Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Oogjes dicht, snaveltjes toe... Utrechters zijn moe

Moeten Utrechters nachtelijk lawaai maar omarmen? 'Geluidsoverlast hoger dan Schiphol'

Geschreven door Babette Englebert

10 april 2024 · 10:15

Update: 10 april 2024 · 12:54

In gesprek met

Foto van Jelle Reumer

Jelle Reumer

Woont in het centrum van Utrecht

"De geluidsbelasting is geregeld hoger dan die van Schiphol. Dan hoor je ongelooflijk gekrijs, en dat staat nog los van het feit dat er ook wordt geplast en gekotst."
Foto van Dirk-Jan van Vliet

Dirk-Jan van Vliet

D66-raadslid uit Utrecht

"Wij zien dat er steeds mensen zijn die komen wonen op een plek waarvan ze hadden kunnen weten dat er nachthoreca zit, en die dan toch gaan klagen."
Foto van Cees Bos

Cees Bos

Fractievoorzitter van Stadsbelang Utrecht

"We zijn geen stad voor de feestgangers. We zijn een stad voor de inwoners."

In het kort

Inwoners van Utrecht centrum doen 's nachts soms geen oog dicht door herrie en overlast van feestgangers. Moet die overlast aangepakt worden, of moeten bewoners het maar voor lief nemen?

Wat denk jij?

Zou jij in de binnenstad van Utrecht willen wonen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

24%

38%

38%

aantal reacties: 37

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Utrecht... The city that never sleeps?

In de Domstad blijven inwoners nachtenlang dommelen... maar slapen doen ze nauwelijks, vanwege feestgangers die na een avondje uit luidruchtig langs de grachten dwalen. Utrechtse nachthoreca worden al jarenlang overrompeld met klachten. Kotsen, schelden, schreeuwen: het komt allemaal voor.

Dat is natuurlijk vervelend voor inwoners, maar vier Utrechtse partijen (D66, Student & Starter, UtrechtNu! en VVD) pleiten nu juist voor beleid om de nachthoreca te beschermen. Nieuwe huiseigenaren moeten begrijpen dat zij zelf hebben gekozen om in een uitgaansbuurt te gaan wonen, en bij het afhandelen van overlastklachten moet o.a. worden gekeken naar hoe lang de 'klager' al in het centrum woont. In Amsterdam is reeds een vergelijkbaar beleid doorgevoerd, dat wordt omschreven met de leus 'wie het laatst komt, past zich aan.’

Wist je dat... uitgaan in Utrecht vroeger spotgoedkoop was?
Tegenwoordig moet je je spaarvarken hardhandig leegschudden om een paar biertjes in een Utrechtse kroeg te betalen, maar vroeger was dat wel anders. Utrecht was een walhalla voor dorstige feeststudenten. 

In 1636 werd de Universiteit Utrecht opgericht. Voordat de universiteit van start kon gaan, moest de het stadsbestuur van Utrecht echter nog één taak volbrengen: studenten aantrekken.

En net als nu schuwden studenten in de zeventiende eeuw niet voor een glaasje alcohol - integendeel. Het stadsbestuur besloot daarom dat studenten tijdelijk geen belasting hoefden te betalen op bier en wijn. Utrecht werd dé perfecte plek om goedkoop dronken te worden en studentenaantallen schoten omhoog.

Na zo'n twintig jaar kwam er een einde aan de regeling; het stadsbestuur vond dat het wel genoeg was geweest. Zo werd het hoofdstuk van belastingvrij bier en wijn op de Universiteit Utrecht afgesloten.

Als nieuwe inwoner van Utrecht kun je dus maar beter een goed paar oordopjes kopen. Maar is dat wel eerlijk? Hoort lawaai bij de stadscultuur, of moet het nachtleven ingedamd worden?

Wat denk jij?

Heb jij bij jou thuis wel eens last van nachtelijke overlast?

Klik hieronder om je antwoord te geven

17%

30%

52%

aantal reacties: 23

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Lawaai: asociaal of stadscultuur?

Mensen die in Utrecht komen wonen en dan ineens last klagen van de overlast, hadden zich best kunnen bedenken dat er 's nachts nog rumoer buiten de deur is, stelt D66-raadslid Dirk-Jan van Vliet in Dit is de Dag (EO). Excessen moeten worden aangepakt, maar nieuwe bewoners kunnen wel een beetje begrip hebben voor hun woonomgeving.

