Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Half om half

Vleestaks: betaal jij straks 8 euro voor een pond gehakt?

Geschreven door Merel Haisma

2 januari 2024 · 13:43

Update: 3 januari 2024 · 14:47

In gesprek met

Foto van Dé van de Riet

Dé van de Riet

Centrale Organisatie voor de Vleessector

"Een hele grote groep kan straks geen vlees meer betalen."
Foto van Peter Haring

Peter Haring

TAPP Coalitie

"We eten bovenmatig veel vlees en dat brengt extra kosten met zich mee."
Foto van Reint Jan Renes

Reint Jan Renes

Gedragswetenschapper

"Je moet de prikkels voor een deel weghalen. Prijs is één zo'n prikkel.”

In het kort

Wil je gezonder eten? Ga dan eens voor peulvruchten in plaats van een biefstuk. Dat zeggen organisaties als de Gezondheidsraad en TAPP Coalitie. Zij pleiten voor een vleestaks. Door de vleesprijs te verhogen hopen ze dat jij een alternatief in je winkelmandje doet. Maar werkt dat wel?

Wat denk jij?

Hoe vaak eet jij vlees?

Klik hieronder om je antwoord te geven

49%

23%

10%

18%

aantal reacties: 308

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Overconsumptie

We eten te veel vlees, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum en het RIVM. Het advies is om niet meer dan een pond vlees per week te eten, maar gemiddeld eten we bijna 700 gram vlees per week. Die overconsumptie is ongezond en kan zorgen voor diabetes en darmkanker.

Hoeveel vlees is gezond per persoon?
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren.

Uit recent onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat het gezond is om 40% van je eiwitten uit plantaardige producten te krijgen, tegenover 60% uit dierlijke producten als vlees.

Bovendien is het ook duur, want zo veel vlees eten kost elk jaar ongeveer 1,1 miljard aan zorgkosten, meldt de TAPP Coalitie. Zij willen dat die kosten worden doorgevoerd naar de vleesprijs, zodat de prijs van een pond gehakt omhooggaat van € 4,29 naar € 8,04.

Er is op dit moment geen meerderheid in de Tweede Kamer voor zo'n vleestaks. Zij vinden dat de boodschappen niet duurder moeten worden. JA21 spreekt zelfs van een "culinaire dictatuur". Is zo'n vleestaks dan wel een goed idee?

Wat denk jij?

Zou jij minder vlees eten bij een vleestaks?

Klik hieronder om je antwoord te geven

37%

31%

32%

aantal reacties: 263

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de discussie

'Eerlijke vleesprijs'

We eten dus sowieso te veel vlees. Maar hoe zorgen we ervoor dat mensen minder vlees gaan eten? Volgens Peter Haring van de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) is een vleestaks dé oplossing. Hij noemt dat in Dit is de Dag (EO) liever de "eerlijke vleesprijs", want zo hoeven Nederlanders die kosten niet te betalen via de zorgpremies.

Peter Haring

TAPP Coalitie

“Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de gezondheidskosten van vleesconsumptie aanzienlijk zijn. Van rood vlees zijn die ongeveer 7,50 euro per kilo. Dat is bij elkaar 1,1 miljard euro per jaar. Die kosten worden nu door de samenleving als geheel gedragen via de steeds hoger wordende zorgpremies.”
"Er zitten ook gezonde aspecten aan vlees. Maar we eten bovenmatig veel vlees. We eten 4 à 5 keer zoveel als wordt aangegeven door het Voedingscentrum. En dat brengt extra kosten met zich mee."

Dé van de Riet is woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. Hij vindt de redenatie van Haring te kort door de bocht. Vlees is helemaal niet zo ongezond als men denkt, vindt Van de Riet, dus een vleestaks is helemaal niet nodig.

Dé van de Riet

Centrale Organisatie voor de Vleessector

“Je kan er niet zomaar van uitgaan dat vlees ongezond is. Het heeft een bijzonder hoge voedingswaarde. Het bevat mineralen, vitaminen en allerlei bouwstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft. Als je dat in een gematigde hoeveelheid regelmatig eet, past het gewoon in een goed leefpatroon.”
"Je kan niet zomaar een-op-een allerlei welvaartsziekten aan één productgroep toedichten als heel veel factoren ook nog een rol spelen. Zoals het eet- en leefpatroon, voldoende bewegen, roken, drinken, noem het maar op. Dat zijn allemaal factoren die een rol spelen."

Maar zou zo'n prijsverhoging er überhaupt voor zorgen dat mensen minder vlees eten? Gedragswetenschapper Reint Jan Renes denkt van wel.

Reint Jan Renes

Gedragswetenschapper

"Zo'n vleestaks is geen wondermiddel. Dat is ook zo. Je ziet in andere studies dat het niet zoveel effect heeft, omdat er dan vaak 10 cent bij komt. In het geval van frisdrank heeft het geen enkel effect. Maar dit, bijna een verdubbeling van de prijs, dat heeft natuurlijk effect. Dat weten we. Prijzen hebben gewoon effect."

Dus mensen gaan waarschijnlijk minder vlees kopen als de prijs zo enorm toeneemt, denkt Renes. Maar Van de Riet vindt dat helemaal niet eerlijk. Zo ontneem je namelijk een hele groep Nederlanders de mogelijkheid om vlees te eten.

Dé van de Riet

Centrale Organisatie voor de Vleessector

"Een hele grote groep kan het straks niet meer betalen. Dan is de impact waarschijnlijk een veelvoud, omdat mensen hun toevlucht zullen moeten nemen tot producten die per definitie minder voedzaam zijn... goedkoper zijn en misschien grotere consequenties hebben. Dat zou ook eens doorgerekend moeten worden. Maar dat gebeurt niet.”

