Hoe houden we de bevolkingsgroei onder controle? 'Vrouwen moeten meer kinderen krijgen'
6 december 2024 · 09:31| Leestijd: 4 min
Update: 6 december 2024 · 09:31
In dit artikel aan het woord
"Nu krijgen vrouwen gemiddeld 1,4 kinderen. Dat moeten er 2,1 worden."
"Het gaat niet om het noemen van een richtgetal, maar over de vraag hoe we samenleven."
In het kort
In augustus was het zo ver: toen bereikten we de grens van 18 miljoen mensen in Nederland. Het liedje van Fluitsma & Van Tijn is dus al een tijdje achterhaald. De verwachting is dat we met z'n allen nog wel even doorgroeien. Maar hoe doen we dat op een goede manier? En wat voor keuzes kunnen we hier überhaupt voor keuzes in maken?
Samenvatting van DIT artikel
De Nederlandse bevolking groeit door geboortes en migratie, zoals arbeidsmigratie, asiel en studie. De staatscommissie demografie adviseert jaarlijks 40.000 tot 60.000 migranten toe te laten om vergrijzing en de druk op voorzieningen te beheersen. Dit is belangrijk om genoeg werkenden te hebben voor pensioenen en uitkeringen.
In de Tweede Kamer werd hierover gedebatteerd. SGP-lid André Flach wil een richtgetal voor migranten om overbevolking te voorkomen. Volt-lid Marieke Koekoek vindt een richtgetal niet nuttig en pleit voor een goed plan, vooral voor arbeidsmigratie. Flach denkt ook dat meer geboortes in Nederland kunnen helpen, maar Koekoek plaatst daar vraagtekens bij.
Wat denk jij?
Moeten we als Nederlanders meer kinderen krijgen om alle vacatures te vullen?
Aantal reacties: 0
De bevolking groeit
Nederland krijgt steeds meer inwoners. Dat zijn mensen die als Nederlander worden geboren, maar ook immigranten. Het gaat dan om alle vormen van migratie, zoals arbeidsmigratie, asielmigratie en studiemigratie.
Hoeveel mensen wonen er in Nederland?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt op haar website bij hoeveel mensen Nederland op dit moment telt. De stand is via deze link te bekijken. Ook kun je hier informatie vinden over de verwachte bevolkingsgroei.
Een speciale overheidscommissie, de staatscommissie demografie, kwam met een rapport over de groei van de bevolking. Hierin doen zij een aanbeveling: laat ieder jaar tussen de 40.000 en 60.000 migranten binnen. Op die manier blijft het volgens de commissie mogelijk om de vergrijzing en druk op de voorzieningen in balans te houden. Er moeten namelijk wel genoeg mensen aan het werk blijven om alle pensioenen, uitkeringen en andere uitgaven te blijven betalen.
Hoe dan ook: de bevolking blijft groeien. Maar hoe snel dat gaat, daar kan de politiek invloed op hebben. De Tweede Kamer ging op woensdag 4 december in debat over dit vraagstuk. Daaruit bleek dat de Tweede Kamer streeft naar gematigde bevolkingsgroei, vooral door arbeidsmigratie te beperken. Er is nog discussie over de manier waarop dit moet gebeuren.
Dit is de discussieHoe voorkomen we dat de bevolking té hard groeit?
André Flach, Tweede Kamerlid van de SGP, vindt dat de overheid een richtgetal moet noemen. Het doel is dan om niet meer immigranten toe te laten dan het gestelde richtgetal.
"Als we er geen richtgetal aan koppelen, gaat het zo door als het de afgelopen twintig jaar is gegaan. Dan is migratie iets wat je overkomt, niet iets waar je beleid op voert."
Niet iedereen vindt dat een goed idee. Marieke Koekoek is Tweede Kamerlid voor Volt. Zij vindt een richtgetal vooral afleidend.
"Een richtlijn vernauwt de discussie tot een getal. Dan gaat het namelijk niet meer over hoe we samenleven en hoe we welvaart behouden. (...) Daarnaast moeten we niet zeggen: 'We zitten op 68.001, jij kunt er niet meer bij'. Het zou heel raar zijn als we kijken naar de situatie in Syrië en zeggen: 'Nee, daar hebben we geen ruimte voor.'"
Je hebt, vindt Koekoek, veel meer aan een plan dan aan een richtgetal. Bijvoorbeeld als het gaat om arbeidsmigratie.
"We moeten anders omgaan met de vraag en het aanbod. Nu is het vaak zo dat een bedrijf op zoek gaat naar wat ze nodig hebben. Op die manier heb je er als overheid geen controle op. (...) Er bestaat een EU-Talentenpool, dat is een soort banen-Tinder. Hier kun je als Europa keuzes maken over wat voor arbeiders je nodig hebt en dus binnenlaat in Europa. Maar daarvoor is het wel nodig dat je als Europa meer als één economische markt gaat doen en denken."
André Flach vindt dat daar heel voorzichtig mee moet worden omgegaan.
"Je zou heel kritisch moeten kijken naar uitbreiding van de EU, of je dat nog wel moet willen. Want de salarisverschillen zijn enorm tussen Europese landen. Je krijgt dan dat mensen uit andere landen vaak naar Nederland trekken. (...) Misschien moet je echt afspraken maken met landen die zoveel van hun talent zien wegtrekken. Bijvoorbeeld dat je zegt: 'Wij hebben een tekort in de zorg. We gaan tien jaar lang mensen uit jullie land opleiden en werk bieden. Daarna moeten ze terug en kunnen ze in hun eigen land werken.' Dan heb je er allebei wat aan."
Maar een mogelijke oplossing ligt niet alleen bij migratie. Flach ziet ook een rol weggelegd voor alle vruchtbare Nederlanders.
"Gemiddeld krijgen Nederlandse vrouwen 1,4 kind. Willen we het aantal vertrekkende arbeidsmigranten opvangen, dan moeten dat er 2,1 worden. (...) We kunnen ons er als overheid niet mee bemoeien hoeveel kinderen mensen krijgen, maar we kunnen wel barrières wegnemen voor mensen die twijfelen over kinderen. We kunnen zorgen rondom inkomen, wonen en baanzekerheid wegenemen en daarmee de drempel verlagen."
Koekoek heeft daar wel een kanttekening bij.
"Dat zou op zichzelf iets goeds zijn, maar er zijn verschillende gezinssamenstellingen waarin heel veel liefde is. Het eenoudergezin gaat er bij dit kabinet hard op achteruit. Dat zijn niet de goede keuzes wat mij betreft."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Jan Willem Wesselink verder over dit onderwerp in gesprek met
- André Flach, Tweede Kamerlid voor de SGP
- Marieke Koekoek, Tweede Kamerlid voor Volt
Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Moet de overheid jou stimuleren kinderen te krijgen?
Moet de overheid jou stimuleren kinderen te krijgen?
- Nederland heeft straks misschien 23 miljoen mensen: hoe kunnen we de bevolkingsgroei remmen?
Nederland heeft straks misschien 23 miljoen mensen: hoe kunnen we de bevolkingsgroei remmen?
- Worden zwangere vrouwen gediscrimineerd op de arbeidsmarkt?
Worden zwangere vrouwen gediscrimineerd op de arbeidsmarkt?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag