Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Steeds meer huishoudens krijgen last van overvol stroomnet.
© ANP

Ben jij bereid je stroom­ge­bruik aan te passen? ‘Jarenlang is ons stroomnet verwaarloosd en nu kan de burger ervoor opdraaien’

gisteren · 16:40| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 16:52

In dit artikel aan het woord

Trudy Onland
Trudy OnlandvinkCEO van netbeheerder Stedin
"We zijn niet meer stroom gaan gebruiken, maar er is wel meer sprake van pieken waarin veel verbruikt wordt."
CorryvinkLid DIT-panel
"Ik ben hier absoluut niet mee bezig. En laat die CEO maar gewoon aan het werk gaan en ervoor zorgen dat iedereen stroom heeft of krijgt.”

In het kort

De stekker in het stopcontact steken: we doen het gedachteloos. Maar dat moet veranderen, zeggen netbeheerders en energieleveranciers. Het stroomnet staat onder druk, en daarom willen ze dat we bewuster omgaan met wanneer we stroom opwekken of gebruiken.

Samenvatting van DIT artikel

De problemen rond het overvolle stroomnet spelen door het hele land. Ondanks investeringen in voorgaande jaren blijft piekbelasting een probleem. Netbeheerders bieden nu daarom kortingen op thuisbatterijen om pieken te verminderen, wat consumenten tot 600 euro kan opleveren. Stedin's CEO, Trudy Onland, pleit voor gedragsverandering en meer energieopslagoplossingen zoals stuwmeren en warmtenetten. Consumentenreacties variëren: sommige zijn bereid hun verbruik aan te passen, anderen wijzen op gebrekkig onderhoud van de elektriciteitsinfrastructuur en vinden dat netbeheerders nalatig zijn geweest.

Wat denk jij?

Zou jij elektrische apparaten 's nachts laten draaien als het dan goedkoper is?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Korting op thuisbatterij

De problemen rond het overvolle stroomnet spelen door het hele land. Er wordt keihard gewerkt aan een oplossing: alleen vorig jaar zijn er 2500 transformatorhuisjes, een heleboel laag, midden- en hoogspanningsstations en bijna 2000 kilometer aan stroomkabel bijgebouwd. Maar het is niet genoeg.

Om de druk op ons stroomnet te verlagen, loopt er daarom nu een proef: consumenten van drie netbeheerders – Liander, Enexis en Stedin – krijgen korting op een thuisbatterij als ze het beheer ervan overlaten aan hun energieleverancier. Die bepaalt dan wanneer de batterij oplaadt of juist energie teruglevert om het stroomnet te ontlasten. Deze week ontvangen zo’n 35.000 klanten een e-mail met een aanbod om zo’n thuisbatterij aan te schaffen.

Netbeheerders zeggen dat uit eerste pilots blijkt dat de piek op het stroomnet op deze manier met al 70 procent kan worden verminderd. En voor de consument is het ook aantrekkelijk. Volgens Essent is er per jaar wel tot 600 euro te verdienen.

Dit is de discussie

Energieoplossingen

Trudy Onland, de nieuwe CEO van netbeheerder Stedin, ziet ook dat de inspanningen van verleden jaar niet genoeg opleveren. Volgens Onland zijn er meer oplossingen om ervoor te zorgen dat het stroomnet niet nog verder vastloopt. Zij ziet vooral potentie in het stimuleren van een gedragsverandering bij stroomgebruikers. Ze moeten zich bewuster worden van hun energiegebruik.

Afbeelding van Trudy Onland

Trudy Onlandvink

CEO van netbeheerder Stedin

“Vroeger hadden we achttien lichtjes in de kerstboom, maar tegenwoordig heb je er al snel 200 in zitten. Terwijl het energieverbruik niet heel anders is.”

Daarom is het goed dat mensen apparaten gebruiken die energiezuinig zijn. Maar als iedereen deze apparaten op dezelfde momenten gebruikt, zitten we alsnog met een probleem.

Afbeelding van Trudy Onland

Trudy Onlandvink

CEO van netbeheerder Stedin

“We zijn niet meer stroom gaan gebruiken, maar er is wel meer sprake van pieken waarin veel verbruikt wordt.”

Tussen vier uur ’s middags en negen uur ’s avonds – als mensen thuiskomen van hun werk – zijn nu namelijk grote verbruikspieken te zijn, waardoor het netwerk onder druk komt te staan. Daarom wil Oland op zoek naar een oplossing die het mogelijk maakt om energie op te slaan, zodat het op drukke momenten ook uit de opslag kan worden gehaald.

Oplossingen energieopslag: stuwmeren en warmtenetten

Afbeelding van Trudy Onland

Trudy Onlandvink

CEO van netbeheerder Stedin

“Als we meer opslag hebben, kunnen we ervoor zorgen dat we de pieken uit het net wat meer kwijt zijn. […] Ik vind bijvoorbeeld Delta 21 een heel mooi project. Stel je maakt voor de kust van Goeree een stuwmeer, en daar leg je een dijk omheen. Als er veel wind op zee is, pomp je het meer vol. En als er weinig is, dan laat je het weer leeglopen. Dan heb je dus een buffer.”

Het leeglopen van het meer wekt energie op. Iets anders waar Onland graag op in zou zetten, zijn warmtenetten.

Afbeelding van Trudy Onland

Trudy Onlandvink

CEO van netbeheerder Stedin

“Als we huizen en water verwarmen met warmtenetten, dan hebben we geen elektriciteit nodig. En als we warmtenetten hebben, kunnen we dat ook heel mooi combineren met warmteopslag. Als we dan teveel energie hebben, kunnen we die elektriciteit omzetten in warmte waarmee we huizen kunnen verwarmen.”

Dit vindt de DIT-community

Ben jij bereid je stroomgebruik aan te passen om het stroomnet te ontlasten?

Oland is blij dat ook de thuisbatterij aantrekkelijker wordt gemaakt voor consumenten. Maar hoe denken consumenten erover? Zou jij bereid zijn je stroomgebruik aan te passen om het stroomnet te ontlasten? En maakt het dan nog uit of je daar op de een of andere manier financiële compensatie voor krijgt? Wij vroegen het aan ons WhatsApp-panel.

Hansvink

Lid DIT-panel

“Ik pas mijn gedrag al aan. Ik laad mijn telefoon en andere apparaten overdag op.”

Ook Karin schrijft dat ze haar gedrag aanpast door apparaten aan te zetten als de zon schijnt of als het waait. Over de thuisbatterij wil ze eerst weten wat de exacte voorwaarden zijn.

Lydia houdt meestal rekening met de piekuren.

Lydiavink

Lid DIT-panel

“Alleen het stroomverbruik dat noodzakelijk is in verband met mijn gezondheid, houdt zich helaas niet altijd aan piek/daluren. Voor de aanpassing (in stroomverbruik) krijg ik geen enkele vergoeding. Dat hoeft van mij ook niet. Een beetje rekening houden met elkaar en de wereld om ons heen zou geen probleem moeten zijn.”

Corry laat een ander geluid horen.

Corryvink

Lid DIT-panel

“Ik ben alleen en gebruik niet zoveel. Ik ben hier absoluut niet mee bezig. En laat die CEO maar gewoon aan het werk gaan en ervoor zorgen dat iedereen stroom heeft of krijgt.”

Ook Gerrit voelt er niet voor.

Gerritvink

Lid DIT-panel

“Ben niet bereid. Jarenlang is ons stroomnet verwaarloosd en nu kan de burger ervoor opdraaien.”

En iemand die er een beetje tussenin zit? Mark reageert:

Markvink

Lid DIT-panel

“Ik ben zeker bereid om aan te passen. Tegelijk vraag ik mij wel af waarom Stedin niet zelf op grote schaal investeert in (wijk- en thuis)batterijen, als dat echt zo’n goede investering is… Ze mogen er best een ophangen op zolder, dan investeer ik niet, maar neem ik gewoon stroom af tegen vast tarief. Dat doet Stedin nog niet; het blijft bij korting. Dat maakt toch dat ik er met een wat dubbel gevoel naar kijk.”

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Geld of je Leven terug als podcast

In Geld of je Leven (EO) gaat presentator Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Trudy Onland en andere sprekers. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

Meest gelezen

Lees ook