie in Den Haag. Als ze hun zin niet krijgen dan volgen er meer acties. Ze dreigen bijvoorbeeld te stoppen met het uitschrijven van boetes.

Wat denk jij?

Quizvraag: In welk jaar werd de AOW ingevoerd?

Klik hieronder om je antwoord te geven

4%

19%

77%

aantal reacties: 47

Wil je deze reactie verwijderen?

Het antwoord vind je onderaan het artikel.

Dit is de discussie

Hoe houden we het langer vol?

Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat niet alleen politiemedewerkers zich zorgen maken. Bijna de helft van de werkenden redt het naar eigen zeggen niet om door te werken tot aan z'n pensioen. En dat is een probleem, want naar verwachting zal in de toekomst de pensioenleeftijd alleen maar stijgen. Wat zijn oplossingen?

SP-Kamerlid Bart van Kent zegt in Dit is de Dag (EO) dat de regeling van het vroegpensioen moet blijven. Hij vindt het belangrijk dat jonge mensen die nu zwaar werk hebben weten waar ze aan toe zijn. Dat ze weten dat ze straks op tijd kunnen stoppen met werken. Maar Van Kent wil nog een stap verder gaan.

Bart van Kent.
© ANP

Bart van Kent

SP-Kamerlid

"Wij vinden dat de AOW-leeftijd omlaag moet in plaats van omhoog: terug naar 65 jaar. Dat maakt het mogelijk dat mensen echt op tijd eruit kunnen. Daarbij hoort dan wel dat mensen meer rechten krijgen om door te werken na hun 65e."

Pensioenspecialist Hans Kennis is niet enthousiast over de huidige regeling met het vroegpensioen. Hij vindt dat deze te breed wordt ingezet: te veel mensen die helemaal geen zwaar beroep hebben, maken er volgens hem gebruik van.

Hans Kennis.
© EO / Dit is de Dag

Hans Kennis

Pensioenspecialist

"De regeling moet niet helemaal afgeschaft worden, maar zet hem alleen in voor mensen die écht een zwaar beroep hebben. Politiemensen kunnen ook op kantoor werken, dan hoeft het niet zwaar te zijn. Heel veel mensen vinden dat ze een zwaar beroep hebben. Maar wat is dan een zwaar beroep? Daar komen we in Nederland tot nu toe niet uit helaas. In Oostenrijk publiceren ze elk jaar een lijst met fysiek zware beroepen. Daar kijken ze naar hoeveel calorieën je verbrandt en staat per beroep opgeschreven hoeveel eerder je mag stoppen met werken."

Volgens Bart van Kent is het daarom hoog tijd dat er duidelijke afspraken komen over welke beroepen wel of niet zwaar zijn. Hij vindt dat werkgevers en werknemers afspraken moeten maken in de cao over wie in een bepaalde sector gebruik kan maken van een pensioenregeling.

Bart van Kent.
© ANP

Bart van Kent

SP-Kamerlid

"We leven niet om te werken. Wat is er mis mee als mensen op hun 65e willen stoppen met werken? Ik vind dat heel normaal. Miljoenen mensen doen zwaar werk en het blijkt dat de 20% rijkste mensen in Nederland gemiddeld 24 jaar langer leven in goede gezondheid. Van de oude dag genieten is voor een grote groep onmogelijk: veel mensen gaan zelfs dood voor ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. Dat is ongelofelijk onrechtvaardig. De babbelende klasse in de Tweede Kamer heeft bedacht dat de pensioenleeftijd wel kan stijgen en de werkende klasse betaalt daar de rekening voor met hun lichaam."

De pensioenleeftijd terugbrengen naar 65 jaar, zoals Bart van Kent voorstelt, is echter onbetaalbaar, zegt Hans Kennis.

Hans Kennis.
© EO / Dit is de Dag

Hans Kennis

Pensioenspecialist

"De AOW-leeftijd verlagen kost miljarden. Dat kan niet uit. De voorbeelden die Van Kent noemt, daar heb ik niets op tegen, maar kom met concrete maatregelen. Maak bijvoorbeeld een regeling voor de écht zware beroepen. Er zijn meerdere mogelijkheden om mensen langer door te laten werken, bijvoorbeeld door omscholing. Daar zit een gedeeltelijke oplossing voor dit probleem."

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Tijs van den Brink in gesprek gaat met SP-Kamerlid Bart van Kent en pensioenspecialist Hans Kennis.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Steeds minder kinderen geboren in Nederland, welke gevolgen heeft dat?

Bekijken

Is fulltime werken nog wel van deze tijd of kiezen we straks allemaal voor 32 uur?

Wat denk jij?

Kan jij eerder stoppen met werken? Waarom wel / niet?

Wil je deze reactie verwijderen?

Antwoord quizvraag: De AOW is in 1956 geïntroduceerd als opvolger van de door Willem Drees in 1947 ingevoerde Noodwet Ouderdomsvoorziening, die als tijdelijk bedoeld was. Bron: Nationaal Archief.

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Zie jij het zitten om tot je 70e door te werken?

Klik hieronder om je antwoord te geven

15%

67%

18%

aantal reacties: 99

Wil je deze reactie verwijderen?


Quizvraag: In welk jaar werd de AOW ingevoerd?

Klik hieronder om je antwoord te geven

4%

19%

77%

aantal reacties: 47

Wil je deze reactie verwijderen?


Kan jij eerder stoppen met werken? Waarom wel / niet?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.