Is een verbod op designerdrugs wel verstandig?
22 december 2023 · 06:00| Leestijd: 4 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:58
In dit artikel aan het woord
"In Duitsland hebben ze al zo'n verbod. Daar zie je juist méér drugsgebruik, incidenten en illegale drugshandel."
"Het wordt steeds gekker met die drugs. Dat moet je onze jeugd ook niet aan doen, afgrijselijk om te zien."
In het kort
Drugsfabrikanten die de samenstelling van hun drug telkens een heel klein beetje veranderen, waardoor ze de regels nét niet overtreden. De minister en de politie zijn er helemaal klaar mee. Maar is een verbod op deze zogeheten designerdrugs wel zo verstandig?
Wat denk jij?
Moet er een verbod komen op complete stofgroepen om een einde te maken aan designerdrugs?
Aantal reacties: 0
Dit is de situatie
Nauwelijks grip op designerdrugs
Heb jij wel eens gehoord van 3-MMC of 4-FMP? Het zijn designerdrugs: middelen die gemaakt zijn van chemische stoffen en zo op illegale drugs te lijken. Ze worden in een laboratorium gemaakt. Meestal hebben ze ongeveer dezelfde effecten als bekende drugs, zoals xtc of cocaïne, maar dit is niet altijd het geval.
Designerdrugs worden telkens onder nieuwe namen verkocht, om op die manier wetten te omzeilen. Door de samenstelling en de naam iedere keer een klein beetje te veranderen, gebeurt er in principe niets strafbaars. Er ontstaat namelijk telkens een nieuwe stof die wettelijk gezien niet onder het bestaande verbod valt. Tegen de tijd dat wetgevers de nieuwe stof eenmaal verboden hebben, hebben fabrikanten van designerdrugs al lang weer wat nieuws verzonnen.
Waarom zijn designerdrugs zo gevaarlijk?
Er zijn grote zorgen over designerdrugs, omdat de samenstelling en effecten ervan vaak onvoorspelbaar zijn. Designerdrugs worden in laboratoria gemaakt met kleine veranderingen in chemische structuren, waardoor effecten veel sterker of juist zwakker kunnen zijn dan verwacht.
Mensen die deze drugs gebruiken, weten soms niet precies wat ze innemen. Dat kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen, zoals overdoses, hallucinaties, hartproblemen of zelfs overlijden. Omdat de drugs niet goed gereguleerd zijn, is het risico op schadelijke gevolgen groter dan bij bekende drugs, waarvan de effecten beter bekend zijn.
Hoe kan het dat je designerdrugs gewoon legaal kan bestellen in een webshop? Artikel gaat verder onder de video.
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit is de discussie
Veel meer stoffen op de verboden lijst?
Demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt zich grote zorgen over designerdrugs. Hij wil daarom drie complete stofgroepen (bestaande uit honderden middelen) verbieden in plaats van losse stoffen. Dit zou een einde moeten maken aan het 'kat-en-muisspel', waarbij criminelen de wet telkens te slim af zijn. Het voorstel om in één keer een groot aantal designerdrugs te verbieden, wordt gesteund door de Tweede Kamer. Maar is dat wel zo verstandig?
Kaj Hollemans is strategisch adviseur van de campagne 'Normaal over drugs'. Hij vindt de nieuwe drugswet een slecht idee en denk dat deze niets op gaat lossen. Sterker nog, het plan ondermijnt de rechtstaat, financiert criminelen en schoffeert de wetenschap, zegt hij in Dit is de Dag (EO).
"Als er gevaarlijke middelen in omloop zijn, dan moet je mensen daartegen beschermen. De vraag is of plaatsing op de Opiumwet daar de juiste methode voor is. Want de introductie van een stofgroepverbod werkt helemaal niet. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben ze al zo'n verbod. Daar zorgt het juist voor méér drugsgebruik, méér incidenten en méér illegale drugshandel. Als dat het effect is van het invoeren van zo'n verbod, dan vraag ik me af of het zo verstandig is."