Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

‘Klein beetje warm hier’

Het wordt steeds warmer: tijd voor een siësta in Nederland?

Geschreven door Luuk Rijneveld

14 juli 2023 · 11:42

Update: 18 juli 2023 · 15:21

© ANP

In gesprek met

Foto van Nico Wanders

Nico Wanders

Universitair docent hydrologie

"Zo snel, zo heftig en zo vaak achter elkaar. Dat baart me wel zorgen."
Foto van Nicolien Kroon

Nicolien Kroon

Meteoroloog KNMI

"Dit heeft alles met klimaatverandering te maken, alle getallen laten dat zien."

In het kort

Ben jij goed voorbereid op warm weer? Het wordt deze zomer namelijk heet. Héél heet. En de komende zomers wordt het alleen nog maar warmer. Het Rode Kruis waarschuwt nu dat we de gevaren van hitte onderschatten. Moeten er in Nederland meer maatregelen tegen de hitte komen, bijvoorbeeld een siësta?

Wat denk jij?

Moet er in Nederland een siësta komen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

60%

40%

aantal reacties: 130

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Beschermen we onszelf genoeg tegen extreme hitte?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt in Nederland het aantal sterfgevallen nauw bij. Afgelopen kwartaal (3 april tot 3 juni) waren de sterftecijfers opvallend: er overleden 5% meer mensen dan de verwachting was. Een groot deel van deze oversterfte valt volgens het CBS te wijten aan de hittegolven die Nederland in juni troffen.

Niet alleen in Nederland is er sprake van extreme hitte, ook in Azië en Zuid-Amerika constateren ze buitengewoon warme weerpatronen. Volgens deskundigen is deze wereldwijde hitte het gevolg van de klimaatcrisis en het natuurverschijnsel El Niño. Ook Nederland lijkt er dus niet aan te ontkomen.

Wat zijn de cijfers?
Tijdens de Europese zomer van vorig jaar zijn meer dan 61.000 mensen overleden als gevolg van de hitte. Als er niets wordt gedaan om mensen te beschermen tegen de stijgende temperaturen, dan zullen in Europa tegen 2030 elke zomer zo'n 68.000 mensen overlijden door hitte, schatten onderzoekers. Dat aantal zal de jaren daarna verder oplopen.
Wat is El Niño?
El Niño was een sterke opwarming van de Stille Oceaan voor de kust van Noord-Peru en Ecuador. Tegenwoordig wordt de vaak daarmee samenhangende opwarming langs de evenaar tot het midden van de Stille Oceaan met deze naam aangeduid. In dit gebied komt normaal juist koel water uit de diepere oceaan naar boven. El Niño duurt gemiddeld een half jaar en het oppervlak van de oceaan kan langs de evenaar tot drie graden warmer zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. De piek ligt vaak in december, vandaar de benaming El Niño wat 'het (kerst)kindje' betekent. (KNMI)

Dit is de discussie

Hoe moeten we ons tegen de hitte beschermen?

Het Rode Kruis doet een dringende oproep om meer aandacht te besteden aan de impact van hitte. Zo zouden er in samenwerking met gemeenten en zorgprofessionals lokale hitteplannen moeten komen. Om steden beter voor te bereiden op extreme hitte heeft het Rode Kruis zelf een 'hittegolfgids voor steden' ontwikkeld.

Ook benadrukt het Rode Kruis dat we goed op kwetsbare groepen moeten letten. Dat gebeurt onder andere door middel van het nationaal hitteplan dat is opgesteld om deze kwetsbare groepen beter te beschermen. Ouderen zijn bijvoorbeeld extra gevoelig voor oververhitting, en ervaren minder snel een dorstprikkel. 

Fleur Monasso

Rode Kruis

"Ook in Nederland moeten we ons voorbereiden op meer hittegolven, helemaal nu er een grote kans is dat El Niño voor nog hogere temperaturen kan zorgen."

Nico Wanders is universitair docent hydrologie aan de Universiteit Utrecht. Hij ziet duidelijke trends als het gaat om hitte en droogte. Volgens Wanders gaat die ontwikkeling sneller dan verwacht, dat zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Nico Wanders

Universitair docent hydrologie

"We zien dat dit soort temperaturen veel vaker voorkomen. Als wetenschappers zien we dit al zeker een decennium in de voorspellingen. Maar dat het nu zo snel, zo heftig en zo vaak achter elkaar gebeurt, baart me wel zorgen."

Volgens het Maastricht UMC moeten we een voorbeeld nemen aan Zuid-Europese landen, waar bewoners op de heetste uren van de dag een siësta houden. Drink voldoende en beperk je inspanningen. Het is ook belangrijk om uitdrogingsverschijnselen te kunnen herkennen: hoofdpijn, duizeligheid bij opstaan, verliezen van concentratievermogen, krampen en (late) dorst zijn belangrijke symptomen.

Maastricht UMC

"Gedraag je als een Spanjaard en houd siësta. In warmere landen is het gezondheidsrisico door warmte lager, waarschijnlijk door betere aanpassing aan de warmte."

Het KNMI is enthousiast over het idee van de siësta. Zo zouden we in warme zomerweken tijdelijk siësta's kunnen invoeren en winkels 's avonds langer open laten. Ook verschillende slaapdeskundigen zien dat idee wel zitten. Bij het KNMI hebben ze ook een 'menukaart' gemaakt voor hitte in de bebouwde omgeving.

Nicolien Kroon

Meteoroloog KNMI

"Als het boven de 37 graden is, dan is de temperatuur hoger dan je lichaamstemperatuur. Dat betekent dat je gewoon niet kunt afkoelen. Zorg dat je dan echt in de schaduw blijft en drink voldoende. Houd je hoofd letterlijk koel. De hitte heeft alles met klimaatverandering te maken. Alle getallen laten dat zien."

Wat denk jij?

Een tijdelijke siësta in warme zomerweken. Zie jij dat zitten?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Moet er in Nederland een siësta komen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

60%

40%

aantal reacties: 130

Wil je deze reactie verwijderen?


Een tijdelijke siësta in warme zomerweken. Zie jij dat zitten?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.