Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Straatarm

Heeft het zin om daklozen massaal op de bon te slingeren?

Geschreven door Steve Oosterkamp

1 februari 2024 · 10:15

Update: 2 februari 2024 · 09:24

Waarom slingert Rotterdam zijn daklozen massaal op de bon?.
© ANP

In gesprek met

Foto van Simon Ceulemans

Simon Ceulemans

Raadslid Leefbaar Rotterdam

"Ze krijgen geen boete omdat ze dakloos zijn, maar omdat ze voor overlast zorgen."
Foto van Martijn van Leerdam

Martijn van Leerdam

Directeur Pauluskerk Rotterdam

"Je helpt mensen als je ze een plek geeft om op adem te komen en hun leven op de rit te krijgen."

In het kort

Hoe ga je als stad om met daklozen die overlast veroorzaken? Rotterdam slingert ze massaal op de bon. Het aantal uitgedeelde boetes aan daklozen in de stad is in een paar jaar tijd vertienvoudigd. Is dit een goede manier van omgaan met mensen zonder een dak boven hun hoofd?

Wat denk jij?

Denk jij dat het beboeten van daklozen helpt om de overlast te verminderen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

15%

81%

4%

aantal reacties: 72

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Tien keer zoveel boetes als in 2018

Woon je in een grote stad? Dan is de kans groot dat je wel eens een dakloze tegenkomt. Soms zorgen ze voor overlast, bijvoorbeeld door alcohol te gebruiken, te slapen op plekken waar dat niet mag, of door andere mensen lastig te vallen. In Rotterdam treden de agenten en handhavers daar de laatste jaren steeds strenger tegen op. In 2023 deelden ze maar liefst 1.665 boetes uit aan daklozen, terwijl dat er in 2018 nog maar 143 waren.

Een behoorlijke stijging dus. Wat opvalt is dat de meeste boetes (716) werden uitgedeeld voor slapen op de weg of in een voertuig. Ook voor verboden drankgebruik (645) en verboden gedrag bij of in gebouwen (208) gingen daklozen massaal op de bon. Handhavers deelden daarnaast nog 96 keer een boete uit voor 'hinderlijk gedrag in publiek toegankelijke ruimten'.

Hoeveel daklozen zijn er in Nederland?
Het exacte aantal daklozen is niet bekend, omdat niet alle daklozen geregistreerd worden. Het CBS schat dat er begin 2022 meer dan 26.000 mensen in Nederland dakloos waren. Uit tellingen in een aantal regio’s blijkt dat dit aantal waarschijnlijk een stuk hoger ligt. 

Cijfers van Stichting Barka, een hulporganisatie voor dakloze EU-arbeidsmigranten, laten zien dat er steeds meer arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa op straat belanden.

Dit is de discussie

Werkt dit beleid?

Rotterdam noteert dus een gigantische toename ten opzichte van 2018: meer dan tien keer zoveel boetes. Is dit bewust beleid van de gemeente Rotterdam, en werkt dat?

Volgens raadslid Simon Ceulemans is het beleid in Rotterdam niet veranderd. Hij zegt dat het beeld geschetst wordt dat zijn gemeente een jacht aan het voeren is op arme daklozen. Onterecht, volgens Ceulemans. Hij legt in Dit is de Dag (EO) uit dat hij dagelijks belletjes en mailtjes krijgt van Rotterdammers die elke ochtend, als ze de deur uitgaan, over een dronken dakloze heen moeten stappen die in hun portiek ligt. Deze overlast moet worden aangepakt, vindt Ceulemans, die het op deze manier wil opnemen voor de 'gewone Rotterdammers'.

© EO / Dit is de Dag

Simon Ceulemans

Raadslid Leefbaar Rotterdam

"In Rotterdam worden mensen niet op de bon geslingerd puur vanwege het feit dat ze dakloos zijn, of omdat ze buiten slapen. Ze krijgen een boete omdat ze voor overlast zorgen, ze poepen bijvoorbeeld in portieke. Deze stijging laat twee dingen zien. Dat Rotterdam stevig op het handhaven tegen overlast zit, wat een goede zaak is. En het laat vooral zien dat we in Rotterdam te maken hebben met een groeiende groep daklozen, een groep die bovendien meer overlast veroorzaakt."
"De grootste groep daklozen op dit moment bestaat niet uit mensen uit de regio, het gaat om mensen uit Midden- en Oost-Europa. Zij komen op de bonnefooi vanuit Roemenië of Polen, waar ze vaak al dakloos waren, naar Rotterdam. In de wetenschap dat het hier op straat in ieder geval iets beter is dan in Boekarest."

Martijn van Leerdam is predikant en directeur van de Pauluskerk in Rotterdam, een plek waar veel daklozen even op adem kunnen komen. Hij merkt ook dat daklozen in zijn stad de laatste jaren veel vaker op de bon geslingerd worden. Een slechte ontwikkeling, volgens Van Leerdam. Hij vraagt zich af hoeveel van die boetes daadwerkelijk ooit geïnd gaan worden. Het gevoerde beleid is volgens de predikant helemaal geen oplossing is voor het probleem in de stad.

© EO / Dit is de Dag

Martijn van Leerdam

Directeur Pauluskerk Rotterdam

"We hebben elke dag zeker 200 dakloze mensen in de Pauluskerk. Dat zijn mensen die nergens anders terecht kunnen, ze krijgen nul op het rekest als ze aankloppen bij de gemeente. Geef deze mensen een plek om te verblijven, dan hoeven ze niet te poepen in portieken. Als je 's nachts nergens anders terecht kan, waar moet je dan naar de wc?"
"Die boetes helpen totaal niet om de overlast te verminderen. Je helpt mensen als je ze een plek geeft om op adem te komen en hun leven op de rit te krijgen. 90 tot 95 procent van de dakloze mensen die ik dagelijks spreek in de Pauluskerk wil maar één ding: aan het werk. Ik denk ook dat dat beter is voor hen, maar ook voor de 'gewone Rotterdammer'. Je helpt de gewone Rotterdammer niet door dakloze mensen te beboeten."

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag(EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Jan Willem Wesselink in gesprek gaat met Martijn van Leerdam (predikant en directeur van de Pauluskerk in Rotterdam) en Simon Ceulemans (raadslid van Leefbaar Rotterdam).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Hoe houden we daklozen warm in de winter?

Bekijken

Moeten mensen die geld geven aan bedelaars een boete krijgen?

Wat denk jij?

Wat is volgens jou een effectieve manier om overlast door daklozen te verminderen?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Denk jij dat het beboeten van daklozen helpt om de overlast te verminderen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

15%

81%

4%

aantal reacties: 72

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat is volgens jou een effectieve manier om overlast door daklozen te verminderen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.