Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

'Anders nog iets? Grammetje coke?'

Moeten we de 'war on drugs' opgeven en verkoop legaliseren? 'Binnen 50 jaar is cocaïne legaal'

Geschreven door Marinka Wagemans

1 februari 2024 · 15:11

Update: 2 februari 2024 · 08:14

Video wordt geladen...

In gesprek met

Foto van Rob Hofland

Rob Hofland

Fractievoorzitter D66 Amsterdam

"Legaliseren is hetzelfde als handel afpakken."
Foto van Rogier Havelaar

Rogier Havelaar

Fractievoorzitter CDA Amsterdam

"Er zit gewoon niets goeds in (het idee van Halsema, red.). Het is een heel naïef idee."

In het kort

Er worden miljarden geïnvesteerd in de hoop de strijd tegen drugs te winnen, maar de vraag en het gebruik blijven hoog. Is de 'war on drugs' hopeloos en kunnen we beter alle drugsverkoop legaliseren, of is dat juist een rampzalig idee? In Dit is de Dag (EO) komen beide kanten aan bod.

Wat denk jij?

Het verkopen van harddrugs reguleren: goed of slecht plan?

Klik hieronder om je antwoord te geven

56%

24%

20%

aantal reacties: 84

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

War on drugs hopeloos?

Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, vindt dat de verkoop van cocaïne en andere harddrugs niet langer strafbaar moet zijn. Dat zei ze in de Beurs van Berlage op een congres over de bestrijding van drugsproblematiek. Volgens de burgemeester maakt de illegaliteit de handel in drugs voor criminelen alleen maar aantrekkelijker. Daarmee is de 'war on drugs' volgens haar een doodlopende weg.

Halsema waarschuwde eerder al in de Britse krant The Guardian dat ze vreest dat Nederland een narcostaat wordt. Om dat te voorkomen, is een fundamentele koerswijzing nodig, zo stelde ze. Het niet langer strafbaar stellen van de verkoop van onder meer cocaïne en xtc zou daar dus een stap in kunnen zijn.

Wat is een narcostaat?
Een "narcostaat" betekent dat georganiseerde misdaad, vooral in drugs, veel invloed heeft op hoe een land of gebied wordt bestuurd en hoe de samenleving werkt. Het idee is dat de criminaliteit die met drugs te maken heeft, diep geworteld is in de samenleving en dat de autoriteiten niet volledig de controle hebben. Hierdoor kan het normale functioneren van het land worden beïnvloed. Soms wordt Nederland genoemd als voorbeeld, waarbij deze term wordt gebruikt om te laten zien hoe de georganiseerde drugshandel bepaalde gebieden beïnvloedt.

Prijs van drugs blijft gelijk

Elk jaar weten de politie en de douane tienduizenden drugs te onderscheppen in Nederlandse havens en op vliegvelden. Toch blijft de straatprijs van drugs al jarenlang hetzelfde. Volgens Halsema toont dit aan dat het aanbod van harddrugs de vraag moeiteloos bijhoudt. Met andere woorden: er wordt veel drugs onderschept, maar er wordt ook enorm veel geld in gestopt, en toch lijkt het niet genoeg.

Halsema zegt dat ze niet voor de legalisering van harddrugs is, maar voor regulering: de drugs moeten niet vrij verkrijgbaar zijn en moeten verboden blijven voor kinderen.

Dit is de discussie

Drugshandel overnemen van de criminelen

Heeft Halsema een punt en moeten we de war on drugs opgeven? Rogier Havelaar, fractievoorzitter van het CDA in Amsterdam, denkt van niet, zo zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Rogier Havelaar

Raadslid CDA Amsterdam

"Ik heb het voorstel van de burgemeester goed bestudeerd, en er zit gewoon niets goed in. Het is een heel naïef idee. Je zou het ook doorgeslagen vrijzinnigheid kunnen noemen. De markt blijft regeren. Er wordt gezegd: er zijn grote problemen met drugs. Het is bijna normaal. Dus wat gaan we in Amsterdam doen? Legaliseren, zodat mensen straks kunnen zeggen: het mag toch van de Nederlandse overheid, dus dan is het geen probleem. Ik ben ertegen en ik vind da de overheid zich heel anders moet opstellen."

Volgens Havelaar is het naïef om te denken dat op het moment dat je verkoop legaal maakt, de hele drugsketen uit de criminaliteit verdwijnt.

"Ik denk dat je die hele dubbele moraal los moet laten, dat je het moet verbieden. Het kan niet, het zal altijd gepaard blijven gaan met een keten van criminaliteit. Omdat er veel voor export blijft, en omdat het lucratief blijft om dat in eigen beheer elders te doen. En omdat Nederland op heel veel plekken doorvoert."

Op de vraag wanneer de verkoop van cocaïne legaal is, zegt Havelaar:

"De komende 100 jaar is cocaïne nog niet legaal."

Rob Hofland is fractievoorzitter van D66 in Amsterdam en vindt het legaliseren van harddrugs-verkoop wel een goed idee. Drugscriminelen veroorzaken op dit moment gigantische problemen in de hoofdstad, en steeds jongere kinderen worden geronseld. 80% van de politiecapaciteit wordt op dit moment ingezet op drugsgerelateerde zaken. Als de verkoop van harddrugs legaal wordt, zal dit verminderen, denkt hij.

Rob Hofland

Raadslid CDA Amsterdam

"Legaliseren is hetzelfde als handel afpakken. Wat je nu doet is zeggen: het mag niet, en dan hopen dat mensen (gebruikers, red.) zich eraan houden. En criminelen hebben daar natuurlijk helemaal lak aan, en die vinden het maar wat mooi dat zij er een miljardenbranche aan hebben waar ze goed aan verdienen."
"We hebben problemen genoeg in de stad. We kunnen die politie goed gebruiken. En dan zeggen: 'Ja, als je het legaliseert en problemen probeert op te lossen, dan wordt het misschien wel genormaliseerd.' Het ís genormaliseerd. Open je ogen. Het gebeurt. Laten we gewoon realistisch zijn en echt problemen op gaan lossen."

Hofland benadrukt wel dat Nederland dit niet alleen kan: voor een perfect eindresultaat moet er internationaal samengewerkt worden. Op dezelfde vraag die Havelaar gesteld wordt, dus binnen hoeveel jaar cocaïne legaal wordt, zegt hij:

"Ik denk: binnen 50 jaar is cocaïne legaal."

Dit is de uitzending

Dit is de Dag (EO)

Dit gesprek uit een uitzending van Dit is de Dag (EO) terugluisteren als podcast? Dat kan! Via jouw favoriete podcast-app, of hieronder via Spotify:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Wat moet er gebeuren om drugsproblemen in Nederland terug te dringen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit maakten we ook

Bekijken

Is een verbod op designerdrugs wel verstandig?

Bekijken

Paddo's en MDMA bij de psychiater: moet dat legaal worden?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Het verkopen van harddrugs reguleren: goed of slecht plan?

Klik hieronder om je antwoord te geven

56%

24%

20%

aantal reacties: 84

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat moet er gebeuren om drugsproblemen in Nederland terug te dringen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.