Dirk-Jan van Vliet

D66-raadslid in Utrecht

"Wij zien dat er steeds mensen zijn die komen wonen op een plek waarvan ze hadden kunnen weten dat er nachthoreca zit, en die dan toch gaan klagen. De politie kan zulke scenario's nu wettelijk gezien niet meewegen en zij moéten bij klachten dus handhaven. Ik zeg, die balans is iets te ver doorgeschoten richting de klagers. We moeten terug naar de juiste balans waarbij we ook nachthoreca beschermen."
"Plassen of kotsen in de portiek, te veel schreeuwen, dat zijn dingen waar we natuurlijk tegen moeten optreden. En wij zeggen niet dat je niet mag klagen... (...) Maar wat je ziet is dat veruit de meeste overlastmeldingen over zogenaamde 'straatoverlast' gaan. Er komen al meldingen binnen als mensen uit een nachtclub komen en op een normale toon converseren, nog even napraten."

Cees Bos, Fractievoorzitter van Stadsbelang Utrecht, ziet niets in de ideeën van Van Vliet. Het is extreem lastig om te handhaven en er ís tegenwoordig gewoon sprake van extreme overlast.

Cees Bos

Fractievoorzitter van Stadsbelang Utrecht

"Nummer een, je kunt geen rekening houden met hoe lang iemand al ergens woont. Een handhaver kan er niet even met een druk op de knop achter komen of de klacht komt van een nieuwe of een oude bewoner. Nummer twee, de horeca-ontwikkeling in de binnenstad gaat wel de extreme kant op. Tussen 1994 en 2021 is het aantal horecazaken met 40% gestegen. We verwachten een stijging van 80% tussen nu en 2033. Er is geluidsoverlast, afval en ellende in de straat. Het belang van iedere inwoner moet dan worden gewogen, want we zijn geen stad voor de feestgangers. We zijn een stad voor de inwoners."
"Uit een peiling is gebleken dat 50% van de ondervraagde binnenstadbewoners gewoon wil verhuizen vanwege de enorme overlast die er is. 39% slaapt heel slecht. Nou, dat wil toch wel wat zeggen."

Van Vliet beaamt dat het voor de politie op dit moment moeilijk in te schatten is hoe lang iemand al in de binnenstad woont. Er wordt op dit moment onderzocht of daar iets op bedacht kan worden. Hij benadrukt daarbij dat de extreme gevallen hoe dan ook nog zullen blijven worden.

Dirk-Jan van Vliet

D66-raadslid in Utrecht

"Volgens mij moet je die twee problemen dus van elkaar scheiden. De excessen, daar moet je wat aan doen. Maar we zien ook dat nachtclubs klachten en problemen krijgen vanwege normale conversaties buiten, wat bij de normale bedrijfsvervoering hoort. Daar wil ik wat aan doen."

Jelle Reumer woont in de binnenstad van Utrecht en ervaart zelf dat de overlast wel wat verder gaat dan mensen die 'normale toon converseren'.

Jelle Reumer

Woont in de binnenstad van Utrecht

"Er zijn piekgeluiden van soms wel meer de 100 decibel. De geluidsbelasting in de Nobelstraat is geregeld hoger dan die van Schiphol. Dan hoor je ongelooflijk gekrijs, en dat staat nog los van het feit dat er ook wordt geplast en gekotst en dat er overal luidruchtig fietsen gejat worden. Het probleem is dat je daarvan wakker ligt. Er zijn normen. Als die normen worden overschreden, is het de taak van de overheid om de burger te beschermen."

Het gaat hem er vooral om dat bewoners kunnen slapen. Als dat niet kan, moet de handhaving een grens trekken.

"Het gaat ons óók om de excessen. Het belangrijkste is dat de gezondheid van de bewoners niet in het geding is. En als je dus slecht slaapt door de herrie's nachts, dan is je gezondheid in het geding. Daar moet de overheid op handhaven."

Wat denk jij?

Wat vind jij: moeten stadsbezoekers 's nachts rekening houden met slapende bewoners?

  • Ka

    Karel

    17 april 2024 · 23:50

    UIteraard. De stad is allereerst om in te wonen. Daarna om in te werken in een winkel of op kantoor. Daarna voor winkels. daarna voor kantoren, daarna voor scholen en dan op het laatst is er nog een stukje horeca. Nooit eerder is er zoveel horeca geweest. Daar is een oude stad niet op gebouwd, niet voor bedoeld. Maak uitgaanscentra op plekken waar er al genoeg herrie is . Industrieterreinen, in goed afgesloten hallen die volledig geluidsdicht zijn. Geen mensen voor de deur. Terrassen om 22.00 uur sluiten, deuren ook. Geluidswerende ramen, geluidssluizen. Agenten op straat, op de fiets, lopend, Direct bekeuringen uitschrijven bij gillen of hard praten na 22.00 uur. Zo gaat dat overal ter wereld in steden vergelijkbaar met utrecht. Dit is new york niet met enorme wolkenkrabbers, echter de manier van bezoeken is wel hetzelfde. En daar zijn deze panden en is de stad nooit voor bedoeld en gebouwd. Ten tijden van de bouw van deze panden was er een banklok om 9 uur. Dit betekende dat de stad totaal stil moest zijn. Een ieder die zich nog op straat begaf kon een prent krijgen. Utrecht is altijd een stad geweest van rust in de nacht, met enkele horecabedrijven. Er is 400 procent meer horeca ten opzichte van 1990 . Dat is absurd. Er is een enorm woningkort. Laten we eerst maar eens zorgen dat pandenbezitters verplicht worden bij vrijkomen van winkel- en horecapanden hier sociale huurwoningen van te maken, wonen gaat namelijk voor alles. Horeca is een overdreven luxe voor luxepaardjes van rijke ouders die al gillen als je naar ze wijst, alsof ze vermoord worden.

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Betaald parkeren in de hele stad: is dat de toekomst?

Bekijken

Bruine cafés veranderen in hippe koffietenten. Is dat erg?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Zou jij in de binnenstad van Utrecht willen wonen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

24%

38%

38%

aantal reacties: 37

Wil je deze reactie verwijderen?


Heb jij bij jou thuis wel eens last van nachtelijke overlast?

Klik hieronder om je antwoord te geven

17%

30%

52%

aantal reacties: 23

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat vind jij: moeten stadsbezoekers 's nachts rekening houden met slapende bewoners?

  • Ka

    Karel

    17 april 2024 · 23:50

    UIteraard. De stad is allereerst om in te wonen. Daarna om in te werken in een winkel of op kantoor. Daarna voor winkels. daarna voor kantoren, daarna voor scholen en dan op het laatst is er nog een stukje horeca. Nooit eerder is er zoveel horeca geweest. Daar is een oude stad niet op gebouwd, niet voor bedoeld. Maak uitgaanscentra op plekken waar er al genoeg herrie is . Industrieterreinen, in goed afgesloten hallen die volledig geluidsdicht zijn. Geen mensen voor de deur. Terrassen om 22.00 uur sluiten, deuren ook. Geluidswerende ramen, geluidssluizen. Agenten op straat, op de fiets, lopend, Direct bekeuringen uitschrijven bij gillen of hard praten na 22.00 uur. Zo gaat dat overal ter wereld in steden vergelijkbaar met utrecht. Dit is new york niet met enorme wolkenkrabbers, echter de manier van bezoeken is wel hetzelfde. En daar zijn deze panden en is de stad nooit voor bedoeld en gebouwd. Ten tijden van de bouw van deze panden was er een banklok om 9 uur. Dit betekende dat de stad totaal stil moest zijn. Een ieder die zich nog op straat begaf kon een prent krijgen. Utrecht is altijd een stad geweest van rust in de nacht, met enkele horecabedrijven. Er is 400 procent meer horeca ten opzichte van 1990 . Dat is absurd. Er is een enorm woningkort. Laten we eerst maar eens zorgen dat pandenbezitters verplicht worden bij vrijkomen van winkel- en horecapanden hier sociale huurwoningen van te maken, wonen gaat namelijk voor alles. Horeca is een overdreven luxe voor luxepaardjes van rijke ouders die al gillen als je naar ze wijst, alsof ze vermoord worden.

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.