Almere is de ongezondste stad van Nederland: tijd voor een frituurverbod?
31 januari 2025 · 16:42| Leestijd: 3 min
Update: 31 januari 2025 · 18:32
In dit artikel aan het woord
"Als je gevarieerd en gezond leeft, kan je best weleens een oliebol, een stukje kibbeling of een frietje eten."
"Wij willen heel graag dat het obesitascijfer omlaag gaat en dat onze jeugd gezond opgroeit."
In het kort
Het gemeentebestuur van Almere heeft een opvallend plan bedacht om obesitas tegen te gaan. Het plan is om een frituurverbod in te stellen binnen 100 meter van scholen en ziekenhuizen. Zou dat helpen in de strijd tegen overgewicht?
Samenvatting van DIT artikel
In Almere heeft de helft van de volwassenen overgewicht. Bij kinderen gaat het om 1 op de 5 personen. Om de inwoners van Almere te stimuleren wil het gemeentebestuur een verbod op kraampjes die frituren binnen een straal van 100 meter van scholen en ziekenhuizen.
Is dat een goed idee? Ayla Lokhorst van de Partij voor de Dieren vindt van wel, ook met kleine stappen zet de gemeente uiteindelijk een stap in de goede richting. Jordy Hulzebos van Leefbaar Almere ziet geen heil in deze oplossing, hij gelooft meer in het stimuleren van gezonde keuzes maken.
Wat denk jij?
Zeg jij friet of patat?
Aantal reacties: 0
Frituurverbod tegen obesitas in Almere
Wat doe je als je zin hebt in een vette hap? Naar een frituurkraam natuurlijk. Een lekker patatje, een portie kibbeling of zo’n overheerlijk broodje kroket met heel veel saus kun je overal op straat krijgen. Je hoeft maar even om je heen te kijken en je kunt bij een kraampje een gefrituurde snack halen.
Voor de inwoners van Almere wordt zo’n verwenmoment in de toekomst misschien wel een stuk moeilijker te verkrijgen. Het gemeentebestuur heeft een plan ingediend om een frituurverbod in te stellen. Niet overal in de stad, maar rondom plekken waar veel mensen langslopen: binnen 100 meter van scholen en ziekenhuizen.
De reden? Om obesitas tegen te gaan. Volgens het RIVM heeft meer dan de helft van de mensen in Almere overgewicht. Bij kinderen gaat dat om 1 op de 5 kinderen. Om hun burgers te stimuleren om gezonder te worden, willen ze het minder makkelijk maken om gefrituurde snacks te kopen.
- Wanneer heb je obesitas? Dit zijn de nieuwe richtlijnen
Wanneer heb je obesitas? Dit zijn de nieuwe richtlijnen
Leidt frituurverbod tot een gezonder Almere?
Klinkt als een goed plan, maar toch is er veel weerstand. Zo vinden mensen het betutteling. Dus is dit de juiste manier? Gemeenteraadslid Ayla Lokhorst van de Partij voor de Dieren vindt het een stoere stap van de gemeente.
"Wij willen als gemeente een gezonde stad zijn. Wij willen heel graag dat het obesitascijfer omlaag gaat en dat onze jeugd gezond opgroeit. En dus vind ik het ontzettend stoer dat we als gemeente een stap naar voren zetten. Misschien niet op een perfecte manier, maar we doen wel wat."
Kritiek van tegenstanders op het verbod is dat kleine ondernemers met een kraam hun plek op moeten geven of een andere baan moeten gaan zoeken. Daar maakt Lokhorst zich niet zo'n zorgen over:
"De verantwoordelijkheid van de gemeente is in de eerste plaats de gezondheid van haar inwoners en niet de financiële levensvatbaarheid van de ondernemers. Bovendien hebben de ondernemers nog twaalf jaar om nieuwe plannen te bedenken. En ik heb best wel vertrouwen in de creativiteit en de veerkracht van deze ondernemers."
Gemeenteraadslid Jordy Hulzebos van Leefbaar Almere is helemaal niet te spreken over een frituurverbod, hij noemt het symboolpolitiek.
"Wij geloven niet dat het verbieden van kramen die frituren ertoe leidt dat de gezondheidscijfers miraculeus beter worden. Als je gevarieerd en gezond leeft, kan je best weleens een oliebol, een stukje kibbeling of een frietje eten. Ik denk niet dat het goed is dat de overheid bepaalde levenskeuzes gaat verbieden als het maar een heel klein effect heeft."
"De vraag is denk ik: hoe worden mensen gezonder? Dat is doordat ze bewust kiezen wat ze eten. En door meer te sporten, want mensen bewegen gewoon veel te weinig. Als ik zie dat kinderen alleen maar energiedrankjes drinken, achter hun computer zitten te gamen en alleen nog maar op de elektrische fiets naar buiten gaan. Dan denk ik dat er een ander vraagstuk is waar het gesprek over moet gaan."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met gemeenteraadslid Jordy Hulzebos van Leefbaar Almere en gemeenteraadslid Ayla Lokhorst van de Partij voor de Dieren. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- 'Het is maar een snotneus': doen we te makkelijk over griep?
'Het is maar een snotneus': doen we te makkelijk over griep?
- Hondenbelasting binnenkort verleden tijd? 'In Katwijk leg je nu 140 euro neer'
Hondenbelasting binnenkort verleden tijd? 'In Katwijk leg je nu 140 euro neer'
- Veel Nederlanders betalen te veel voor internet en bellen: worden we misleid?
Veel Nederlanders betalen te veel voor internet en bellen: worden we misleid?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag