Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Wie mengt zich in Marengo?

Waarom wil geen advocaat Ridouan Taghi nog verdedigen?

Geschreven door Steve Oosterkamp

20 december 2023 · 13:45

Update: 20 december 2023 · 13:51

Waarom wil geen advocaat Ridouan Taghi nog verdedigen?.
© ANP

In gesprek met

Foto van Michael Ruperti

Michael Ruperti

Voormalig advocaat Ridouan Taghi

"Het heeft voor ons geen nut meer om door te gaan."
Foto van Sjoerd van Berge Henegouwen

Sjoerd van Berge Henegouwen

Voormalig advocaat Ridouan Taghi

"Negen maanden? Andere advocaten lachten ons uit."
Foto van Paul Vlugts

Paul Vlugts

Misdaadjournalist

"Het is zo'n venijnig rotproces, de rechtbank wil er vanaf."
Foto van Saskia Belleman

Saskia Belleman

Crimeverslaggever De Telegraaf

"Het hele proces overdoen zou onzin zijn."

In het kort

Een van de meest bijzondere rechtszaken in de Nederlandse geschiedenis staat op z'n kop. Voor de tweede keer staat Ridouan Taghi er alleen voor, nu zijn drie advocaten er plotseling mee stoppen. Waarom wil niemand hem nog verdedigen?

Wat denk jij?

Weet jij precies waar het Marengo-proces over gaat?

Klik hieronder om je antwoord te geven

34%

19%

47%

aantal reacties: 222

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Voor de tweede keer zit Ridouan Taghi zonder advocaat

Je hebt vast wel eens gehoord van het Marengo-proces. Het is een van de grootste rechtszaken op dit moment, waarbij zeventien personen verdacht worden van moord of poging tot moord. Het Openbaar Ministerie heeft het zelfs over een 'geoliede moordmachine' en eiste daarom levenslang tegen vijf van de verdachten, onder wie Ridouan Taghi. Hij wordt gezien als de grote leider van deze criminele organisatie.

Wanneer is de uitspraak?
De uitspraak van de rechter staat gepland op 27 februari 2024. Of dat lukt, is nog afwachten, nu drie advocaten ermee gestopt zijn. Het Openbaar Ministerie eiste niet alleen levenslang tegen Taghi (46), maar ook tegen zijn medeverdachten Mohamed R. (41), Mao R. (48), diens broer Mario R. (43) en Achraf B. (30). Volgens het OM zetten Mohamed R. en Mao R. moordopdrachten van Taghi uit bij anderen.
Waarom stopte advocaat Inez Weski?

Het Marengo-proces duurt inmiddels al meer dan vijf jaar. Een doorbraak was de aanhouding van Ridouan Taghi, op 16 december 2019 in Dubai. Zijn advocaat Inez Weski zei een paar maanden eerder al dat ze overwoog om te stoppen met de verdediging van Taghi, omdat ze vond dat hij geen eerlijk proces kreeg. Kort na de aanhouding van Taghi maakte Weski bekend toch door te gaan.

Weski bleef de advocaat van Taghi tot 21 april 2023. Op die dag werd Weski zelf aangehouden, omdat ze ervan verdacht werd deel te nemen aan een criminele organisatie. Taghi zou haar vanuit zijn cel gebruikt hebben om te communiceren met de buitenwereld. Toen Weski werd aangehouden stopte ze met de verdediging van Taghi.

Wat is de rol van kroongetuige Nabil B.?
Het Marengo-proces gaat over zeventien mensen, onder wie Ridouan Taghi, die verdacht worden van ernstige misdaden in Nederland. Ze zouden deel uitmaken van een gevaarlijke criminele groep: ze worden beschuldigd van zes moorden en vier pogingen tot moord tussen 2015 en 2017. Het proces is een van de grootste en belangrijkste rechtszaken in de Nederlandse geschiedenis.

Je hebt ongetwijfeld de naam van kroongetuige Nabil B. wel eens voorbij horen komen. Hij was eerst ook onderdeel van de groep van Taghi, maar gaf daarna veel belangrijke informatie aan het Openbaar Ministerie. Tijdens het Marengo-proces werden drie mensen vermoord die dichtbij kroongetuige Nabil B. stonden: zijn broer, zijn advocaat (Derk Wiersum) en zijn vertrouwenspersoon (Peter R. de Vries).
Nieuwe advocaten stoppen ook

Nadat Weski stopte kreeg Ridouan Taghi in de zomer van 2023 drie nieuwe advocaten: Michael Ruperti, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen. Amper een half jaar later stoppen zij er dus ook mee. Ze vinden dat ze niet genoeg tijd krijgen om zich voor te bereiden op de zaak. Ze denken dat de rechtbank hen tegenwerkt en dat ze Taghi daardoor niet goed kunnen verdedigen. Taghi wil geen nieuwe advocaat meer en de drie advocaten blijven alleen beschikbaar voor advies buiten de rechtbank.

Wie is Ridouan Taghi en waar wordt hij allemaal van verdacht? Artikel gaat verder onder de video. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit is de discussie

Worden Taghi's advocaten tegengewerkt?

Waarom vinden de advocaten van Ridouan Taghi dat ze zo erg worden tegengewerkt door de rechtbank, dat ze ermee stoppen? De belangrijkste reden waarom ze dat vinden zit hem in de datum van de uitspraak: 27 februari 2024. Dat is minder dan acht maanden sinds Taghi's nieuwe advocatenteam begon. Een veel te korte periode voor de advocaten om zich goed voor te bereiden, zegt een van hen, Michael Ruperti, aan tafel bij Op1 (EO).

Advocaat Michael Ruperti.
© ANP

Michael Ruperti

Voormalig advocaat Ridouan Taghi

"Dat we ermee stoppen komt door een opeenstapeling van beslissingen van de rechtbank. Het heeft voor ons geen nut meer om door te gaan. We hebben bijvoorbeeld getuigen aangedragen die gehoord moeten worden, maar die worden dan allemaal afgewezen. Maar het belangrijkste verzoek dat we gedaan hebben, helemaal in het begin al, is het verzoek om uitstel. We zijn drie juridische professionals, we nemen ons werk als advocaat heel serieus. Dit is een immense klus. Toen we eraan begonnen hebben we al gezegd dat we er negen maanden voor nodig hebben om ons goed in te lezen en onze cliënt goed bij te staan. De rechtbank heeft dat vanaf het begin afgewezen."

De rechtbank wil de uitspraak niet uitstellen, omdat het vindt dat het hele proces al veel te lang duurt. Maar volgens de advocaten van Taghi is negen maanden voorbereidingstijd nog weinig. Sjoerd van Berge Henegouwen, een van de andere opgestapte advocaten van Taghi, legt uit hoeveel werk het is om je als advocaat goed in te lezen op het Marengo-proces.

Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen.
© ANP

Sjoerd van Berge Henegouwen

Voormalig advocaat Ridouan Taghi

"Toen we negen maanden zeiden, werden we door andere advocaten een beetje uitgelachen. Ze vonden het kort: een jaar tot anderhalf jaar zouden we minimaal nodig hebben, zeiden ze. Het gaat hier om 50.000 pagina's proces-verbaal van de politie. Daar komt dan al het andere nog bij. Als je wilt weten waar de zaak over gaat, word je geacht dat allemaal gelezen te hebben. Daarnaast zaten we al een hele tijd in het proces, zonder dat we de kans hadden om het dossier te lezen."

Toch valt er ook wel iets te zeggen voor de beslissing van de rechtbank om de datum van de uitspraak niet uit te stellen, vindt misdaadjournalist Paul Vlugts.

Paul Vlugts

Misdaadjournalist

"We zitten eigenlijk al helemaal aan het einde van het proces. Toen het eindelijk bijna klaar was, werd mevrouw Weski gearresteerd. Dat maakt dat de rechtbank nu vindt dat er wel heel bijzondere verzoeken moeten komen, om nog extra tijd te nemen voor deze zaak. Er zijn al ontzettend veel incidenten geweest. Rond de kroongetuige, met wrakingsverzoeken. Het is zo'n venijnig rotproces, de rechtbank wil er vanaf."

Wat volgens Saskia Belleman ook meespeelt is dat de drie advocaten van Taghi kortgeleden de rechtbank hebben gewraakt, omdat een getuige niet mocht worden gehoord. Dat verzoek is afgewezen. De crimeverslaggever van de Telegraaf denkt dat de advocaten daarom het gevoel hadden dat ze niets anders konden dan hun verdediging neerleggen. Ze konden het niet meer voor zichzelf verantwoorden, zegt Belleman in Dit is de Dag (EO). Volgens haar klopt het niet dat Taghi geen eerlijk proces heeft gehad.

Saskia Belleman Crimeverslaggever De Telegraaf.
© ANP

Saskia Belleman

Crimeverslaggever De Telegraaf

"Het kan kloppen dat de advocaten te weinig tijd hadden om het allemaal te lezen, de vraag is alleen of het noodzakelijk is om het hele dossier te lezen, als je in zo'n afrondend stadium zit. Het is niet de bedoeling dat het hele proces opnieuw wordt gedaan. Dat zou dubbel werk zijn, dus waarom zou je? De advocaten zeggen dat Taghi geen eerlijk proces heeft gehad, maar daarmee bagatelliseren ze de jarenlange inspanningen van Inez Weski. Zij heeft zich de blaren op de tong gepleit in deze zaak. Alles wat ze gezegd heeft staat in het dossier en neemt de rechtbank mee in de overwegingen. Het is niet zo dat hij geen verdediging heeft gehad."

Dit is het debat

Bekijk de uitzending van Op1 (EO)

Wil je de hele aflevering van Op1 (EO) zien, waarin presentatoren Tijs van den Brink en Margje Fikse in gesprek gaan met advocaten Michael Ruperti en Sjoerd van Berge Henegouwen? Bekijk hieronder de uitzending (vanaf minuut 0.46).

Video wordt geladen...

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar de hele aflevering van Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Jan Willem Wesselink in gesprek gaat met crimeverslaggever Saskia Belleman, advocaat Peter Schouten en voormalig strafrechtadvocaat Oscar Hammerstein.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Criminelen maken misbruik van kunstmatige intelligentie (AI) om jou te misleiden

Bekijken

Hoe gaat de politie te werk bij een schietpartij?

Wat denk jij?

Volg jij het nieuws rondom Ridouan Taghi?

  • Ma

    Matilda

    21 december 2023 · 14:45

    Nee. Ik weet ook niet zo goed waarom de details zo nieuwswaardig zouden zijn. 🤷‍♂️

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Weet jij precies waar het Marengo-proces over gaat?

Klik hieronder om je antwoord te geven

34%

19%

47%

aantal reacties: 222

Wil je deze reactie verwijderen?


Volg jij het nieuws rondom Ridouan Taghi?

  • Ma

    Matilda

    21 december 2023 · 14:45

    Nee. Ik weet ook niet zo goed waarom de details zo nieuwswaardig zouden zijn. 🤷‍♂️

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.