Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Kopje onder

Steeds meer kinderen zonder zwemdiploma: tijd om het schoolzwemmen weer in te voeren?

Geschreven door Steve Oosterkamp

1 februari 2024 · 16:00

Update: 2 februari 2024 · 08:37

In gesprek met

Foto van Titus Visser

Titus Visser

Directeur Nationale Raad Zwemveiligheid

"We juichen het toe als er op basisscholen meer aandacht voor zwemveiligheid zou zijn."
Foto van Harmen Krul

Harmen Krul

CDA-Kamerlid

"Schoolzwemmen is niet voor niets afgeschaft: het werkte gewoon niet zo goed."
Foto van Sanne Veldman

Sanne Veldman

Onderzoeker Mulier Instituut

"Voor deze groepen is het door geldproblemen moeilijk om te beginnen aan zwemlessen."

In het kort

Met de hele klas naar het zwembad, een flinke sprong het water in en oefenen maar. Je kent het vast nog wel van vroeger: schoolzwemmen. Veel kinderen vonden het leuk en het hielp je om beter te leren zwemmen. Vandaag de dag hebben steeds minder kinderen een zwemdiploma, hoor je in Dit is de Dag (EO). Is het tijd om het ouderwetse schoolzwemmen weer in te voeren?

Wat denk jij?

Schoolzwemmen moet op elke basisschool gegeven worden

Klik hieronder om je antwoord te geven

68%

22%

10%

aantal reacties: 224

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Steeds meer kinderen zonder zwemdiploma

Waar het vroeger heel normaal was dat je als kind je zwemdiploma haalde, hebben tegenwoordig steeds minder kinderen zo'n papiertje. In 2022 had zelfs een op de zeven kinderen tussen de 6 en 16 jaar geen zwemdiploma.

Politici zijn bezorgd omdat de zwemvaardigheid aan het afnemen is. Vooral kinderen van ouders met een migratieachtergrond en een laag inkomen kunnen lang niet altijd zwemmen. Daar moet wat aan gebeuren, vindt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat het schoolzwemmen weer wil invoeren.

Wanneer werd schoolzwemmen afgeschaft?
In 1985 werd het schoolzwemmen afgeschaft en sinds dat moment mogen scholen zelf weten of ze het aanbieden. Het gevolg was dat steeds minder scholen dit gingen doen. Bood in 1990 nog 90% van alle scholen schoolzwemmen aan, in 2021 was dit gezakt naar 26%.

Het plan om schoolzwemmen in het hele land weer in te voeren kost 212 miljoen euro per jaar en dan krijgen alle basisschoolkinderen in de toekomst hun A-, B- en C-diploma. Tegenover de kosten staan financiële voordelen. Ouders kunnen in totaal maximaal 177 miljoen euro besparen, omdat ze hun kinderen niet zelf op zwemles hoeven te sturen. De tijd die ze besparen is volgens onderzoekers ook nog eens maximaal 513 miljoen euro waard.

Zwemles

Wat kost een zwemles nu?
De kosten van zwemlessen verschillen behoorlijk per gemeente en per zwembad. Wil je je kind aanmelden voor zwemles? Dan is het verstandig om eerst bij verschillende zwembaden te kijken wat de kosten zijn. Diploma A kost voor het hele traject soms tussen de 700 en 1.100 euro. Een behoorlijk bedrag. Diploma's B en C zijn meestal een stuk goedkoper, omdat er minder lessen nodig zijn voor deze diploma's.

Dit is de discussie

Tijd voor een terugkeer van het schoolzwemmen?

Is het een goed idee om het schoolzwemmen weer in te voeren op alle Nederlandse basisscholen? Titus Visser, directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid, vindt van wel. Hij zegt in Dit is de Dag (EO) dat het, vanuit de zwemveiligheid gezien, heel mooi zou zijn als alle kinderen gewoon weer aan drie zwemdiploma's geholpen kunnen worden.

Titus Visser

Directeur Nationale Raad Zwemveiligheid

"Wij zeggen: invoeren. We zouden het toejuichen als er op basisscholen meer aandacht voor zwemveiligheid en zwemles zou zijn. En het hoeft niet gelijk iedere week. Maar er zijn hele mooie voorbeelden in het land waar het zwemmen op een hele leuke manier gebeurt. Het probleem zit hem vooral in bepaalde delen van steden. We moeten proberen om daar de kinderen te identificeren voor wie zwemlessen een probleem zijn. Als het lukt om via een programma - dat je opzet in samenspraak tussen gemeente en school - die kinderen mee te krijgen naar zwemles, dan heb je denk ik een heel groot stuk van de oplossing voor het teruglopende zwemdiplomabezit te pakken."

CDA-Kamerlid Harmen Krul denkt niet dat het opnieuw invoeren van het schoolzwemmen een goed plan is. Hij zegt dat het schoolzwemmen met een reden is afgeschaft, namelijk omdat het niet zo goed werkte. Er waren volgens Krul ontzettend veel klachten over, bijvoorbeeld vanuit leraren die aangaven dat het ontzettend moeilijk te organiseren is. Bovendien zijn kinderen na het schoolzwemmen vaak niet meer te porren voor normaal onderwijs, zegt Krul.

Harmen Krul.
© ANP

Harmen Krul

CDA-Kamerlid

"Je ziet ook dat schoolzwemmen zonder hulp van ouders heel moeilijk van het grond te krijgen is. Je hebt ouders nodig om mee te fietsen naar het zwembad, om de kinderen aan te kleden. Er zijn veel effectievere manieren om kinderen aan een zwemdiploma te helpen, waarbij niet de volledige verantwoordelijkheid voor het klassieke schoolzwemmen bij het onderwijs ligt. Het geld is op zich het probleem niet. Maar met geld alleen los je dit probleem niet op. Je loopt tegen logistieke problemen aan dat scholen het nu simpelweg niet georganiseerd krijgen. Daarom ligt er een hele belangrijke rol voor gemeenten. Die moeten ervoor zorgen, via scholen, dat dit op poten wordt gezet en dat jonge kinderen aan hun zwemdiploma kunnen komen."

Volgens Sanne Veldman, onderzoeker bij het Mulier Instituut, zou het zeker helpen als schoolzwemmen weer een onderdeel wordt van het lespakket. Ze herkent het beeld dat de afgenomen zwemvaardigheid vooral een rol speelt bij twee bepaalde groepen kinderen. Voor hen moet het makkelijker worden om zwemlessen te vinden die ze kunnen betalen, zegt Veldman in gesprek met DIT (EO). Schoolzwemmen zou volgens haar een oplossing kunnen zijn.

Sanne Veldman Mulier Instituut.
© Mulier Instituut

Sanne Veldman

Onderzoeker Mulier Instituut

"Schoolzwemmen weer onderdeel maken van het lespakket is waardevol voor de motorische ontwikkeling en hoeveelheid bewegen van kinderen en belangrijk als het gaat om zwemveiligheid in Nederland. Vooral kinderen met een migratieachtergrond of kinderen die leven in armoede hebben een achterstand in zwemdiplomabezit. Voor deze groepen is het moeilijk om te beginnen aan zwemlessen vanwege geldproblemen of de zoektocht naar beperkt aanbod. Het is voor hen dus belangrijk om een aanbod te hebben dat ze kunnen betalen om zo geen achterstand te ontwikkelen qua motoriek en zwemvaardigheid."

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag(EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Tijs van den Brink in gesprek gaat met Titus Visser, directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid, en CDA-Kamerlid Harmen Krul.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Is het wel gezond voor kinderen om intensief te fitnessen?

Bekijken

Hoe kan het dat zoveel kinderen last hebben van kinkhoest en longontstekingen?

Wat denk jij?

Wat was jouw ervaring met schoolzwemmen?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Schoolzwemmen moet op elke basisschool gegeven worden

Klik hieronder om je antwoord te geven

68%

22%

10%

aantal reacties: 224

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat was jouw ervaring met schoolzwemmen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.