Peter Haring van de TAPP Coalitie benadrukt dat de lage inkomens gecompenseerd worden. Hij is namelijk voorstander van goedkopere gezonde voedingsmiddelen, zoals groente en fruit. Bovendien zal dit ook terug te zien zijn in een lagere zorgpremie, zegt Haring.

Gedragswetenschapper Renes legt uit dat veel mensen uit zichzelf al minder vlees willen eten, maar dat ze dat moeilijk wordt gemaakt door alle prikkels. Renes denkt dat een vleestaks zal helpen, maar er zal ook meer nodig zijn.

Reint Jan Renes

Gedragswetenschapper

"Een rapport liet zien dat 42% van de mensen best wel minder vlees wil eten. Die vinden het echt moeilijk om minder vlees te eten, maar dat willen ze wel graag. 9% eet nu minder vlees, maar 42% zou het wel willen. (...) Die hele industrie, de supermarkt, alles is erop gericht om veel vlees te eten. Ja, dan moet je dus die prikkels voor een deel gaan weghalen. En prijs is één zo'n prikkel.”

Wat denk jij?

Helpt het verhogen van de vleesprijs?

  • au

    audrymijnals

    4 januari 2024 · 07:09

    Het gaat om vrijheid beroving en niets anders. Iedereen mag zo zijn eigen mening hebben een meisje mag zich ombouwen tot jongen een jongen tot een vrouw. Dat mag ook al zouden ze later spijt hebben van hun beslissingen en zo in een depressie of psychose raken maar die vrijheid van mening mag maar zelf kiezen of ik vlees wil eten zou slecht zijn voor mijn lichaam en voor de zorgpremie?????

  • da

    daniel.vanderlek

    4 januari 2024 · 08:17

    1. Veehouders dwingen fatsoenlijk met dieren om te gaan. 2. vleesverwerkers dwingen fatsoenlijk met hun arbeiders om te gaan. 3. Biologische boeren niet meer benadelen maar bevoordelen met subsidies. Dat geeft automatisch een vleesprijs-verhoging die echt mensen , milieu en dieren helpt.

  • fe

    feike

    6 januari 2024 · 17:10

    Er moet een belasting komen op veevoer en niet op vlees. De vleesprijs zal dan flink stijgen. Biologische boeren voeren niet bij en worden daar dus minder door geraakt dan megastallen die vrijwel uitsluitend krachtvoer en ander veevoer gebruiken. Voornaamste probleem is dat we dan de veevoermaffia moeten omzeilen. En die hebben veel macht. De heus had in 2022 een omzet van 7 miljard.

  • hw

    hwremmers

    3 januari 2024 · 20:40

    Ja dat helpt ! Als de prijs met ca 50% stijgt daalt de consumptie ook ca 50% blijkt uit de studie Duurzaamheids bijdrage vlees uit 2019.

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit maakten we ook

Bekijken

Wereld Dierendag: Waarom vertroetelen we ons huisdier, maar eten we het andere dier?

Kameraadje of kiloknaller?

Bekijken

Vleesvervanger naast de hamburger in het schap: goed plan of verwarrend?

Worst case scenario

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Renze Klamer over een vleestaks praat met Peter Haring (TAPP Coalitie), Dé van de Riet (Centrale Organisatie voor de Vleessector) en Reint Jan Renes (gedragswetenschapper).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Hoe vaak eet jij vlees?

Klik hieronder om je antwoord te geven

49%

23%

10%

18%

aantal reacties: 308

Wil je deze reactie verwijderen?


Zou jij minder vlees eten bij een vleestaks?

Klik hieronder om je antwoord te geven

37%

31%

32%

aantal reacties: 263

Wil je deze reactie verwijderen?


Helpt het verhogen van de vleesprijs?

  • au

    audrymijnals

    4 januari 2024 · 07:09

    Het gaat om vrijheid beroving en niets anders. Iedereen mag zo zijn eigen mening hebben een meisje mag zich ombouwen tot jongen een jongen tot een vrouw. Dat mag ook al zouden ze later spijt hebben van hun beslissingen en zo in een depressie of psychose raken maar die vrijheid van mening mag maar zelf kiezen of ik vlees wil eten zou slecht zijn voor mijn lichaam en voor de zorgpremie?????

  • da

    daniel.vanderlek

    4 januari 2024 · 08:17

    1. Veehouders dwingen fatsoenlijk met dieren om te gaan. 2. vleesverwerkers dwingen fatsoenlijk met hun arbeiders om te gaan. 3. Biologische boeren niet meer benadelen maar bevoordelen met subsidies. Dat geeft automatisch een vleesprijs-verhoging die echt mensen , milieu en dieren helpt.

  • fe

    feike

    6 januari 2024 · 17:10

    Er moet een belasting komen op veevoer en niet op vlees. De vleesprijs zal dan flink stijgen. Biologische boeren voeren niet bij en worden daar dus minder door geraakt dan megastallen die vrijwel uitsluitend krachtvoer en ander veevoer gebruiken. Voornaamste probleem is dat we dan de veevoermaffia moeten omzeilen. En die hebben veel macht. De heus had in 2022 een omzet van 7 miljard.

  • hw

    hwremmers

    3 januari 2024 · 20:40

    Ja dat helpt ! Als de prijs met ca 50% stijgt daalt de consumptie ook ca 50% blijkt uit de studie Duurzaamheids bijdrage vlees uit 2019.

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.