Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Uitgelichte afbeelding

Rob is 'per ongeluk' Amerikaan en moet elk jaar be­las­ting­aan­gif­te in de VS doen: 'Kost tien­dui­zen­den euro's'

vandaag · 06:00| Leestijd:3 min

Update: vandaag · 06:00

In het kort

Rob Gerretsen is een doodgewone Nederlander, maar hij werd geboren in Amerika. Daarom is hij Amerikaans staatsburger en moet hij elk jaar belastingaangifte in de VS doen. Dat is irritant, maar ook nog eens heel duur.

Het is vast niet je favoriete activiteit van het jaar: het doen van belastingaangifte. Voor Gerretsen en nog 50.000 andere Nederlanders die de Amerikaanse nationaliteit hebben, komt dat moment dus dubbel, want hij moet het ook voor de Amerikaanse Belastingdienst.

De reden dat hij Amerikaans staatsburger is, is dat hij in het land werd geboren toen zijn ouders er een paar jaar werkten. Toen hij anderhalf jaar oud was, verhuisde hij naar Nederland.

Tienduizenden euro's

Belastingaangifte doen klinkt niet zo erg, maar het heeft meer voeten in de aarde dan je denkt, vertelt Gerretsen in Geld of je Leven (EO). "In de VS is het stelsel veel ingewikkelder dan in Nederland. Als je dat vergelijkt, is het hier goed geregeld. Als je in de Amerikaanse aangifte foutjes in maakt, krijg je geen correctiemogelijkheid, maar mogelijk een heel hoge boete. Dat kan in de tienduizenden euro's lopen", vertelt Gerretsen. Eigenlijk moet je een belastingadviseur inhuren, wat natuurlijk ook flink veel geld kost.

Bovendien is het voor hem een principekwestie. "Ik heb helemaal niks met dat land. Ik heb er nooit gewerkt, nooit gestudeerd. Ik heb helemaal geen reden om in Amerika belasting te betalen."

Afbeelding van Rob Gerretsen

Rob Gerretsen

Accidental American

"Als je in de Amerikaanse aangifte foutjes in maakt, krijg je geen correctiemogelijkheid, maar mogelijk een hele hoge boete."

De weigering van Gerretsen om mee te werken aan de eis van de Amerikaanse Belastingdienst heeft geleid tot ruzie met de bank. Die moet van de Amerikaanse Belastingdienst namelijk allerlei gegevens over Gerretsen doorgeven, waaronder een Amerikaans fiscaal nummer. Gerretsen heeft nooit zo’n nummer gekregen en weigert het aan te vragen, waardoor zijn rekening op gegeven moment zelfs stopgezet dreigde te worden.

Afstand doen van je nationaliteit

Maar kun je je nationaliteit niet gewoon opgeven? Ook dat is niet zo simpel. "Ze hebben het hier heel duur gemaakt. Voorheen was het gratis, maar nu is het 3250 dollar. Daarbovenop moet je ook nog eens verplicht belastingaangifte doen over de afgelopen vijf jaar", aldus Gerretsen. En aangezien je daar dus ook een adviseur voor nodig hebt, kost dat je ook weer een flinke bak geld. "Tienduizenden euro’s."

Gerretsen is bestuurslid van een Nederlandse 'accidental Americans'-groep. Zij willen dat de Nederlandse regering bewerkstelligt dat ze een uitzondering op de regels krijgen. "We willen van dat gedoe af zijn."

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Geld of je Leven terug als podcast

In Geld of je Leven (EO) praat Hans van der Steeg over dit onderwerp in gesprek met Rob Gerretsen. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

Meest gelezen

Lees ook