Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Wat vind jij: is het goed dat er nu zoveel #MeToo-zaken in de media worden behandeld?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Moeten media wachten met berichtgeven over een strafzaak totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Is het terecht dat de media de afgelopen twee jaar kwaadspraken over Ali B?

Leipe Media Flater?

Ali B huilend voor de rechter: is hij te snel veroordeeld door de media?

Geschreven door Babette Englebert

13 juni 2024 · 14:41

Update: 13 juni 2024 · 15:11

© ANP Foto

In gesprek met

Foto van "We hebben afgesproken dat het vaststellen van strafrechtelijke schuld of onschuld een taak van de rechter is."
Richard KorverStrafrechtadvocaat
"We hebben afgesproken dat het vaststellen van strafrechtelijke schuld of onschuld een taak van de rechter is."
Foto van "Ook als hij wordt vrijgesproken, doet dat niet af aan het gedrag dat hij heeft vertoond."
Mark KosterMediajournalist bij de Telegraaf
"Ook als hij wordt vrijgesproken, doet dat niet af aan het gedrag dat hij heeft vertoond."

In het kort

Deze week staat Ali B voor de rechter nadat er meerdere aangiftes tegen hem werden gedaan wegens seksueel wangedrag. Hij is volgens de wet onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar de rapper stelt dat hij de afgelopen jaren al veelvuldig veroordeeld werd door de media. Heeft hij gelijk?

Wat denk jij?

Wat vind jij: is het goed dat er nu zoveel #MeToo-zaken in de media worden behandeld?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Ali B voor de rechter

Het wordt een spannende periode voor Ali B. Deze week staat de rapper voor het eerst voor de rechter, nadat hij in een uitzending van het programma BOOS met Tim Hofman in 2022 werd beschuldigd van seksueel misbruik. Na die uitzending werd door meerdere vermeende slachtoffers aangifte van verkrachting en aanranding gedaan bij de politie.

Waarvoor staat Ali B precies terecht?
Ali B staat terecht voor twee verkrachtingen en aanrandingen met drie vrouwen. De eerste is Jill Helena, een voormalig deelnemer van The Voice of Holland. Zij heeft aangifte tegen Ali B heeft gedaan wegens aanranding. De tweede is een vrouw genaamd Naomi die samen met Ali B meedeed aan een schrijverskamp. Zij beweert dat Ali B zijn vingers in haar zou hebben gestoken. De derde is zangeres Ellen ten Damme, die eerder met de rapper te zien was in het programma Ali B en de Muziekkaravaan. Zij heeft geen aangifte gedaan, maar maakte wel een melding van aanranding.

Ali B ontkent dat hij ooit iemand heeft verkracht of aangerand. De rapper vertelt in de rechtbank huilend dat de afgelopen 2,5 jaar voor hem "voelden als een gevangenis". Hij werd naar eigen zeggen slachtoffer van een "trial by media", een veroordeling door de media, en benadrukt dat hij in de media onder andere werd uitgemaakt voor seksueel roofdier. Dankzij die negatieve berichtgeving worstelde de rapper met angstaanvallen, slapeloze nachten en gedachten over zelfdoding.

Wat hebben de media nog meer over Ali B gezegd?
'Seksueel roofdier' is niet het enige stempel dat de media op Ali B heeft geplakt. Columniste Tinkebell beschreef de rapper in De Volkskrant als 'sneu mannetje', de Mediacourant schaarde Ali B onder de 'The Voice-viezeriken'.

Kitty Herweijer en Elif Isitman publiceerden een aflevering van hun podcast Ongefilterd met de titel 'Ik haatte Ali B al voordat het cool was'. Schrijver Herman Brusselmans schreef een column met een vergelijkbare titel: ‘Ik heb Ali B nooit vertrouwd, met z’n venijnige smoel’.

Ook verschillende BN'ers spraken zich uit in de media. Presentatrice Britt Dekker reageerde bijvoorbeeld: "Ali B vind ik heel ranzig. Echt een misbaksel." Influencer Selma Omari noemde Ali B 'trash' en stelde dat hij 'ziek in zijn hoofd' is. Dennis Schouten, presentator van het programma Roddelpraat, reageerde in een interview met Panorama: 'Mijn advies aan Ali B zou zijn om nooit meer een stap in Nederland te zetten. Niet alleen zijn carrière is over, maar als mens is hij ook klaar. De hele wereld walgt van hem.'

Een verklaring van Ali B tijdens de zedenzaak zie je hieronder.

Let op: artikel gaat verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De aantijgingen van de vrouwen zijn ernstig, maar Ali B is (nog) niet schuldig verklaard. Waren de media de afgelopen jaren te snel met oordelen over de rapper?

Dit is de discussie

Hebben de media Ali B te vroeg veroordeeld?

Zijn de media te ver gegaan? Als het aan media-journalist Mark Koster ligt, zeker niet. Dat Ali B zich heeft misdragen, wordt al duidelijk als je kijkt hoe hij zich nu bij de rechtbank gedraagt. Dat stelt hij in Dit is de Dag (EO):

Mark Koster

Mediajournalist bij de Telegraaf

"Ik denk dat Ali B echt wel iets heeft gedaan en daar niet voor niks zit. Er is een grijs gebied tussen misdaad en onfatsoenlijk gedragen het is wel duidelijk dat hij in dat gebied flink tekeer is gegaan. Hij toont ook totaal geen berouw. (...) Misschien heeft Tim Hofman het wat zwaar aangezet met al die anonieme bronnen, maar het is toch goed dat iemand hier een keer hier een lichtje op schijnt."

Strafrechtadvocaat Richard Korver vindt dat de media zich beschaafder had moeten opstellen. Het is niet de taak van de media om burgers te veroordelen, benadrukt hij.

Richard Korver

Strafrechtadvocaat

"Het is begrijpelijk dat mensen er wat van vinden, maar iemand breed neerzetten in de media als schuldig, daarvan hebben we eigenlijk afgesproken dat de rechter dat doet. (...) Het zou passen om een beetje terughoudend te zijn. Het is niet aan Fatima en Els om thuis op de bank, zonder enige kennis van het dossier en gevoed door journalisten zoals meneer Koster, een oordeel te vellen."
Wat bedoelt Richard Korver als hij zegt "we hebben afgesproken dat de rechter dat doet"?
Het staat in de Nederlandse wet dat niemand mag oordelen dat jij schuldig bent, behalve de rechter.

Richard Korver verwijst hiermee naar de 'onschuldpresumptie', een mensenrecht dat heel belangrijk is in de rechtspraak. Volgens de onschuldpresumptie word je officieel als onschuldig beschouwd totdat de rechter constateert dat je wél schuldig bent. 

Koster is het daar niet helemaal mee eens. Ook als de rechter zegt dat Ali B niet schuldig is, is het nog altijd zo dat Ali B zich heeft misdragen. Het is naar Kosters idee dan ook logisch dat de media hem daarvoor straft.

Mark Koster

Mediajournalist bij de Telegraaf

"Ook als hij wordt vrijgesproken, doet dat niet af aan het gedrag dat hij heeft vertoond. Berichtgeving moet natuurlijk ook netjes en genuanceerd zijn, maar dat hij hard wordt aangepakt in de media is een bijkomstigheid van zijn gedrag en de onthullingen die zijn gedaan. En ik sta er dan toch voor dat die onthullingen belangrijker zijn dan de pijn die hij lijdt. Ja, klinkt hard, maar toch."

Korver is het met Koster eens dat grensoverschrijdend gedrag aangepakt moet worden. Dat geldt echter ook voor de media; we moeten ons beschaafd gedragen op de werkvloer, maar in de huidige tijdgeest zou het volgens Korver ook goed zijn als media zich beschaafd uiten.

Richard Korver

Strafrechtadvocaat

"Natuurlijk is het goed dat er meer aandacht komt voor grensoverschrijdend gedrag, en voor hoe je elkaar daarop aanspreekt. Maar dat grensoverschrijdende gedrag is eigenlijk precies waar het nu ook over gaat. Hoe spreek je elkaar aan? Noem je als journalist iemand al een seksueel roofdier, een piranha, dat soort krachttermen, voordat er zelfs maar een dagvaarding is uitgebracht - laat staan dat er een rechter heeft geoordeeld?"

Moeten media wachten met berichtgeven over een strafzaak met een BN'er totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan

Moeten media wachten met berichtgeven over een strafzaak totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Meer horen?

Luister Dit is de Dag terug

Wil je dit dit hele gesprek uit Dit is de Dag (EO) terugluisteren? Dat kan hier:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Is het terecht dat de media de afgelopen twee jaar kwaadspraken over Ali B?

Dit maakten we ook