Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Emotionele be­ach­vol­ley­bal­ler Steven van de Velde blikt terug op Olympische Spelen: 'Ik dacht: is het me dit waard?'

13 augustus 2024 · 16:44| Leestijd: 3 min

Update: 4 september 2024 · 10:26

In het kort

De Nederlandse beachvolleyballer Steven van de Velde overwoog om de Olympische Spelen in Parijs te laten schieten door negatieve publiciteit rondom zijn deelname. Bij een emotioneel persmoment in Den Haag vertelde hij dat hij vooral werd geraakt door alle media-aandacht die zijn familie trof.

Van de Velde sprak tijdens de Spelen niet met journalisten, en blikt daarom in Sportpark Zuiderpark voor het eerst sinds het sportevenement terug op de afgelopen weken. De 30-jarige sporter, die een team vormde met de 23-jarige Matthew Immers, werd tijdens wedstrijden uitgejoeld door het publiek. De ophef rond Van de Velde is ontstaan omdat hij in 2016 veroordeeld werd voor seks met een minderjarige.

Steven van de Velde
Steven van de Velde Beachvolleyballer

"Mensen om mij heen pijn doen - of het Matthew is, of mijn vrouw, mijn kind... dat gaat voor mij gewoon echt te ver."

Beachvolleyballer Steven van de Velden emotioneel na Olympische Spelen: 'Toen brak ik'

Als reactie op de vraag of hij ooit heeft overwogen om niet mee te doen aan de Spelen, breekt hij in tranen uit. "Dat heb ik zeker wel gedacht, ja." In een Britse tabloid werd een foto van de vrouw van Van de Velde gebruikt, vertelt hij. "Toen brak ik." Snikkend gaat hij verder: "Ik heb iets fout gedaan, tien jaar geleden. Dat moet ik nemen. Maar mensen om mij heen pijn doen - of het Matthew is, of mijn vrouw, mijn kind... dat gaat voor mij gewoon echt te ver. Dat is zeker een moment waarop ik dacht: is het me dit waard?"

Tijdens de eerste wedstrijd viel het boegeroep van de tribunes nog mee, zeggen Van de Velde en teamgenoot Immers. Maar in de wedstrijden die daarna kwamen werd het steeds erger. Van de Velde zegt dat hij bij de derde wedstrijd "de buitenwereld niet meer naar binnen liet". "Ik ben blij dat ik dat voor elkaar heb gekregen, al was het qua volleybalniveau niet wat ik wilde." Volgens de Nederlanders kan het goed zijn dat de ophef invloed had op hun spel. Maar "er zijn heel veel andere factoren die meespelen", zegt Van de Velde. "Dit was een grote afleiding, dus het is zeker een mogelijkheid. Maar ik wil het daar niet op afschuiven."

Mag je als ex-ze­den­de­lin­quent meedoen aan de Olympische Spelen?

Van de Velde had op 19-jarige leeftijd seks met een 12-jarig meisje. Door de leeftijd van het meisje gold het delict van Van de Velde in Groot-Brittannië als verkrachting, dus het maakte niet uit of zij ermee had ingestemd of niet. Hij heeft zijn straf uitgezeten, maar sommigen zijn van mening dat hij nooit mee had mogen doen aan de Olympische Spelen. In het radioprogramma Dit is de Dag (EO) gingen directeur van The Safe Space Club Sara Alaoui en advocaat bij Plasman Advocaten Jordi l’Homme hierover in gesprek: lees hier wat hun perspectieven zijn.

Wat denk jij?

Mag je als ex-zedendelinquent meedoen aan de Olympische Spelen?

DIT zijn de makers

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen