Rotterdam stopt met bed-bad-brood: waar gaan afgewezen asielzoekers heen?
vandaag · 17:02| Leestijd: 4 min
Update: vandaag · 17:02
In dit artikel aan het woord
"Waarom zou een gemeente miljoenen euro's in de opvang steken van personen die niet in Nederland mogen zijn?"
"Het is onze verantwoordelijkheid om vluchtelingen op een humane manier op te vangen."
In het kort
Minister Faber stopt met het financieren van bed-bad-brood voor afgewezen asielzoekers. Vier van de vijf steden gaan zelf door met de opvang. Alleen Rotterdam stopt volledig. Is dat een goed idee?
Samenvatting van DIT artikel
Het besluit van Rotterdam om te stoppen met de bed-bad-broodregeling voor afgewezen asielzoekers heeft de discussie over opvangbeleid aangescherpt. Vanaf 1 januari 2025 krijgen deze asielzoekers in Rotterdam geen opvang meer, terwijl vier andere grote steden de opvang zelf blijven financieren. Leefbaar Rotterdam, vertegenwoordigd door Simon Ceulemans, ondersteunt het besluit om de regeling te beëindigen. Hij wijst erop dat deze groep geen recht op verblijf heeft volgens rechterlijke uitspraken, en benadrukt dat het oneerlijk is om gemeentelijke middelen te besteden aan mensen die niet in Nederland mogen zijn. Hij vindt dat de verantwoordelijkheid voor terugkeer naar het land van herkomst bij het Rijk ligt, niet bij de gemeente.
Aan de andere kant stelt Melody Deldjoe Fard van GroenLinks Utrecht dat het besluit van Rotterdam een gevaarlijke precedent schept. Zij benadrukt dat de meeste mensen in de regeling uiteindelijk een verblijfsvergunning ontvangen of op humane wijze terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Volgens haar hebben gemeentes een morele verplichting om deze kwetsbare groep menswaardig op te vangen, omdat velen van hen uiteindelijk recht blijken te hebben op asiel. Fard vreest dat stoppen met de regeling deze mensen op straat zal zetten en onderstreept de noodzaak om als grote steden gezamenlijk druk uit te oefenen op de landelijke politiek voor een rechtvaardiger asielbeleid.
Wat denk jij?
Moet bed-bad-brood in Rotterdam blijven?
Aantal reacties: 0
Bed-bad-brood verdwijnt uit Rotterdam
Rotterdam stopt per 1 januari 2025 met de LVV-regeling, ook wel bekend als bed-bad-brood. Dit betekent dat afgewezen asielzoekers vanaf volgend jaar geen opvang meer krijgen in de stad.
Wat is de LVV-regeling?
De LVV-regeling is beter bekend als de bed-bad-brood-regeling. Als een asielzoeker uitgeprocedeerd is, wordt diegene opgevangen met de LVV-regeling. Die afgewezen asielzoeker kan vervolgens beperkt blijven in Nederland, zonder dat dat officieel mag. Betrokken partijen kijken naar de volgende stap: terugkeer naar land van oorsprong óf nog een aanvraag voor verblijfsrecht.
De Rotterdamse coalitie was bereid mee te gaan met bed-bad-brood, maar alleen zolang de overheid meebetaalde. Het Rijk financierde 24 miljoen euro en Rotterdam betaalde een miljoen euro om de afgewezen asielzoekers onderdak te bieden. Onlangs maakte minister Faber bekend dat deze financiële bijdrage vanuit het Rijk volgend jaar stopt. Vier van de grote vijf steden met LVV-regeling - Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Utrecht - gaan de opvang zelf financieren, maar Rotterdam dus niet.
Dit is de discussieIs het terecht dat Rotterdam stopt met bed-bad-brood?
Momenteel krijgen zo'n 45 mensen via de LVV-regeling onderdak in Rotterdam, maar vanaf volgend jaar dus niet meer. Het college van Rotterdam wil wel voorkomen dat de afgewezen asielzoekers op straat komen, volgens een aangenomen motie van PvdA. Simon Ceulemans van Leefbaar Rotterdam vertelt bij Dit is de Dag (EO) waarom hij blij is dat Rotterdam stopt met bed-bad-brood.
"Het gaat over mensen die van de rechter en het IND hebben gehoord dat zij geen recht hebben op verblijf in Nederland. We zijn in Nederland erg soft, dus 80% van de asielverzoeken wordt gehonoreerd. Het minste wat je mag verwachten is dat die 20% die niet mag blijven, terugkeert naar hun land van herkomst."
"Er zijn mensen die al jarenlang illegaal in Nederland verblijven. Die rechterlijke uitspraken genegeerd hebben. Dat die personen terug moeten, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dat vind ik een verantwoordelijkheid van het Rijk. (...) Ik vind het aan niemand uit te leggen dat een gemeente zelf miljoenen euro's in de opvang gaat steken van personen die niet in Nederland mogen zijn."
Melody Deldjoe Fard van GroenLinks Utrecht vindt het jammer dat de regeling nu zo kan verschillen tussen gemeentes. Mensen in de LVV-regeling krijgen vaak alsnog een verblijfsvergunning, zegt Fard.
"Ik vind het jammer dat Rotterdam zo snel de handdoek in de ring gooit. We hebben elkaar als grote gemeentes nodig om druk op de landelijke regering uit te oefenen. Dit gaat om mensenlevens. Ons systeem is niet helemaal waterdicht. 94% in de LVV-regeling krijgt uiteindelijk een verblijfsvergunning of kan op een humane manier teruggaan naar hun land van herkomst."
"Het is onze verantwoordelijkheid om vluchtelingen op een humane manier op te vangen. Mensen die hier zijn, die zijn niet illegaal, maar ongedocumenteerd. Het zijn vaak mensen die recht blijken te hebben op asiel. (...) Het laatste wat we willen is dat deze kwetsbare groep op straat belandt. Je kan wel stoppen met de regeling, maar die mensen verdwijnen niet."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met Simon Ceulemans (Leefbaar Rotterdam) en Melody Deldjoe Fard (GroenLinks Utrecht). Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Afgewezen asielzoekers voortaan buiten de EU opvangen: 'Neemt risico weg'
Afgewezen asielzoekers voortaan buiten de EU opvangen: 'Neemt risico weg'
80% van de afgewezen asielzoekers blijft tóch hangen in Europa. Dat kan veel overlast veroorzaken. Daarom willen lidstaten voortaan afgewezen asielzoekers buiten Europa opvangen. Is dat een goed plan?
- Strengste asielbeleid ooit: wat denken christenen hiervan? 'Het is een barmhartigheidscrisis'
Strengste asielbeleid ooit: wat denken christenen hiervan? 'Het is een barmhartigheidscrisis'
Nederland krijgt het 'strengste asielbeleid ooit', zegt minister Faber. Ze wil minder asielzoekers binnen laten, gezinshereniging moeilijker maken en opvang versoberen. In het christendom is naastenliefde een kernwaarde. Betekent dit dat christenen asielzoekers met open armen moeten ontvangen of zitten daar toch echt grenzen aan? Vier christenen reageren.
- Geen bed-bad-brood meer voor uitgeprocedeerde asielzoekers: 'Je bereikt hiermee een ondergrens'
Geen bed-bad-brood meer voor uitgeprocedeerde asielzoekers: 'Je bereikt hiermee een ondergrens'
Het kabinet gaat gemeenten geen geld meer geven voor het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat wordt nu in sommige steden gedaan met de bed-bad-broodregeling. "Ze kunnen zich melden bij de Dienst Terugkeer & Vertrek", zei minister minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie).
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag